Slik blir Oslo-julen – maks ti i juleselskap

Oslofolk får ikke feire jul på samme måte som resten av landet. Frem til 7. januar får maks ti personer samles privat.

Publisert:

Det blir dermed ikke de store juleselskapene i hovedstaden. Er du en familie på fem, kan du kun invitere fem gjester.

Byrådet skal gjøre en ny vurdering av den sosiale nedstengningen 7. januar.

– Det er altfor tidlig å gjøre store lettelser i Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse.

– Her vil forbudet mot mer enn ti personer samlet hjemme fortsatt gjelde. Det får vi støtte på fra nasjonale helsemyndigheter på, sier Johansen og viser til at viruset trives bedre i storbyer.

Men hvordan skal dette egentlig tolkes i praksis?

Raymond Johansen klargjorde på pressekonferansen at man kan samles inntil 10 personer i løpet av én uke og at man må holde seg til disse ti. Det vil i praksis si at man kan ha ett selskap med inntil 10 på julaften og så et nytt selskap med 10 andre på nyttårsaften. Men de 10 inkluderer altså de som bor i husstanden.

Dette gjelder selskaper som arrangeres i Oslo kommune.

Mens de nasjonale reglene tillater husstanden pluss ti gjester to ganger i julen, setter Oslo grensen nå på maks ti totalt.

Får støtte av Høie og FHI

Både helseminister Bent Høie og Folkehelseinstituttet støtter viderføring av de strenge tiltakene i hovedstaden.

– Regjeringen har vært tydelig på at kommuner kan sette inn lokale tiltak som er strengere enn de nasjonale anbefalingene. Utfra smittesituasjonen i Oslo har jeg forståelse for at Oslo kommune har strengere regler for juleselskap enn resten av landet, sier Høie i en e-post formidlet via kommunikasjonsavdelingen.

Han viser til at smittetallene i hovedstaden har gått ned, men at de fremdeles er på et høyt nivå.

– Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet anbefaler også å videreføre de strenge tiltakene for Oslo, skriver Høie.

Frode Forland, fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), synes Oslos grep virker fornuftig og sier det er i tråd med man må vurdere situasjonen lokalt.

– Oslo har fortsatt det høyeste smittetrykket i landet. Derfor tenker vi at det er fornuftig at man legger seg på et strengere nivå, sier Forland til VG.

Byrådslederen sier han er glad for at regjeringen er tydelig på at Oslo må gjøre lokale vurderinger.

– Vi viderefører den sosiale nedstengningen av Oslo til 7. januar. Da skal vi ta en ny vurdering, sier Johansen.

Maks 20 i kirken

– Mest sannsynlig må vi leve med strengere tiltak i Oslo enn resten av landet.

Det blir innført noen lettelser, blant annet overfor sosialt vanskeligstilte og barn og unge. Oslo åpner også for julegudstjenester og andre livssynssamlinger med opptil 20 personer.

– Dette håper vi kan være noen bidrag til mindre ensomhet og isolasjon i julen, sier Johansen.

Julen på sykehjem

Byrådet anbefaler beboere ved sykehjem å la være å besøke familie i julen. Om de likevel skulle velge å gjøre det, må beboere i fire dagers karantene på rommet sitt når de kommer tilbake igjen. På dag tre skal de testes.

Beboere kan ta imot gaver og blomster så lenge råd for håndhygiene overholdes.

Byrådet oppfordrer sykehjemmene til å ta høyde for julefeiring etter pårørendes ønsker og behov, og til å strekke seg for å finne gode løsninger innenfor gjeldende smittevernregler. Hvis det trengs skal de få anledning til å øke bemanningen i julen, og ekstra ressurser vil settes inn for å sikre godt renhold.

Oslo har testet 200 000

Helsebyråd Robert Steen opplyser at Oslo denne uken rundt 200.000 tester og de planlegger for vaksinering tidlig i januar.

– Og vi skal teste flere, sier han på pressekonferansen og legger til at hovedstaden forbereder seg på massevaksinering.

– Et utkast til plan for vaksinering kommer til å ligge på mitt bord før jul. Det ser ut som vi skal bruke Pfizer, men vi legger planer også for alternativer, sier Steen.

LANGT OVER RØDT NIVÅ: Regjeringen markerer land med for høy smitte i utlandet som «røde». Grensen for å bli et «rødt land» er 25 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Til sammenligning ligger Oslo nå på 211, ifølge VGs talloversikt.

Raymond Johansen begrunner å videreføre den sosiale nedstengningen med at Oslo har hvert 3. smittetilfelle i Norge.

– Nå tar vi ansvar, og da mener jeg at regjeringen også må ta ansvar for å redde hjørnesteinsbedriftene i Oslo, sier han.

Johansen viser til at den sosiale nedstengingen har ført til mindre mobilitet, men at denne vil øke i julen.

– Folk vil komme til Oslo fra andre deler av landet for å feire jul. All denne mobiliteten vil øke smitterisikoen, sier Johansen og ber folk om å ha lav terskel for å teste seg.

– Jeg mener at det burde vært obligatorisk testing for personer som kommer fra røde land, sier byrådslederen som mener det er god grunn til å tro at karantenereglene ikke blir fulgt godt nok.

– Vi skal være realistiske; det er små bedrifter som nok ikke følger disse karantenereglene i detalj.

Johansen nevnte også flyselskapet Wizz Air som i løpet av de første ti dagene i januar har hele 84 avganger fra Polen til Norge. I løpet av de ti dagene kan flyselskapet fylle litt over 15.000 flyseter, basert på plassen i selskapets vanligste fly, Airbus A320.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/18025

Byrådslederen pekte også på at smitten er langt høyere i noen minoritetsgrupper enn den er i befolkningen ellers.

– Episenteret i Oslo har havnet i våre østlige bydeler, og særlig Groruddalen.

Her er det også langt flere som jobber i serviceyrker hvor du ikke kan jobbe hjemme fra kjøkkenbordet.

Blir litt barnslig

Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Øystein Sundelin, var før pressekonferansen forsiktig med å kritisere byrådet for å legge seg på en strammere linje enn resten av landet ettersom han på det tidspunktet ikke visste bakgrunnen for at de ville gjøre det.

– Jeg liker å ha den tilnærmingen at dersom smittefaglige råd ligger til grunn, så har jeg ikke lyst til å problematisere det. Men det er krevende nok for folk å henge med i svingene på alle reglene, så det bør være årsaken dersom man skal gjøre det mer uoversiktlig ved å ha ulike regler ulike steder i landet, sier han til VG.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17283

Frps Aina Stenersen, som leder bystyrets helse- og sosialutvalg, er også redd for at de kan skape forvirring med andre regler i Oslo enn nasjonalt.

– Nå har innbyggerne gjort en kjempeinnsats for å få ned smittetrykket i Oslo, så vi hadde håpet at byrådet fulgte regjeringens råd for juletiden. Det blir litt barnslig å hele tiden skulle være så i opposisjon til helseministeren. Det gagner veldig få av innbyggerne i Oslo, mener Stenersen.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/18025
Publisert: