2017: Prøvde alt – ingen ville ha den
2018: 11 bud etter første visning

– Det ligger i hodet til folk, sier megler om brå snuoperasjon. Etter fem måneder med bolig-hetebølge undres eksperter om en ny nedkjøling er rundt hjørnet.

«Drømmekjøkkenet», fristet megler i annonsen. Boligkjøpere trakk på skuldrene. Ikke et eneste bud kom i fjor, selv om leiligheten lå ute store deler av året. Nå er den solgt etter første visning i 2018.
Publisert: Publisert:

– Vi gikk tom for ideer, sier megler og daglig leder Amit Sharma i Privatmegleren på Rodeløkka i Oslo.

Det så mørkt ut. Den 56 kvadratmeter store toromsleiligheten hadde ligget ute i seks måneder gjennom 2017. Forjeves prøvde megleren å justere prisen.

Første prisantydning var 4.190.000 kroner.

Ingen bud.

For høyt? Megleren skrelte prisen til 3,8 millioner.

Fortsatt ingen bud.

– Så vi gikk ned til 3,7, og prøvde samtidig ulike forsidebilder i annonsen, forteller Sharma:

– Dette var siste forsøk. Det var den absolutt laveste prisen selger kunne godta.

Ingen bud.

Ble satt ut

– Da skjønte vi hvor dårlig markedet hadde blitt. Vi ble ganske satt ut. Her hadde vi en sentrumsnær leilighet i et attraktivt strøk nær Sofienbergparken med vestvendt balkong. I 2016, da markedet var helt bananas, var disse leilighetene superpopulære, sier Sharma.

– Og det som var surt, var at det faktisk kom folk på visning. Og de likte det de så. Men det var ikke i nærheten av å skje noe. Ingen turte å by.

– Hvorfor ikke?

– Jeg tror pessimismen var for stor. Oppfatningen i markedet var «vi gidder ikke å kjøpe nå, for prisene skal sikkert falle enda mer».

VESTVENDT: Lite skulle tilsi at leiligheten sto uten bud i fjor, mener megler. Han ser heller ingen logiske forklaringer på at markedet er så mye bedre nå, annet enn at kjøpernes negative psykologi er forsvunnet.

Selger kastet inn håndkleet, og bestemte seg for å heller leie ut leiligheten i en periode.

– Det ligger i hodet til folk

Etter nyttår har retningen i boligmarkedet snudd brått. Fjorårets prisras ble erstattet med prisvekst i januar. Og februar. Og mars. Og april. Og mai, viser den nyeste meglerstatistikken.

I Oslo nærmer prisveksten seg ti prosent gjennom de fem månedene.

Og da visningsdørene nær Sofienbergparken nylig ble åpnet på nytt, ble det tydelig at fjorårets salgsfadese var milevis unna.

– Vi holdt visning søndag og tirsdag. Det hadde holdt med én av dagene, fremholder meglersjefen, og opplyser at 20 interessenter stakk hodet innom.

Les også

14 kvadratmeter solgt for 2,5 millioner: – Selger ble sjokkert og kunne nesten ikke tro det

– Det er mer enn vi hadde gjennom hele 2017!

Fire av interessentene endte som budgivere, og de la inn 11 bud til sammen. Salgsprisen ble 3.810.000 kroner, 115.000 over prisforlangende, som sto uendret fra fjorårets siste forsøk.

– Det som var umulig i fjor, ble mulig nå – med litt ekstra, oppsummerer Sharma.

Den største forskjellen, ifølge han, er at negativiteten til kjøperne er borte.

– For det har jo ikke skjedd så store endringer rent fundamentalt. Renten er den samme. Boliglånsforskriften er der fortsatt. Vi skulle egentlig ikke hatt så stor endring, mener Sharma.

– Men det ligger i hodet til folk.

– Det økonomer aldri klarer å regne ut

Sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund er enig.

– Dette er et godt eksempel på at boligmarkedet tydelig formes av folks forventninger. Det er dette økonomer aldri klarer å regne ut, sier meglerforbundets direktør Carl O. Geving til E24.

– Renten er like lav. Inntektssituasjonen er nær den samme. Tilbudssiden er ikke dramatisk endret – den har økt, men dette er igjen et utslag av de positive forventningene som gjør at flere tør å selge, fremholder Geving.

– Prisutviklingen styres mye av tro og tvil, fastslår han.

Les også

Sjekk boligprisene der du bor: Her har prisene steget mest det siste året

Nå er det altså – nok en gang – sterk tro. Det gjør BN Bank-sjef Gunnar Hovland urolig. Han har sett seg lei på det han kaller et «jojo-marked»:

Historien gjentar seg, poengterer banksjefen, som mener markedet fort kan få en rekyl hvor prisene igjen faller brått.

– Et veldig merkelig marked

Geving synes også «jojo-utviklingen» er uheldig.

– Det er bekymringsfullt, for etter en nedgang har det har en tendens til å svinge så voldsomt opp igjen, særlig i byene, sier han.

Adm. dir Carl O. Geving i NEF.

– Det er risikabelt for den dagen økonomien måtte snu, for eksempel ved en internasjonal økonomisk krise. Og skulle renten begynne å stige, er det nærliggende å tro at det etter hvert vil påvirke markedet.

Geving ser ikke noe plutselig prisfall i emning, men tror heller ikke det skal fortsette slik så mye lengre.

– Jeg håper i alle fall det roer seg etter sommeren, sier han.

Tallknuserne i DNB Markets forventer også en nedkjøling i sommer, hvor prisveksten bremser opp. Deretter kan prisene falle til høsten, tror makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Inntil videre synes Sharma i Privatmegleren at boligmarkedet fortsatt er «veldig selektivt». Han avviser at det er brennhett, tross den sterke innhentingen i prisene siden nyttår.

– Vi opplever at når helt like boliger legges ut, kan den ene gå godt over prisantydning, mens den andre ikke får bud engang. Det er et veldig merkelig marked.

Han tør ikke spå hva som blir utfallet fremover, men mistenker at renteøkning og endrede boliglånsregler vil få betydning.

– VI får se hva som skjer, sier han.

Les også

Prissjokk for knøttsmå leiligheter

Les også

DNB Eiendom-tall sår tvil om høstflom og boligprisfall

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om