Sjekk feriebesparelsene: Mobilselskapene i full Europa-krig

I sommer kan nordmenn på Europa-ferie se frem til langt billigere mobilbruk enn tidligere. Og forskjellene mellom operatørene er enorme.

VAR SVINDYRT: Men nå er mobilbruk i Europa blitt langt billigere for nordmenn – godt hjulpet av priskrig denne våren.
Publisert:

Blant mobilselskapene kriges det nemlig heftig om å tilby de beste betingelsene i forkant av fellesferien.

Den siste tiden har flere operatører lansert nye abonnementer for å friste nordmenn som er lei sjokkregning etter Europa-ferie:

  • I slutten av april lanserte Telenor nye abonnement som lar deg bruke den faste månedskvoten på tvers av land i hele EU/EØS, uten ekstrakostnader.
  • Telia fulgte raskt etter og utvidet sine såkalte Smart-abonnement til å inkludere mobilbruk i hele EU/EØS.
  • Og lavprisaktøren Chili Mobil kaster seg nå på med nye EU-abonnement de hevder er markedets aller rimeligste.

– Det er en sunn og hard konkurranse om utenlandspriser nå, og det er kundene som blir den store vinneren, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til E24.

De nye tilbudene kommer på toppen av EUs årelange kamp mot roamingavgiftene, som har sørget for at norske mobiloperatører har måtte skrelle kraftig i sine satser.

– De tvinger kundene

Og med hard priskrig følger harde ordelag:

– Telenor har snikinnført en prisøkning. Nå tar de grov overpris, sier direktør Lars Ryen Mill i den lille lavprisaktøren Chili Mobil til E24.

– TAR GROV OVERPRIS: Chili Mobil er blant operatørene med som har lansert nye EU-abonnement – og direktør Lars Ryen Mill langer ut mot Telenor.

Han mener utjevningen av prisene i Norge og Europa i praksis gir et Telenor-spleiselag som kundene totalt sett kommer dårligere ut av.

– De tvinger nå kundene sine til å betale for andres utenlandsbruk. De fjernet roamingkostnadene, men satte samtidig opp mobilprisene sine ved å inkludere mindre data i abonnementene, sier Ryan Mill.

Les også

Telenor fjerner utenlandsgebyrene i Europa

Telenor lover feriebesparelser

– Det er en merkelig uttalelse. Kundene tvinges ikke til noe som helst. Det er full valgfrihet. Vi har innhold i disse abonnementene som går langt utover de fleste andre i markedet, svarer Krokan i Telenor.

Han er ikke med på at kundene kommer dårligere ut:

– Hvis en familie på fire bruker mobilen som normalt på en 14-dagers tur til Spania i sommer, så vil nok både Ryen Mill og andre oppdage hvor mye de fort vil spare på Telenors tilbud, sier Krokan.

Sjekk mobil-prisforskjellene på europaferie

E24 har sjekket betingelsene til seks store og små mobilselskaper for mobilbruk på reise i EU- og EØS-land. Prisene er innhentet 11. mai.

Gjennomgangen viser enorme sprik:

  • For ordinære abonnement kan du kjøpe datapakker eller belastes «stykkvis». Hos lavprisaktører som Talkmore og Onecall kan Europa-surfingen koste deg så lite som 10 øre per megabyte – mens de dyreste kan koste over fem ganger mer. På samme måte kan telefonsamtaler fra EU koste 50 øre minuttet – eller fire kroner.
  • I de nye abonnementene som lar deg bruke månedskvoten i hele EU/EØS, er forskjellene også enorme: For 249 kroner i måneden gir Telenor deg 500 megabyte, mens Netcom dobler kvoten til 1 gigabyte – og Chili Mobil firedobler den til 2 gigabyte for 10 kroner mindre.

Ikke overraskende lokker alle mobiloperatørene med billigere surfing per megabyte jo høyere månedsforbruk du binder deg til.

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

TELENOR

Surfing belastes med 29 kroner døgnet for datapakke på 60 megabyte – det gir 48 øre per megabyte.

Å ringe koster 0,52 kroner minuttet til Norge eller andre EU/EØS-land. Det koster 0,2 kroner å sende sms, mens mottak er gratis.

De nye Frihet/Ung-abonnementene har inkluderer mobilbruk i EU/EØS i månedskvotene:

249 kroner i måneden gir 500 megabyte, og ellers fri tale/sms.

299 kroner gir 2 gigabyte. Unge under 21 år får 2 gigabyte til 249 kroner gjennom Ung-abonnement. Unge kan dessuten kjøpe et rimelig abonnement til 149 kroner, men da med kun 300 megabyte inkludert.

TELIA

Alle Telias abonnementer inkluderer forbruk i EU/EØS:

249 kroner i måneden gir deg 1 gigabyte og fri tale/sms.

299 gir tre gigabyte, og 399 kroner gir 6 gigabyte.

For samme månedspris gir Telia mer databruk for pengene enn Telenor, men må se seg slått av flere lavprisaktører.

Les også

Billigere i Europa også for Telia-kunder

ONE CALL

49 kroner gir deg datapakke med 400 megabyte inkludert – eller 12 øre per megabyte.

99 kroner gir 1 gigabyte, som tilsvarer rundt 10 øre.

Selv om minsteprisen er høyere enn hos flere andre, er det verdt å merke seg at du kan bruke pakkene gjennom hele oppholdet. E24 får opplyst at ubrukte megabyte også spares til neste gang du ferierer i landet.

Tale/sms i Norden i inngår i de vanlige pakkeabonnementene. Ellers i Europa koster det 0,49 kroner minuttet å ringe, og 0,19 kroner for å sende sms.

Det tilbys ikke spesialiserte Europa-abonnement foruten datapakkene.

CHESS

Surfing i EU belastes med 0,19 kroner per megabyte.

Å ringe koster 0,49 kroner minuttet, og SMS koster 0,19 kroner.

CHILI MOBIL

Surfing belastes med 0,49 kroner per megabyte i EU/EØS.

Å ringe koster 0,52 kroner minuttet, og SMS koster 0,20 øre.

Abonnementer som inkluderer fri bruk i EU/EØS innenfor månedsgrensene er priset slik:

119 kroner i måneden gir 250 megabyte, 120 ringeminutter og 130 SMS.

239 kroner i måneden gir 2 gigabyte og ellers fri bruk.

298 kroner gir 5 gigabyte, og 349 kroner gir 10 gigabyte.

TALKMORE

Surfing i EU/EØS belastes til stykkpris 0,49 øre, eller gjennom datapakker: 49 kroner kjøper deg 400 megabyte – tilsvarende 12 øre per megabyte.

99 kroner kjøper deg 1000 megabyte, eller cirka 10 øre per megabyte. Du gis 30 dager for å bruke opp kvoten, som bør holde for den jevne Europa-ferie.

Samtaler koster 0,49 øre utgående i EU/EØS, og 11 øre inngående per minutt. SMS koster 19 øre.

Det tilbys ikke egne EU-abonnement.

OBS: I den opprinnelige artikkelen ble det brukt feil satser for tale og sms i EU hos One Call og Chili Mobil. Det medførte at operatørene fremstod dyrere enn de egentlig er inntil feilene ble rettet. Vi beklager!

MERK: Alle priser innhentet fra operatørenes hjemmesider onsdag 11. mai. E24 minner om at denne oversikten kun viser frem forskjeller mellom de seks mobiloperatørene vi har sett på. Det er ikke en komplett gjennomgang av alle tilbud på markedet.

Les også

Norske familier på bunn i budsjett-undersøkelse: – Vi har hatt det for godt lenge

Les også

England-ferien har blitt ti prosent billigere på tre mnd.

Publisert:

Her kan du lese mer om