Dette kjennetegner boligene som selges høyt over takst

Beliggenhet er ofte stikkordet når heftige budrunder gir boligen solgtpriser på millionbeløp over takst.

HØYT OVER: En leilighet på St. Hanshaugen i Oslo ble i forrige uke solgt til en pris 1,5 millioner kroner over takst.
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert:

I forrige uke ble en 81 kvadratmeter stor enebolig på Nordstrand - med do og dusj på kjøkkenet - solgt for 5,6 millioner - 2,6 mill. over prisantydning.

Boligmarkedet er tydelig delt. Søndag kunne du lese om den gigantiske eiendommen Tåtøy hovedgård i Kragerø, som ble solgt 32 millioner under antydningen på 50 mill.

Hva kjennetegner boliger som går høyt over takst og prisantydning?

Les også

Dusj og do på kjøkkenet: Lagt ut for 3 millioner, solgt for 5,6

Beliggenhet

Cecilie Beckmann, megler og partner i Eie Eiendom, mener det ofte handler om beliggenhet, men at det også er en del tilfeldigheter som spiller inn.

Når to ganske like boliger ligger ute for salg skjer det innimellom at en av dem går raskt over takst, mens det er vanskeligere å selge den andre.

– Kanskje var mange på hytta den ene visningshelgen, mens det dukket opp flere på den andre. Det kan være litt tilfeldig, sier Beckmann til E24.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ELDRE STIL: Stilen i leiligheten på St. Hanshaugen er gammel, og kjøkkenet er et gammelt hyttekjøkken uten oppvaskmaskin. Leiligheten ble solgt 1,5 millioner over takst.

1,5 millioner over

Mandag denne uken solgte hun en 119 kvadratmeter stor leilighet på St. Hanshaugen i Oslo som gikk hele 1.500.000 over taksten på 6.000.000.

Megleren mener beliggenhet er stikkordet i dette tilfellet. Hun forteller at hun hadde ventet en god pris, men at budrunden likevel ble overraskende heftig.

Etter fulle visninger slang seks budgivere seg inn i kampen, som startet på 6,1 millioner.

Leiligheten bærer preg av at det har bodd en eldre person der i flere år. På kjøkkenet er det blant annet montert inn et gammelt hyttekjøkken uten oppvaskmaskin.

– Det er sjelden jeg bruker ordet staselig, men det passer godt om denne leiligheten. Jeg synes den i utgangspunktet var priset riktig med tanke på hva som bør gjøres med den. Den krever litt oppussing, sier Beckmann.

– Frisk pris

Merete Nordvik, daglig leder ved Privatmegleren Aveny.

Også hos Privatmegleren Aveny ble det forrige uke solgt en bolig godt over takst.

Etter å ha hatt 70 personer på visning og seks i budrunde ble en halvpart av en tomannsbolig på Blindern solgt for 13,8 millioner, noe som er 800.000 over takst.

– Det er en frisk pris, synes jeg. Her var det nok beliggenheten som spilte inn: den er solfylt, har stor tomt, er barnevennlig og har høy standard. Det er sjelden noe til salgs der, og veldig mange vil bo der, sier daglig leder Merete Nordvik.

Nordvik mener det presset ligger mest på boliger som først og fremst er tiltenkt barnefamilier i populære Oslo-områder, som rekkehus tomannsboliger og eneboliger opp til og noe over 10 millioner.

– Denne gruppen er ofte villig til å strekke seg langt hvis boligen er i riktig skolekrets. Beliggenhet er prioritering nummer en, sier hun.

Les også

Over to av tre unge boligkjøpere får hjelp

Selektive kjøpere

Som kjennetegn på boliger som selges godt over takst, peker Nordvik på beliggenhet, at det er få av de mest populære eiendommene til salgs og at det ofte har vært mange på visning.

– Men vi blir absolutt overrasket innimellom. Det hender vi kan ha en helg med kjempetrøkk etterfulgt av en veldig rolig helg, uten at vi klarer å forklare helt hvorfor, sier hun.

– Kan det også være at disse eiendommene er priset feil?

– Det å prise riktig er det viktigste du gjør. Priser du enten for høyt eller for lavt blir folk fort litt tilbakeholdne. Vi mener vi er flinke til å prise riktig, men det er klart både meglere og takstmenn kan bomme.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN MILLION OVER: Denne boligen på 172 kvadratmeter hadde en takst og en prisantydning på 9.150.000, men ble solgt 1.050.000 over dette forrige uke.

– Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

En annen eiendom som ble solgt godt over takst forrige uke var en hel tomannsbolig på Lilleaker.

Boligen på 172 kvadratmeter hadde en takst og en prisantydning på 9.150.000, men ble solgt 1.050.000 over dette. Fem budgivere knivet om boligen, og daglig leder ved Eie Eiendom og megler Ellen Onsum forteller at de alle bodde i området fra før.

– Det er mye over takst, men jeg tror ikke egentlig at boligen var feil priset. Jeg tror selgerne har vært heldige med timingen og hvilke andre boliger som ligger ute i området, sier hun.

Som årsaker til at boligen gikk så mye over takst trekker Onsum frem at området har et liten skolekrets, beliggenheten, en ganske stor tomt og at boligen har en lovlig utleiedel.

Mener de setter riktig pris

Karsten Onsrud, kommunikasjonssjef hos Krogsveen, sier de aldri går ut med en prisantydning selgeren ikke er villig til å selge for, og at dette diskuteres nøye på forhånd.

– Vi setter en pris vi mener er riktig, men det hender at noen absolutt vil bo et sted eller ser potensial i noe, og da kan det oppstå heftige budrunder hvis det er flere slike interessenter på samme objekt, sier han.

Onsrud mener det er veldig vanskelig å si på kronen hva en bolig vil selges for på forhånd.

– Det er like ofte at en bolig selges over og under prisantydning som rett på, sier han.

– Ingen fasit

Heller ikke Bulent Yildrim, daglig leder hos Boa Eiendom, mener det finnes noen fasit på hvilke boliger som selges over takst.

Han peker imidlertid også på beliggenhet og unike eiendommer som skiller seg ut i markedet.

– Hus og leiligheter hvor interessentene opplever at «blir det ikke denne, så blir det lenge til neste gang jeg har muligheten til å kjøpe noe tilsvarende». Disse eiendommene har en tendens til å få budgivere til å strekke seg for å vinne budrunden, sier han.

Les også:

Over to av tre unge boligkjøpere får hjelpLagt ut for 50 millioner - solgt for 18,1Borettslaget byttet bank - halverte renten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Nei, alt går ikke over takst i boligmarkedet!

  2. Tøyen-bolig solgt for én mill. over takst før fellesvisning

  3. Gikk 1,8 millioner over takst: – Har aldri opplevd så stor forskjell

  4. Oslo-leilighet solgt for 750.000 kroner under prisantydning

  5. Her prises en leilighet 510.000 kroner under takst