Norsk politikk

Flere ungdomspartier vil skrote BSU-ordningen

Flere ungdomspartier ønsker å fjerne den populære spareordningen, som de mener øker forskjellene blant unge. – Alternativet ville vært verre uten, sier Senterungdommen.

BOLIGJAKT: BSU-sparing kan realisere boligdrømmen for mange unge, men flere ungdomspartier vil ikke lenger ha skattefradrag for boligsparing.

Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Boligsparing for unge (BSU) er en svært lukrativ spareform for mange unge, med opptil 5.000 kroner i skattefradrag og renter på over fire prosent.

Det bør det bli slutt på, ifølge flere ungdomspartier.

Spareordningen er til for å hjelpe unge inn på boligmarkedet, og tilbys av de aller fleste bankene i Norge. Sparebeløpet er begrenset til 25.000 kroner hvert år, og det er kun mulig å spare til sammen 300.000 kroner frem til man fyller 34 år.

Regjeringen gjorde ingen endringer i BSU-ordningen i statsbudsjettet for 2020.

Ungdomspartiene til Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Miljøpartiet de grønne og Venstre åpner imidlertid opp for å skrote ordningen.

– Staten sponser

Talsperson for Grønn Ungdom, Teodor Bruu, sier ordningen bidrar til å øke forskjellene blant unge.

– Boligsparing for ungdom gir skattefradrag til unge for å spare til bolig. Det høres på papiret ut som en skikkelig god idé, men som så ofte ellers når voksne utformer politikk for unge: Det er ikke det, sier Bruu.

– Det er ikke en statlig oppgave å være hyggelig og spandabel mot dem som allerede har greit med penger. Spesielt ikke når det koster over en milliard i året, og forsterker eksisterende forskjeller, sier han.

Han får støtte fra Andreas Sjalg Unneland, leder for Sosialistisk ungdom.

– Dessverre er ikke BSU en ordning som fungerer særlig godt. Det belønner dem som kan spare fra tidlig alder eller har noen som kan spare for dem. På toppen av det trenger man ikke å bruke BSU når man kjøper bolig, men kan låne med sikkerhet i BSU-en som gjør at staten sponser folk som allerede har kommer seg inn på boligmarkedet, sier han.

Talsperson for Grønn ungdom, Teodor Bruu, vil skrote BSU-ordningen.

Kelly, Ryan / NTB scanpix

– En god ordning

Bruu og Unneland får imidlertid ikke støtte fra AUF, Unge Høyre, Fremskrittspartiets Ungdom og Senterungdommen, som alle går inn for å beholde ordningen.

Ada Arnstad fra Senterungdommen medgir at ordningen ikke er feilfri, men sier de ønsker å beholde ordningen slik den er i dag.

– Alternativet uten BSU-ordningen ville likevel vært verre og gjort det enda vanskeligere for ungdom å komme inn på boligmarkedet, sier Arnstad.

Bjørn-Kristian Svendsrud, formann i Fremskrittspartiets ungdom, sier han er «en varm tilhenger» av ordningen.

– Vi mener det er bra at staten premierer de som evner å spare sine egne opptjente midler. Det stimulerer til å spare i ung alder for en stor investering litt senere i livet, sier Svendsrud, og legger til:

– Det blir ikke akkurat lettere å komme inn på boligmarkedet med årene, og da er BSU en god ordning for å premiere de som klarer å spare opp egenkapitalen.

Senterpartiets Ada Arnstad mener det ville vært vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet uten BSU-ordningen.

Terje Pedersen / NTB scanpix

Sparer, men eier bolig

Undersøkelser har vist at det stort sett er unge med høy inntekt som benytter seg av ordningen. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser også at det er unge med høy formue som sparer hele maksbeløpet.

Fire av ti som sparer i BSU eier allerede sin egen bolig, ifølge tall fra SSB.

De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at andelen som sparer i ordningen falt fra 2014 til 2017. Undersøkelsen viser også at det er på Østlandet det spares minst til boligsparing.

Oslo er fylket der færrest unge sparer i BSU, med en andel på 29 prosent. På topplisten finner vi Sogn og Fjordane, der nærmere halvparten mottok fradrag for sparingen sin. På topplisten over BSU-sparing er også Vest-Agder og Rogaland.

Les også

Lokale banker best på BSU-renter

Les også

Siv sparer mindre enn ventet i Oljefondet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk politikk
 2. Bolig
 3. BSU (Boligsparing for ungdom)
 4. Sparing
 5. Politikk

Flere artikler

 1. Endrer BSU-ordningen: Får ikke skattefradrag etter første bolig

 2. Ap-lederen tror ikke markedet alene kan løse klimakrisen: – Krever en annen type næringslivspolitikk

 3. Frp ypper til oljestrid med Høyre

 4. Stein Erik Hagen taler varmt for Hareide og Raja som statsråder

 5. Solberg møter pressen: Tror på «Hareide-effekt»