Strid om nye boligsalgstall: – Tolker statistikk som fanden leser bibelen

Færre selger boligen selv og bruken av eiendomsmegler er høyere enn på lenge, viser tall fra Finn. Det er imidlertid strid om hvordan tallene skal tolkes.

HVEM HOLDER VISNING? Tall fra Finn viser at eiendomsmegler benyttes i 98,5 prosent av boligsalg. Men Propr mener tallene bekrefter at private boligsalg med bistand fra hjelpeverktøy er i sterk vekst.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Andelen boligselgere som brukte eiendomsmegler i 2017 var den høyeste på syv år, viser statistikk E24 har fått fra Finn.

Økningen kommer til tross for utrullingen av nye, nettbaserte boligsalgstjenester som Propr – som lokker med hjelpeverktøy nettopp for å gjøre boligsalg uten eiendomsmegler mer attraktivt.

Tallene innbyr like fullt til strid om hvor utviklingen går:

– Tallene viser at andelen privatsalg synker. Det er fortsatt salg av eiendomsmegler som gjelder, sier NEF-direktør Carl O. Geving til E24.

Les også

Disse boligene er mest stabile i pris

– Geving tolker tydeligvis fortsatt statistikk som fanden leser bibelen, kvitterer Propr-sjef Kjetil Eriksson.

Han varsler sterk vekst fremover og at meglere må stålsette seg for å bli «vippet av pinnen».

Har 0,3 prosent

Finn-tallene E24 har fått viser at 2,2 prosent av boligene til salgs på Finn ble solgt privat i 2011. I årene etter falt andelen til to prosent, og i fjor falt den videre til 1,5 prosent, ifølge tallene.

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

Denne andelen er det laveste som er målt i syvårsperioden.

Imens nådde bruken av eiendomsmegler et foreløpig toppnivå i 2017: Da brukte 98,5 prosent av boligselgerne eiendomsmegler.

Dette betyr ikke at Propr og andre boligsalgstjenester står uten kunder. Fra et ikke-eksisterende marked for noen år siden, sto slike tredjepartsaktører for 0,3 prosent av boligene som ble lagt ut for salg i fjor.

Finn: – Klar nedgang

Den samlede andelen boligsalg uten eiendomsmegler – med eller uten hjelpetjenestene – fikk en liten økning i fjor, men ligger fortsatt under nivået i årene før tjenestene debuterte i markedet.

Det viser denne gule linjen:

MEGLERFRITT MARKED: Færre nordmenn selger boligen privat, mens flere bruker tredjepartsaktører enn tidligere. Den samlede utviklingen i boligsalg uten megler (gul linje) har likevel gått tilbake de siste årene, dog med et oppsving i fjor.

– Vi ser i årene 2011–2016 en klar nedgang i andelen som selger bolig privat, enten selv eller via en aktør som tilrettelegger privatsalg, sier salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i Finn til E24.

– I fjor fikk privatsalg et lite løft, drevet av salg via tredjeparter, men er fortsatt klart under nivået i 2011 og 2012, forklarer Høvås.

Propr: – Forbrukerne er ikke dumme

Meglerbransjen tolker tallene til sin fordel.

– Det er hyggelig å se at det er så høy tillit til meglerbransjen, og den er økende. Det tror jeg har sammenheng med at det ble stilt strengere krav til meglere i 2008, sier Geving.

Propr-sjefen avfeier meglertoppen:

– Forbrukerne er ikke dumme, og når eiendomsmeglerne blant annet kommer på femteplass på listen over bransjer det kommer mest klager på til Finanstilsynet, tror jeg det er snakk om kort tid før vi vil se en stor endring i denne bransjen, sier Eriksson.

– Tallene gir inntrykk av at Propr og andre boligsalgstjenester sliter med å få fotfeste. Hvordan kommenterer du det?

– Den vinklingen er å snu ting helt på hodet, svarer Eriksson:

Les også

I virkeligheten er dette huset rødt: Meglerkjede tar avstand fra Photoshop-grep

– Vil gå svært raskt

– Vi ser en vekst på hele 1.320 prosent på fritidsboliger og 175 prosent på vanlige boliger for salg, ifølge Finn. Enkelt forklart viser dette at stadig flere ønsker å benytte seg av tjenester som Propr.no.

2017 var Proprs første hele driftsår, og Eriksson bedyrer at starten på 2018 har vært «veldig bra».

Han sier flere meglere må stålsette seg for sviktende livsgrunnlag i årene fremover.

– Vi har sett i bransje etter bransje at tilsynelatende steke aktører, som meglere, har blitt vippet av pinnen når nye og smartere løsninger kommer på banen, og at det går svært raskt når det først skjer, sier Eriksson.

– Det er starten på dette vi ser nå.

UTVIKLINGEN: Her er ser du andelen boligsalg fra henholdsvis privatpersoner, tredjepartsaktører og meglere i perioden 2001–2017.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Gir megler prisbyks på boligen din? Full strid om svenske tall

  2. Danske Bank inngår partnerskap med boligformidleren Propr

  3. Eiendomsmeglere dumper prisene

  4. Propr har tapt 22 millioner kroner så langt i år

  5. Finanstilsynet strammer inn på boligsalg «off market»