Sterk prisoppgang i Oslo

– Nå har vi over såpass mange måneder sett en bedring, at vi kan si det sikkert at det er et trendskifte, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer.

PRISENE STIGER: Boligene i Oslo ble dyrere i februar. Sørenga i Oslo sentrum.

Foto: Stella Bugge VG
 • Sophie Lorch-Falch
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Boligprisene i Oslo steg med 1,4 prosent fra januar til februar, ifølge boligprisstatistikken fra Eiendom Norge.

– Snittet de siste fem årene ligger på 1,1 prosent. Februar er over snittet og en klar forbedring i markedet fra 2017. Nå har vi over såpass mange måneder sett en bedring, at vi kan si det sikkert at det er et trendskifte, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, under fremleggelsen av tallene.

Prisveksten fra januar til februar i 2017 var til sammenligning på 1,6 prosent, 0,9 prosent i 2016, 1,7 prosent i 2015 og 1,1 prosent i 2014.

En bolig i Oslo koster i snitt 67.280 kroner per kvadratmeter.

Les også

Boligprisene i Norge steg med 1,1 prosent i februar 2018

– Ikke tilbake til 2016, langt derifra

Men markedet er ikke tilbake til de hete tidene i 2016 som førte til rekordnotering i februar i fjor med tolvmånedersvekst på 24 prosent. De siste tolv månedene har prisene falt med 9,1 prosent i hovedstaden.

– Vi er ikke tilbake til 2016, langt derifra. Markedet oppleves som selektivt, men godt for selgerne kontra det vi kom fra, sier han og sikter til nedgangen i 2017.

I hpvedstaden ble det lagt ut 14,3 prosent færre boliger til salgs i Oslo i februar, sammenlignet med i fjor - og solgt 5,7 prosent flere boliger.

Her er det solgt 10,3 prosent flere boliger enn på samme tid i fjor, og Dreyer sier at det er tydelig trendskifte i hovedstaden.

– Oslo-markedet er kraftig forbedret fra det markedet vi opplevde i 2017, sier Dreyer.

Boligprisene gikk opp med 1,4 prosent i Oslo sist måned, noe som er mer enn gjennomsnittet de siste årene.

Selgerne kan også belage seg på at boligen trenger kortere tid i markedet nå, enn ved årsskiftet. Omsetningstiden var på 34 dager i februar, ned fra 41 dager i januar. Da Oslo-markedet var på det heteste, tok det i snitt bare 13 dager å få solgt boligen.

– Spesielt i Oslo har det løsnet. Mange av salgene vi har fått i januar og februar har ligget til salgs før jul, og da spretter salgstiden opp, sier Dreyer.

I Bergen steg boligprisene med 0,5 prosent i februar, og har sunket med 2,9 prosent de siste tolv månedene. I Stavanger steg prisene med 1,8 prosent og har steget 0,7 prosent de siste tolv månedene. Svakest var prisutviklingen i Trondheim på 0,1 prosent i februar, mens tolvmånedersveksten er minus 2,4 prosent.

Les også

Derfor vil ikke ekspertene friskmelde boligmarkedet ennå

Venter uendrede priser i 2018

Prisutviklingen på Oslo-boliger i 2017 var negativ for første gang siden 2013, og fallet var sterkere enn i 2013 med 6,2 prosent.

Etter elleve måneder med fall og økning i tilbudssiden, falt antall boliger til salgs i januar og prisene steg med 2,7 prosent.

I februar har antall bolig til salgs i hovedstaden blitt stabilisert rundt 3.000 boliger på rubrikkannonsestedet Finn.no, med en svak økning rundt månedsskiftet.

Eiendom Norge venter at boligprisene i Oslo vil være uendret ved utgangen av 2018, ned 5 prosent i Bergen, minus 2 prosent i Trondheim og ned 3 prosent i Stavanger.

Les også

Slakter tilsynets boliglån-forslag

Les også

Finanstilsynet vil droppe Oslo-kravet

Les også

Oslo-meglere melder om mindre frykt: – Ikke rart at folk ble redde

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Eiendom Norge
 3. Boligmarkedet
 4. Eiendom
 5. Norges Eiendomsmeglerforbund

Flere artikler

 1. Boligprisene i Norge steg med 0,5 prosent i mars

 2. Oppgang for boligprisene

 3. Oslo svakeste i 2017 med 6,2 prosent nedgang

 4. Boligåret 2019 startet med prisrakett

 5. Svakeste årsstart for norske boliger på 10 år