- Bonus om kunsten stiger i verdi

Auksjonshuset Blomqvist arrangerer nybegynnerkurs i kunstkjøp.

Ferske kunstsamlere. Lise Haukland Weist (tv.) og Marie Opdahl deltok på nybegynnerkurs og vurderer nå om de skal kjøpe sitt første kunstverk hos auksjonshuset Blomqvist.

Ida Aamodt-Hansen
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

- Vi har 60 påmeldte, men kunne lett hatt 100 deltakere, sier daglig leder i auksjonshuset Blomqvist, Knut Forsberg, til E24.

Det er tredje gang auksjonshuset Blomqvist arrangerer nybegynnerkurs i kunstkjøp.

- Interessen har steget kraftig den siste tiden, og hadde vi ønsket det kunne vi sikkert hatt mange flere kurs av denne typen. Det ble fulltegnet med en gang, sier Forsberg.

Ifølge kunsthistoriker og -handler Morten Zondag har interessen for kunst steget i Norge de siste årene. Men er man nybegynner, er det ikke nødvendigvis lett å vite hvordan man bør gå frem.

Ifølge Zondag er det liten vits å satse mindre enn 100.000 kroner, dersom det er en investering man er på utkikk etter.

Men på Blomqvists kurs for nybegynnere, er ikke nødvendigvis ordet investering det første deltakerne tenker på.

Marie Opdahl og Lise Haukland Weist har ingen klar tanke om at kunst skal være en god investering.

- Først og fremst må det være noe som jeg liker og som er fint å ha på veggen. Om det stiger i verdi er det i så fall en bonus, sier Opdahl.

- Jeg er her fordi jeg synes kunst er spennende og er nysgjerrig på å lære mer, sier Weist til E24.

Ingen av de to har mye kunnskap om kunstmarkedet fra før, men sier de har en generell interesse for kunst og design.

Kurset går over tre kvelder hvor en av kveldene er holdt av til auksjon, hvor deltakerne kan kjøpe, kanskje sitt første, kunstverk.

De to har ikke bestemt seg for om det blir noe kunstkjøp på den forestående auksjonen.

- Det spørs. Utfra katalogen ser det ut til at det meste er i øvre prisklasse for meg, sier Weist.

Les også:

Langsiktig investering

Sten Runar Eek og Vivie Meyer Kristiansen på kunstkurs hos Blomqvist.

Ida Aamodt-Hansen

Paret Sten Runar Eek og Vivie Meyer Kristiansen fra Nordstrand i Oslo har også tatt turen til Blomqvist denne kvelden. Med hvitvinsglass i hånden beundrer de kunstverkene som skal auksjoneres ut senere.

- Jeg har litt erfaring fra tidligere og har kjøpt på auksjon før. Nå ønsker jeg å lære mer om historien bak, bli kjent med kunstnerne og tidsepokene, sier Eek.

Meyer Kristiansen har imidlertid ingen erfaring med kunst og er der for å lære.

- Når du kjøper kunst, er det for å ha noe fint på veggen eller er det en investeringstanke bak?

- Både - og. Det har ikke vært store avkastningen til nå, men kunst er heller ingen kortsiktig investering. Det er for å ha noe til pynt, som på lang sikt kanskje vil stige i verdi.

- Når jeg kjøper går jeg for det tryggeste - gjerne norske etablerte kunstnere. Jeg tar ikke sjansen på å kjøpe noe fra en helt ung kunstner i håp om at det skal få en kjempeverdi om tretti år. Til det er risikoen for stor, sier Eek.

- Hvor mye penger synes du det er greit å bruke på et kunstverk?

- Tja si det? Budsjettet er ikke satt ennå. Du får høre med finansministeren her ved siden av, sier han spøkefullt og sikter til kjæresten, som ikke vil ut med et konkret beløp.

Les også

Saksøker Folkemuseet for tyveri av dronning-bilder

SAMLER: Tor Nordahl Juul, kunstsamler og banksjef i Storebrand Bank, deler sine erfaringer på kunstkurs hos Blomqvist. Han har 400 kunstverk i samlingen sin, og har konsentrert seg om norsk samtidskunst. - Kjøp noe du liker, kunstverket skal berøre deg, er hans råd til ferske samlere.

Ida Aamodt-Hansen

Gjør deg kjent i markedet

Knut Forsberg har mange tips på lager til de som ønsker å samle på kunst.

- Markedet i Norge er ikke så stort, man kan lett bli kjent med kunstneren. For å orientere deg i førstehåndsmarkedet bør du gå på gallerier. Sjekk hvilke kunstnere de har og hvor lenge de har holdt på. Det sier noe om hvor seriøse de er. Snakk med galleristen og lytt til råd, sier han.

- Det er et trangt nåløye for å bli en anerkjent kunstner. Det er ca. 5000 kunstere i Norge i dag, og bare 2-5 prosent av dem får være med videre, mener Forsberg og legger til at det er 30.000 kunstere som til enhver tid ønsker plass på et galleri på verdensbasis.

Og så har du annenhåndsmarkedet, det vil si auksjonshus, kunsthandlere og messer.

- Nettauksjonshuset FineArt har blitt store de siste årene, og kan være et fint sted å kjøpe, men du bør vite hva du gjør, sier Forsberg. Han fraråder imidlertid å kjøpe kunst på Finn.no og Qxl.no.

- Så hva skal du se etter?

- Gå etter nyskapende og talentfulle kunstnere. Mange av de store gjorde de viktigste verkene sine før de fylte 35 år, sier Forsberg og sikter til blant annet Edvard Munch.

- Men ikke kjøp fra de aller yngste. De fleste prøver seg frem med ulike stilarter i starten og når de er helt unge har de ofte ikke funnet sin endelige uttrykksform, mener han.

Saken fortsetter under bildet

Kursdeltakerne tar verkene i nærmere ettersyn. Til venstre Håkon Gullvågs "Napoleon" fra 2011. (Pris: fra 180.000-200.000 kr.) Til høyre: "Mennesker i vannet" av Frans Widerberg. (Pris: 100.000-120.000 kroner.)

Ida Aamodt-Hansen

Langsiktighet

- Tenk langsiktig - minst 10 år, råder Forsberg. Han minner om at transaksjonskostnadene ved kunstkjøp er høye.

Du bør også følge med på hva de store kunstsamlerne kjøper. Å kjøpe kunst som pengesterke investorer allerede har kjøpt og må forsvare, kan være fornuftig sett fra et investeringsperspektiv.

Prismessig mener Forsberg at det ikke er noen klar grense for hvor mye kunst må koste for å være bra.

- Kjøp det du liker. For 1500-2000 kroner kan du få ganske bra grafikk, men kjøper du noe til 500 kroner på loppemarked, kan du ikke regne med at det er verdt noe.

Les også

Pushwagner har solgt for 13 millioner

- Altfor mye usolgt

E24 ringer tilbake etter at nybegynnersamlerne har hatt anledning til å delta på sin første auksjon, "Høstens moderne & Contemporary 2014", som ble avholdt hos Blomqvist denne uka.

Dommen fra Knut Forsberg er klar:

- Noe gikk bra, men det var altfor mye usolgt. Litt skuffende, mener han.

Forsberg forteller at rundt 30 stykker fra nybegynnerkurset møtte på auksjonen, men om de kjøpte noe er han mer usikker på.

Blant høydepunktene var et verk av Weidemann som ble solgt for 350.000 kroner, verket «Nixon Visions» (1971) av Kjartan Slettemark som gikk for 320.000 kroner (med prisantydning på 200.000-250.000 kroner), og et bilde av Javacheff Christo som ble solgt til Sveits for 160.000 kroner.

Forsberg har ingen god forklaring på hvorfor salget ikke gikk som ventet.

- Vi hadde full sal, visningen i forkant var bra og tilsvarende auksjon i vår gikk bra. Vi har prøvd å analysere dette, men har ikke kommet opp med noen god forklaring, sier han til E24.

Kunstekspert Anders Elvestad gir deltakerne en omvisning blant kunstverkene som skulle gå under hammeren på auksjonen "Høstens moderne & Contemporary". (Til høyre i bildet ses senior kunstekspert ved Blomqvist, Gunnar Krogh Hansen.)

Ida Aamodt-Hansen

Les også:

Boligmegler og yachtmegler i logostrid: - Sjokkerende misbrukI dag får nordmenn tre milliarder kroner på kontoOver 7.000 har investert i «Norges dårligste aksjefond»Luksusmeglere slår seg sammen

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Lær kunsten å investere i kunst

  2. Tror på norsk prisrekord for «Guldhornet»

  3. Norsk prisrekord for «Guldhornet» - solgt for 12,8 millioner

  4. Annonsørinnhold

  5. Søkkrike på laksefest

  6. Børsuroen skremmer ikke fondskundene