Stortingspolitiker mener det somles med rentetak på forbrukslån: - Helt ubegripelig

Stortingspolitiker tordner mot mangelen på rentetak.

RENTETAK: Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV vil ha rentetak, men flertallet i finanskomiteen vil at regjeringen skal utrede hvorvidt det er hensiktsmessig.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Eirik Amb Nysveen
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Finanskomiteen på Stortinget mener regjeringen bør utrede en angrefrist for forbrukslån, og ber samtidig regjeringen vurdere «hensiktsmessigheten av rentetak», det kommer frem i en innstilling fra komiteen denne uken.

Innstillingen skal opp til debatt og vedtak i Stortinget førstkommende tirsdag.

Vil ha rentetak

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ba om å «utrede muligheten for å innføre et rentetak», men forslaget fikk ikke flertall.

At det først skal tas en avgjørelse på hensiktsmessigheten av et rentetak får stortingsrepresentant Karin Andersen fra SV til å se rødt.

– At det ikke blir flertall for å sette rentetak er med skam å melde helt ubegripelig, sier Andersen til E24.

– At noen skal lokke folk utpå uten å sjekke ut om de har betalingsevne for så å ta så skyhøye renter når kravene ikke kan innfris er rett og slett uansvarlig, sier hun.

Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten sier til E24 at de ser på det som viktig å vurdere hensiktsmessigheten først, for å avgjøre hvor vidt et rentetak vil fungere som ønsket.

– Mindretallsforslaget sier langt på vei at man ønsker å innføre dette. Vi vil ha en vurdering av hensiktsmessigheten, sier han.

E24 har tidligere skrevet at en rekke aktører ønsker et slikt tak, som 14 land i Europa har innført. Målet er å begrense tilbudet av slike lån, som skaper problemer for noen av låntagerne.

Huseiernes Landsforbund er positive

SV har likevel fått med seg flertallet på å utrede flere innstramminger, inkludert en kort angrefrist på forbrukslån, tiltak mot aggressiv markedsføring og innstramming av butikkers bruk av kreditt.

– Det er bra at vi kommer noen steg fremover, men det er i sum alt for svakt til å fjerne noen av de styggeste gjeldsfellene noen går i, sier Andersen.

Les også

Studenter tyr til forbrukslån for å dekke utgifter

Huseiernes Landsforbund mener Stortingets innstilling er lovende, og håper nå at husholdningene kan få et bedre vern for å hindre at flere får betalingsproblemer og ender opp i gjeldsfellen.

– Vi er glad for at finanskomiteen ønsker strengere regler på forbrukslån. Det er på tide å få kontroll over forbrukslånsbransjen og dens aggressive markedsføring av lån med urimelige vilkår, sier Kristin Gyldenskog, leder av samfunnsavdelingen i Huseiernes Landsforbund.

Samtidig er de enige med SV i at et rentetak også er nødvendig.

– Vi håper det blir innført et rentetak, altså et øvre tak for maksimal rente på både forbrukslån og kredittkort slik man har i mange andre land, sier Gyldenskog.

Regjeringen negativ til rentetak

Regjeringen har tidligere uttrykt motstand mot et rentetak, blant annet fordi den mener effekten av et slikt tak er usikker.

– Effektene av direkte prisregulering av kredittmarkedet gjennom en innføring av rentetak på forbrukslån er derimot usikre, og vi vil evaluere virkningene av andre virkemidler før dette tiltaket eventuelt vurderes nærmere, skrev finansminister Siv Jensen i et svar på et skriftlig spørsmål fra Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum i september.

Les også

Monobank-sjefen mener bransjen har fått ufortjent mye kjeft

yA Bank sa nylig til E24 at et rentetak kan føre til at bare de mest solide kundene får lån, og at de som trenger kontanter da kan bli fristet inn i gråmarkedet.

– Et lavt rentetak vil kunne medføre at bare kunder som har veldig god soliditet får lån, mens grupper som for eksempel leier bolig og kanskje ikke har like god soliditet vil bli utelukket fra tilgang på kreditt, sa yA Bank-direktør Rune Strande.

Innstrammingene er på vei

Myndighetene planlegger allerede en rekke tiltak på gang mot forbrukslån og kredittkortgjeld.

Denne uken la Finanstilsynet frem et utkast til retningslinjer for bankenes behandling av slike lån, og vurderingen av kundenes evne til å betjene gjeld.

Tiltaket førte til børsfall for flere forbruksbanker. En rekke av disse bankene har vokst raskt og tjent gode penger de siste årene.

Regjeringen jobber også med å innføre et gjeldsregister senere i år, og har foreslått et forbud mot reklame for hvor fort og lett forbrukeren kan få innvilget et lån.

Les også

Tilsyn vil stramme inn på forbrukslån

Les også

Ønsker rentetak på forbrukslån

Les også

Forbruksbanker frykter reklameforbud

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukslån
  2. Finanstilsynet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ønsker rentetak på forbrukslån

  2. – Har kost seg med Luksusfellen

  3. Forbyr aggressiv reklame for forbrukslån

  4. Annonsørinnhold

  5. Stortinget vil utrede rentetak på forbrukslån

  6. – De useriøse aktørene blir luket ut av markedet