Pharmaq tapte rettskrangel om laksevaksine

Hvem skal få lov til å selge medisiner til laks med pankreassykdom?

DØDELIG: Pancreas disease tar livet av millioner av laks hvert år.

Marte Christensen
Publisert:

Det veterinærfarmasøytiske selskapet Pharmaq tapte mot MSD Animal Health, og får ikke solgt sin laksemedisin mot pankreassykdom i Norge.

I saken i Oslo tingrett kjempet Pharmaq om retten til å selge sin vaksine for pankreassykdom på laks i det norske markedet, til tross for at MSD Animal Health, et forskningsbasert selskap som utvikler veterinære legemidler, har monopol på å selge denne typen vaksine.

Pharmaq ønsker å kunne selge sin vaksine på markedet fordi de mener at norsk oppdrettsnæring bør kunne velge mellom flere alternativer, og fordi de mener at det finnes forskjeller mellom Pharmaq og MSD Animal Healths vaksiner.

Fikk innvilget patentbeskyttelse

I august fikk også MSD Animal Health patentbeskyttelse, som betyr at de vil fortsette å ha monopol på markedet frem til 2020.

MSD Animal Health fikk først innvilget patent i 2004, etter at de søkte om patentbeskyttelse i Norge i 1995.

Det som MSD Animal Health har patent på, er bruken av isolert virus i vaksine.

Selskapet fikk altså patentbeskyttelse fordi de klarte å isolere og dyrke et virus utenfor fisken, noe ingen hadde klart tidligere, selv om mange hadde forsøkt.

– Hele poenget med patentsystemet er å gi dem som har kommet frem til noe, en mulighet til å tjene på det de har investert av kostnader og risiko, forklarer Eirik Wensell Raanes, som er en av advokatene som representerte MSD Animal Health i rettssaken.

– Gjennom en innsats har en kommet frem til noe som kan utnyttes industrielt. De som har lagt ned denne innsatsen er avhengig av å sikre seg inntekter.

Vilkårene for innvilgelse av patentbeskyttelse har vært oppe til en egen rettslig behandling tidligere. Da konkluderte Lagmannsretten med at vilkårene var innfridd, ifølge Raanes.

Les også

Slike flekker koster oppdrettsbransjen én milliard kroner i året

– Skuffet

Morten Nordstad, administrerende direktør i Pharmaq, sier til E24 at han er skuffet over utfallet av torsdagens dom.

– Dette var en skuffende dom. Vi er overrasket over at man ikke tok hensyn til næringens interesser i dette. Vi har en samlet næring bak oss som ønsker å få et alternativ til, uttaler han.

(saken fortsetter under bildet.)

SKUFFET: Morten Nordstad er ikke fornøyd med dommen.

Pharmaq

Pharmaq markedsfører at deres versjon skal kunne redusere konsekvensene av pankreassykdom på en bedre måte enn vaksinen som i dag er på markedet.

– Vi jobber for at oppdrettsnæringen skal få best mulig tilbud. Det har de ikke i dag, sier Nordstad til E24.

Nordstad forteller at Pharmaq umiddelbart ville anke dommen.

– Når dette har falt ut på denne måten synes jeg det blir veldig urimelig. Vi vil stå på til vi har prøvd alle muligheter.

Pankreassykdom er en alvorlig sykdom som rammer laksefisk i oppdrett. Det første kliniske tegnet på sykdommen er ofte at fisken plutselig slutter å spise. Deretter kan det ta mellom to og tre uker før fisken eventuelt dør.

Viruset tar hvert år livet av flere millioner laks i norske merder.

Det er ikke skadelig for mennesker.

Les også

186.000 laks rømte fra oppdrettsanlegg

– Overrasket over Pharmaq

MSD Animal Healths advokat Eirik Wensell Raanes sier til E24 at domstolen var sammensatt av en juridisk dommer, samt to virologer, som er spesialister på virus.

Han sier at tingretten ikke fant det bevist at vaksinen fra Pharmaq var bedre.

– Tingretten sier at de har vurdert Pharmaqs påstand om å ha en bedre vaksine, samt alle studiene som Pharmaq la frem for å støtte dette. Men tingretten er ikke enig, sier Raanes til E24.

– MSD Animal Health er overrasket over at Pharmaq uttaler seg som de gjør når tingretten har vurdert all den dokumentasjonen som Pharmaq støtter seg på, og konkludert med at den ikke gir støtte for påstanden om at de har en bedre vaksine.

Les også

Slike flekker koster oppdrettsbransjen én milliard kroner i året

Les også

Norge selger mer sjømat

Les også

Laksesykdom i to anlegg i Nord-Norge

Her kan du lese mer om