Dagligvareekspert: – Valutasvingninger spiller liten rolle for grensehandelen

Kjøpesentre som lever av nordmenns grensehandel merker oppgang i omsetning og besøk etter at den norske kronen har svekket seg.

ØKTE SALGET ETTER KRONESVEKKELSE: Kjøpesentre over kjølen har fått økt omsetning, i kjølvannet av kronestup.
Publisert: Publisert:

Kronen har svekket seg mot svenskekronen med åtte prosentpoeng siden siste toppnotering i slutten av oktober i fjor.

Da kostet 100 svenske kroner 91 norske. Nå koster 100 svenske kroner til sammenligning 99 kroner. Det tilsvarer en svekkelse på 8,8 prosent for den norske kronen.

Dagligvareekspert Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI mener at slike valutasvingninger har liten innvirkning på nordmenns lyst til å dra på handletur til Sverige.

– Valutasvingninger spiller liten rolle for grensehandelen fordi prisforskjellen på kjøtt, tobakk, alkohol og godis er så stor, sier Gisholt til E24.

Han peker på at en av årsakene til prisforskjellene på tobakk, alkohol og godis er at avgiftene på slike varer er høyere i Norge enn i Sverige.

– For eksempel har vi i Norge en avgift på sjokolade- og sukkervarer på 20 kroner per kilo. Noe tilsvarende finnes ikke i Sverige, sier Gisholt.

Ved Systembolaget har de ikke merket av noen nedgang i handlelysten hos nordmenn på handletur over kjølen, i kjølvannet av kronestupet.

– Handelen ved Systembolagets butikker nær grensen mot Norge er omtrent som i fjor, sier pressesjef Lennart Agén i Systembolaget til E24.

– Beste året noensinne

Sentersjef Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingsenter ved Strømstad mener også at valutasvingninger som de vi har sett siste året, har liten innvirkning på grensehandelen.

– Valutasvingninger spiller liten rolle for grensehandelen fordi prisforskjellen på kjøtt, tobakk, alkohol og godis er så stor, sier BI-professor Odd Gisholt til E24.

– Vi har hatt et kjempeår, og vi styrer mot det beste året noensinne. Første halvår økte omsetningen med syv prosent, og antall besøk på senteret økte med ni prosent, sier Løvheim.

Nordby Shoppingsenter åpnet i 2004, og i fjor hadde omsetningen vokst til 4,1 milliarder svenske kroner.

– Hvis trenden holder i seg vil vi øke omsetningen i år med 100 millioner svenske kroner til 4,2 milliarder svenske kroner. Og dette skyldes ikke noen utbygging. Vi har samme butikkstørrelse som i fjor, sier Løvheim.

Han peker på at de har levd med en kronekurs som svinger opp og ned.

– Prisforskjellen på matvarer er så stor at svingninger i valutakursen ikke har noen betydning, sier Løvheim.

Les også

Virke: Nordmenn vil svi av 2 milliarder på grensehandel i sommer

Kjøper dagligvarer i Sverige som de ikke finner hjemme

Han viser også til at de merker at mange er nøye med hva de skal ha på grillen i sommer, og drar på handletur over grensen for å kjøpe varer de ikke finner hjemme.

– Kobebiff og ribbe fra Texas er blant de varer som nordmenn ikke finner hjemme, og drar hit for å kjøpe, sier Løvheim.

Han viser også til at utvalget i glutenfrie varer er betraktelig større i Sverige enn i Norge.

Ved Charlottenberg Shoppingsenter har markedssjef Marie Magnusson også merket oppgang i omsetningen.

– Første halvår økte omsetningen til 1,13 milliarder svenske kroner, opp 9,8 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, sier Magnusson til E24.

Samtidig peker hun på at antall besøk økte med 3,5 prosent i første halvår, sammenlignet med 2016.

– I juni måned økte omsetningen over 8 prosent sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Det er ser ut som om omsetningen for hele 2017 vil ende på over 2,6 milliarder svenske kroner, sier Magnusson.

Les også

Nå er svenskekronen snart like mye verdt som den norske

– Valutakursen kan virke inn på handel med varer som er mer likt priset

Også Magnusson peker på de store prisforskjellene på kjøtt, godteri, alkohol og tobakk som årsaken til at nordmenns lyst til å dra på handletur til Sverige ikke lar seg stoppe av kronesvekkelsen vi har sett.

– Grensehandel dreier seg veldig mye om handel med kjøtt, godteri, alkohol og tobakk der prisforskjellene er store. Derfor innvirker ikke svingninger i valutakurs så mye, sier Magnusson.

Hun peker dog på at valutakursen kan ha innvirkning på handel med klær og sko, fordi disse varene er mer likt priset i Sverige og Norge.

– Når det gjelder handel med klær og sko, kan man merke innvirkningen av svingninger i valutakursen, sier Magnusson.

Les også

Sjefanalytiker etter rentebeslutning: – Den siste viktige sentralbanken som snur

Les også

Riksbanken holder renten uendret

Les også

Sjeføkonom før svensk rentemøte: – De har malt seg opp i et hjørne

Publisert:

Her kan du lese mer om