Sjeføkonom: – Tror fortsatt på prisnedgang i 2019

Boligprisene steg som normalt for januar, men sesongjustert er tallene friske, mener sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

BALANSEN OVERRASKER: Januarprisene stiger litt mer enn normalt, men Prognosesenterets Nejra Macic tror fortsatt på boligprisfall i 2019.
Publisert: Publisert:

Boligprisene i Norge steg med 2,7 prosent i januar, noe som er normalt for måneden, men veksten i prisene er mer moderat enn mange av januarmånedene de siste ti årene, ifølge administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Den underliggende, sesongjusterte prisveksten måles til 0,5 prosent.

Samtidig ble det lagt ut 7,9 prosent flere boliger til salgs i januar i år enn i fjor, og solgt 7,3 prosent flere. Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret mener dette indikerer god balanse i markedet.

Les også: (+) Siv Jensens kjempeseier kan gi deg høyere eiendomsskatt

– Man klarer å selge unna nesten alt. Det tilsier en grei balanse og et godt samsvar mellom antall for salg og solgte boliger. Sånn har det vært det siste halve året, så vi har et marked i overraskende god balanse, omtrent aldri sett før. Derfor har vi hatt denne veldig flate boligprisutviklingen, forklarer hun.

Les også

Boligprisene steg 2,7 prosent i januar

Prognosesenterets prognose er fortsatt den samme, opplyser Macic.

– Utover 2019 tror vi tilbudsøkningen blir for mye til at etterspørselen skal klare å henge med, sånn at vi utover året får stadig svakere boligprisutvikling. Spesielt hvis de to varslede renteøkningene kommer som planlagt, da tror vi det virker sikkert at vi vil få en svak boligprisnedgang i 2019 sammenlignet med 2018, sier Macic.

Danske Bank: – Frykten blir svekket

– Det viktigste er at dette gjør at frykten for en større korreksjon i boligmarkedet, som slår inn over norsk økonomi, blir ytterligere svekket av denne rapporten, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Han sier at tallene fra Eiendom Norge tyder på at boligmarkedet er godt balansert, etter noen år preget av større bevegelser i boligprisene.

– Det er mange boliger til salgs, men omsetningen er samtidig bra. Boligmarkedet klarer seg betydelig bedre enn pessimistene fryktet, sier Jullum.

STIGER: Boligprisene gikk opp med 2,7 prosent i januar. Her fra Sørenga i Oslo.

Han forteller at de tror at det vil være begrenset oppgang i boligprisene ut året.

– Disse tallene endrer ikke makrobildet vi har av den norske økonomien, og heller ikke renteplanene til sentralbanken, sier Jullum.

I både Bergen, Stavanger og Trondheim var boligprisveksten større enn i Oslo.
– Det tyder på at resten av landet har begynt å ta igjen, etter at veksten en periode har vært størst i Oslo, sier Jullum.

Eiendomsmeglersjef: – Som ventet for årstiden

Starten på året har vært så bra for boligmarkedet som vi kunne håpe på, mener administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– De fleste regioner er preget av et godt utbud av boliger paret med stor kjøpsinteresse. Et sjeldent godt balansert boligmarked har gitt svært høye omsetningsvolumer til akseptable gjennomsnittspriser. At prisene stiger mye i januar er som forventet for årstiden. I de neste månedene vil et normalt forløp gi en mer moderat prisutvikling. Dette er prisgitt at det kommer nok nye boliger inn i markedet til å mette en relativt sterk etterspørsel.

Les også

Knøttsmå krypinn går til «fantasipriser»: – Foreldre byr mot foreldre

Han legger til at de ulike prisdriverne som rente, boligtilbud og inntekt trekker i retning av en sunn konkurranse i boligmarkedet med et relativt lavt prispress gjennom 2019.

– Bekymringen på litt lenger sikt vil være om det kommer nok boliger til salgs i pressområdene, slik at vi unngår lignende ubalanser som vi opplevde i 2016 til 2017. Her har både utbyggere og myndigheter et ansvar for å samarbeide slik at boligproduksjonen holdes oppe på et tilstrekkelig nivå til å opprettholde markedsbalanse.

Går ikke av skaftet

Leder John Sætre for personmarkedet i Nordea Norge sier at tempoet i januar har vært høyt sammenlignet med tidligere år.

– Tradisjonelt tar det litt tid før aktiviteten øker i det nye året, men i år har det vært travelt helt fra starten. Vi har en enorm pågang fra kunder som trenger finansieringsbevis, og mange realiserer dem også i form av kjøp, sier Sætre.

– Samtidig er inntrykket vårt at budrundene ikke går helt av skaftet. Kundene kjøper innenfor rammene de har fått tildelt. Selv om prisene steg i januar, virker det som at markedet er i balanse, hvor kunder får kjøpt bolig til en riktigere pris.

Publisert:

Her kan du lese mer om