Kraftig kronerekyl etter Kina-svekkelse

I løpet av 24 timer ble kronen kraftig svekket. Onsdag formiddag snur det formidabelt opp. 

«BRUTALE» BEVEGELSER: Kronen styrkes kraftig onsdag formiddag. Bildet viser valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets' meglerhall.
  • John Thomas Aarø
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Etter å ha svekket seg på kinesisk valutauro på morgenkvisten, styrkes kronen nå kraftig mot flere av de store valutaene.

Særlig har kronen styrket seg på bekostning av pundet.

** Et pund koster 12,71 kroner, hele 23 øre mindre enn man måtte ut med på morgentoppen like etter klokken 8.

** En dollar koster 8,15 kroner, rundt 15 øre mindre enn man måtte ut med onsdag morgen klokken 8.

** En euro koster 9,09 kroner, rundt 12 øre mindre enn den kosten onsdag morgen klokken 8.

– Det er brutalt, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24.

Forsterkende bevegelser

Østnor trekker frem to faktorer for den kraftige bevegelsen:

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets

** Pundet er svekket mot en rekke store valutaer. Det skyldes i stor grad at britiske arbeidsmarkedstall viste uendret årlig lønnsvekst på 2,8 prosent i mai, noe som ikke gjør en snarlig renteheving i Storbritannia mer sannsynlig.

** En svakere krone har gjort det mer attraktivt for valutainvestorer å kjøpe kroner.

– Vi har sett en økt kommersiell interesse for kronen. Det begynte å bli litt vel høyt, og aktører har sett på muligheten for å kjøpe kroner, sier Østnor.

– Et svakere pund og en sterkere krone gjør at det blir et drag i begge beina (til valutakrysset, se faktaboks, journ.anm.). Det er også viktig å presisere at kronemarkedet er tynt. Kursen kan gå mye på lite, sier han.

KRAFTIG BEVEGELSE: Slik har pundet svekket seg siden onsdag morgen. Når denne grafen går nedover betyr det at kronen styrkes.

Kan være svak lenge

Etter oljeprisfallet i fjor sommer har kronekursen vært langt mer skvetten og nervøs enn den tradisjonelt har vært.

I desember fikk kronekursen en real knekk, kanskje best eksemplifisert gjennom den historisk kraftige svekkelsen 16. desember.

– Vi må være forberedt at kronen kan ligge svakt mot euro lenge fremover, sier valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets til E24.

– 9-nivået kan kanskje være et nivå mange vurderer som høyt nok, men vi har tidligere blitt minnet på at kursen i perioder har vært langt over 9. Kanskje er det dette vi ser nå, at kursen fremover vil ligge over dette nivået i en lengre periode, sier Knudsen.

Kina-svekkelse

Men kronekursen startet onsdagen med å svekkes.

Fra å koste 9,15 kroner, kostet en euro 9,21 på det meste onsdag morgen – en økning på seks øre.

Kronesvekkelsen vi har sett de siste dagene, før onsdagens oppgang, er Kinas «feil», mener flere valutaanalytikere E24 har vært i kontakt med onsdag formiddag.

– I lys av det som har kommet fra Kina, reagerer markedet med å selge råvarebasert valuta som følge av en økt tro på at etterspørselsveksten fra Kina blir svakere fremover, sier Knudsen i Handelsbanken.

– Kineserne har skapt en større uro i markedet, som frykter at dette er en begynnelse på noe større: En lengre periode med en stadig svakere yuan, sier Østnor i DNB.

Østnor peker på at markedet er usikkert, og viser til at lange renter i land som USA og Tyskland har falt, i tillegg til rødfargede børser.

– Man er usikker på hva dette innebærer og hvor alvorlig dette vil bli, sier valutastrategen.

Les også

- Kina intervenerer for å styrke valutaen

Svekker grepet

Onsdag ble yuan videre svekket, etter det kraftige fallet dagen i forveien.

Sentralbanken i verdens nest største økonomi meldte natt til tirsdag at de hadde besluttet å devaluere landets valuta, yuan, med nesten to prosent.

Nå skulle markedet spille en større rolle for utviklingen i den kinesiske valutaen, opplyser myndighetene.

Beslutningen kom etter svake nøkkeltall fra kinesisk økonomi og en sommer med full storm på kinesiske fastlandsbørser.

Sjefanalytiker for valuta i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen, forteller at Kina-uroen og ekstremt sure aksjemarkeder utløser kronefallet.

– Sånn jeg tolker devalueringen, så ønsker kinesiske myndigheter å gjøre det for å øke eksportinntektene, men det vil også bidra til å bidra til å redusere importmulighetene. Det blir dyrere eksempelvis å handle olje og metaller for kineserne. Og det er ikke så positivt for norsk økonomi at eksportmulighetene blir mindre, sier han til E24.

KRONEFALL: Grafen viser hvordan kronen har svekket seg mot euro.

Råvarelandet

I fjor sto verdens nest største økonomi for 12 prosent av det totale oljeforbruket i verden. 60 prosent av oljen som ble brukt i Kina i fjor var importert. En frykt for at en svakere kinesisk valuta vil gi utslag i Kinas importappetitten av råvarer.

Sjefanalytiker for valuta i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen

– Dette fører til en risikoaversjon i markedet, noe som betyr økte svingninger og økt usikkerhet forbundet med råvarevalutaer, sier Knudsen.

I tillegg peker både Knudsen og Østnor på de siste ukers oljeprisfall som årsak for kronesvekkelsen som har kommet i de siste ukene. Eek-Nielsen fremhever at oljeprisfallet ikke var tilstrekkelig priset inn i kronekursen.

Mange har pekt på at økt Kina-bekymring også er en av faktorene bak oljeprisfallet.

Les også

Beviset på at verdens største marked aldri blir det samme igjen

Pose og sekk

Det er usikkerhet rundt årsaken til hvorfor Kina nå i større grad har valgt å legge sin valutas skjebne i markedets hender.

Kinas argument har vært at landet vil bli mer markedsdrevet.

Østnor mener tidspunktet er beleilig, og peker på at det har kommet en del svake makrotall fra Kina som har gjort at de økonomiske utsiktene for landet er svekket.

Kina har også sett at landene gjennom sine respektive valutaer har økt sin konkurranseevne relativt til den kinesiske. En svekkelse av valutaen vil trolig bedre eksporten, fordi utlandet må betale mindre for kinesiske varer og tjenester.

– På toppen av dette har vi Kinas ønske om åpne kapitalmarkedene. Dette passet veldig godt, og er i prinsippet pose og sekk, sier Østnor.

– Hvor mye tror du Kina vil la valutaen svekkes?

– Kina har fortsatt minst én hand på rattet. De vil være forsiktig med å la dette gå for fort, for mye. Men det kan godt gå en del, det skal vi ikke utelukke.

Les også

- Kina intervenerer for å styrke valutaen

Kan svekkes mer

Det er stor usikkerhet rundt hvor mye Kina vil la sin valuta svekkes før det gripes inn. Allerede onsdag kommer det rykter om at Den kinesiske sentralbanken skal ha grepet inn og styrket valutaen.

Dersom Kina fortsetter å holde et mindre stramt grep om sin valuta og markedet fortsetter å sende yuan ned, kan det føre til ytterligere kronesvekkelse, tror Handelsbankens valutaanalytiker.

– Dette kan gi ytterligere ringvirkninger i råvareprisene utover det vi ser i dag, noe som er negativt for kronen, sier Knudsen.

Les også

Beviset på at verdens største marked aldri blir det samme igjen

Les også

- Valuta-geriljakrig kan gi uventede rentekutt i Norge

Les også

– Det som skjer i dette markedet, er unikt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Kina

Flere artikler

  1. Beviset på at verdens største marked aldri blir det samme igjen

  2. - Vil ikke få drahjelp av valutakursen

  3. – Nær en perfekt storm

  4. – Svakeste krone på 40 år

  5. Ser «ny normal» for kronen etter oljeprissjokket