Milliardtomt kan gi flere tusen nye Oslo-boliger: – Dette er superattraktivt

Selvaag Bolig-sjefen snuser på milliardtomten til Ullevål sykehus. Et salg av tomten kan tilføre flere tusen nyboliger til et Oslo-marked bunnskrapt for hus.

SER ENORM MULIGHET: Planlagt avvikling av Ullevål sykehus betyr at et bunnskrapt Oslo-marked kan forsynes med 3-4000 nye boliger på tomten, tror Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann.

Foto: Oslo universitetssykehus
Publisert:

– Det er antagelig den fineste bytomten størrelsesmessig i Oslo. Jeg tipper du kan få plass til 3-4000 boliger der, sier Selvaag Bolig-direktør Baard Schumann til E24.

Denne uken ble det kjent at Helse Sør-Øst ønsker å bygge nytt storsykehus på Gaustad, lokalsykehus på Aker og kreftsykehus på Radiumhospitalet.

Planene legger opp til nedlegging av dagens Ullevål sykehus – som ligger på en diger, attraktiv tomt nær Oslo sentrum.

Sånt gir vann i munnen til Oslos boligbyggere, som følger med på en boligetterspørsel som bare øker og øker.

Byggetakten i hovedstaden ligger i dag på rundt 3.000 nyboliger i året, kun halvparten av behovet som anslås i beregninger fra Prognosesenteret.

Bakteppet er at SSB anslår at det sentrale Østlandet skal vokse med 550.000 innbyggere de neste 25 årene. Det er mer enn folketallet i Göteborg.

Kort sagt: Det er et skrikende behov for nye boliger i hovedstaden.

Verneverdig

Det skal altså ikke mangle på nyboligkjøpere fremover, og flere boligbyggere har sagt at de gjerne trapper opp aktiviteten – men at mangel på sentrale, attraktive tomter forblir et stort problem.

Da kan Ullevål sykehus-tomten komme godt med.

(saken fortsetter under bildet.)

TRENGER AVKLARING: Flere av byggene på sykehustomten er verneverdige. Her er det kjente klokketårnet.

Foto: Oslo universitetssykehus

– Dette er uten tvil en attraktiv boligtomt, selv om det trolig er en del begrensninger knyttet til den, sa konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i boligbyggeren Obos til Finansavisen fredag.

Les også

Økonom: – Umulig å bygge seg ut av boligkrisen

Flere av byggene som huser Ullevål sykehus er verneverdige. Akkurat hvor stor del av tomten som kan få bolig-klarsignal, er dermed et uavklart spørsmål.

– Superattraktivt

Schumann i Selvåg Bolig anslår at området totalt gir plass til over 5500 boliger, men at 3–4000 boliger er mer realistisk.

– Det er uklart hvilke bygninger som kan rives, og jeg tipper det også legges opp til at deler av områdene vil være fredede grøntarealer, sier han.

– SUPERATTRAKTIVT: Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann sier han lar seg friste av tomten til Ullevål sykehus. Her avbildet sammen med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Uansett er tomteverdien i himmelen.

– Kanskje 4–5 milliarder kroner, anslår Selvåg Bolig-sjefen.

Les også

Megler-topp i Oslo: – Folk er desperate

– Fire, fem milliarder. Er det en grei pris for Selvaag Bolig?

– He-he. Jeg tipper at de ikke vil selge alt samlet, men dele opp tomten og selge til forskjellige. Det er vanskelig for én aktør å ta dette alene.

– Men dere er interessert?

– Ja, det er klart. Dette er superattraktivt, sier Schumann.

(saken forstetter under bildet.)

SKAL OGSÅ BORT: NRK har ønske om å forlate Marienlyst, og etablere nytt kringkastingshus annet sted i Oslo. Et tomtesalg her kan innbringe store summer.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

Han viser til at tomten både er sentral og ligger i umiddelbar nærhet til flere kollektivruter på tvers av byen.

... og NRK kan gi 1500 boliger

– Men dette er ikke noe som omsettes i morgen, sier Schumann.

– Flere forhold må avklares. Tomten må reguleres til boligformål, og den prosessen kan alene ta tre år. I mellomtiden kan vi begynne å planlegge for en utbygging.

Nyheten om den planlagte sykehus-avviklingen på Ullevål kommer bare fire måneder etter at NRK besluttet å forlate sine lokaler på Marienlyst, bare noen minutters kjøring vestover fra Ullevål.

Også det kan gi Oslo sårt tiltrengte boliger: Finansavisen viser til anslag på mellom 850 og 1500 boligenheter, og en anslått tomteverdi opp mot to milliarder kroner.

Les også

Utleieprisene faller i Oslo

Les også

– Økt boligskatt kunne gitt alle danskene skattelette

Les også

Økonom: – Umulig å bygge seg ut av boligkrisen