Utnytt det beste skattefrie frynsegodet: - Ansatte må tilbake på skolebenken

En fersk undersøkelse viser at flere ledere ønsker å videreutdanne de ansatte. Det er nødvendig for å møte konkurransen i fremtiden, mener ekspert.

BETALT LÆRING: En Proffice-undersøkelse viser at flere ledere vil møte fremtidens kompetansebehov med å skolere egne ansatte. Elisabeth Dragseth (30), er fornøyd med at arbeidsgiveren tar hennes kunnskapsutvikling på alvor.
Publisert: Publisert:

En ny undersøkelse fra bemanningsselskapet Proffice viser at 44 prosent lederne er bekymret for bedriftens fremtidige kompetanse.

Undersøkelsen viser at ledere vil forbedre organisasjonen med å satse på skolering av egne ansatte.

Ansatte opplever på sin side at ledelsen mislykkes i å utnytte ressursene som finnes internt.

- Her sitter man på hver sin pidestall uten å kommunisere, påpeker direktør Stein Andre Haugerud i Proffice.

LES OGSÅ:Slik øker du lønnen din

Spår økning
- Hvorfor investeres det ikke mer i skolering av egne ansatte?

- Mange bedrifter tenker i dag dessverre litt for kortsiktig, sier Haugerud.

- Det kan hende at ledelsen ser på det kun som kostnadspost. Men det er helt feil. Noen er kanskje redd for at kompetansen forsvinner ut av bedriften. Det finnes gode mekanismer som sørger for at kompetansen blir i bedriften.

Direktøren spår at norske arbeidstakere kan forvente seg mer skolering fremover.

- For å møte fremtidens kompetansebehov må bedriftene i større grad løfte personer opp internt.

LES OGSÅ:Slik takler du en dårlig sjef

Sjefen er ikke synsk. Han har følgende tips til deg som ønsker mer kunnskap:

- Du kan ikke regne med at sjefen er synsk. Dersom du ønsker skolering, må du ta det opp med lederen.

- Jeg håper at alle har bedrifter har medarbeidersamtaler der den ansatte kan ta opp slikt. Dersom lederen er lite mottagelig, er det kanskje ikke riktig sted å bli.

Ifølge Haugerud er det mer vanlig med videreutdanning og kursing i større bedrifter. Men ifølge han er det vel så viktig i små bedrifter.

Fornøyd. Elisabeth Dragseth (30), er revisor i KPMG. Hun er strålende fornøyd med å ha en arbeidsgiver som tar hennes kompetanse på alvor.
- Jeg hører om mange som forteller at de ikke får utfordret hodet like mye som på skolebenken etter at de kommer inn i arbeidslivet. Det er absolutt ikke tilfelle her, sier Dragseth.
- En viktig årsak til at jeg valgte å arbeide for KPMG var muligheten det ga meg til hele tiden å utvikle meg faglig, sier Dragseth.

Dragseth ble ansatt som revisor etter en bachelor i revisjon fra Høgskolen i Oslo (UiO). Hun fikk senere mulighet til å ta en master i regnskap og revisjon (MRR), der hun fikk 60 prosent lønn og betalt utdanning av selskapet.

LES OGSÅ:Disse frynsegodene er skattefrie
Lærer noe nytt hver dag. Hun er fornøyd med å få påfyll av kunnskap og forteller at hun lærer noe nytt hver eneste dag.
- Arbeidsgiver er veldig opptatt av at vi skal utvikle oss. Her får vi kursing fra første dag. Hvis vi ikke har meldt oss på kurs, kan vi få beskjed fra gruppeleder at vi må skjerpe oss og melde oss opp.
For at de ansatte skal få finansiert utdannelse, krever selskapet at de binder seg til selskapet for en periode.

- Jeg har bindingstid i tre og et halvt år, men det gir jo også en trygghet for meg.

LES OGSÅ:Så mye feriepenger får du i år

Høster av investeringen. Vivi Kristensen er HR-direktør i KPMG, som er Norges tredje største revisjons- og rådgivningsselskap. Her har de lang erfaring med å sponse utdannelse av medarbeiderne.
- Vi investerer betydelige summer på å løfte kunnskapen til våre ansatte. Det er viktig for oss at medarbeidere er i kontinuerlig utvikling, sier Vivi Kristensen.

Kostnaden for en master er mer dekning av lønn og skolepenger, det er også tapt verdiskapning fordi medarbeiderne er ute av produksjon over lengre tid.
- Jeg føler absolutt at vi høster av den investeringen. Etterutdanning er et svært viktig strategisk område for oss, forteller Kristensen.

LES OGSÅ:

Slik passerer du bommen gratis


Lang praksis. - Innenfor revisjon er det lang praksis å investere i medarbeiderne og støtte deres etterutdanning. En master i revisjon og regnskap er nødvendig for dem som ønsker seg oppover i karrieretrappen i revisjon, sier Kristensen som opplyser at det er årlig er mer enn fem prosent av de ansatte som er i studiepermisjon.
Kristensen opplever at det er en økende interesse og satsing på skolering også innenfor andre faggrupper. Det er trolig en konsekvens av samfunnsutviklingen, sier Kristensen.
- I dag tar folk lengre utdanning. Det er trolig en konsekvens av samfunnsutviklingen, mener Kristensen.

LES OGSÅ:Ikke godta kutt av frynsegoder

Det beste. Ifølge Gry Nilsen, som er advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen er etterutdanning et svært gunstig frynsegode.

- Av goder du kan oppnå her og nå, er det sannsynligvis det beste, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen.

- Av goder du kan oppnå her og nå, er det sannsynligvis det beste, sier Nilsen.

Hun forklarer at det er sterke insentiver i skattesystemet for at bedrifter skal utnytte det.
- Det er en vinn-vinn-situasjon. Det er i alles interesse at medarbeiderne får bedre utdannelse. Det er synd å se at mange ikke bruker muligheten, sier Nilsen.
Hun oppfordrer folk til å tenke på det i forbindelse med lønnsforhandlinger.
- Det er så gunstig at det kan være mer lønnsomt å forhandle om etterutdanning, enn om lønnstillegg.

LES OGSÅ:Dette kan gi deg sparken

Om skattefri etterutdanning

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er utført av Respons Analyse AS for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice i april og mai 2012. Arbeidsmarkedsundersøkelsen er gjennomført blant 1600 ledere og 1000 ansatte.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om