Forbrukerrådet fraråder disse fondene etter ny gjennomgang

Dyre obligasjonsfond klarte ikke å kompensere for gebyrene.

– VELG BILLIG: Forbrukerrådets fagdirektør for finans, Jorge Jensen, er klar i sin anbefaling etter ny gjennomgang som viser at obligasjonsfond med høye gebyrer også gir lavere avkastning.

Foto: CF Wesenberg / Kolonihaven.no
  • Karl Wig
Publisert:

– Det vil alltid finnes en forvalter der ute med et kostbart fond som går bra. Men jevnt over er det lurt for forbrukerne å velge billige fond, sier fagdirektør for finans, Jorge Jensen, til E24.

Noen fond er mer kostbare å investere i enn andre. Til gjengjeld sitter det smartere folk bak spakene, og du kan få høyere avkastning. Det er i alle fall meningen.

Realiteten er en annen, ifølge Forbrukerrådet. De har gjort en stor gjennomgang av avkastningen til ulike obligasjonsfond med 10 års tidshistorikk.

Les også

Warren Buffett: Derfor bør du velge indeksfond

– Avkastning er usikkert. Pris er sikkert

Konklusjonen er at billigst jevnt over er best. På nedslående vis: Ikke bare sitter du igjen med mest etter at gebyrer er trukket fra – billigfondene gir i snitt bedre avkastning også når gebyrene holdes utenfor, ifølge fondsgjennomgangen.

– Det er viktig for forbrukerne å få øynene opp for hvor mye pris betyr. Mange blir fortalt at avkastningen er det viktigste. Men avkastning er usikkert. Pris er sikkert, sier Jensen.

– Og med det renteregimet vi har i dag, blir pris enda viktigere, sier Jensen, og viser til at dagens lave renter gjør investeringen sårbar for å havne på minussiden.

Billigst over fem og ti år

Forbrukerrådet har målt avkastningen over fem år for obligasjonsfond i risikoklasse tre. Dette indikerer lav risiko, og er det vanligste. Her er resultatet:

Billigfond: Obligasjonsfond med årlige gebyrer under 0,4 prosent ble gruppert sammen. Det oppnådde i snitt en årlig avkastning på 4,41 prosent.

Dyre fond: Her inngår fondene med årsgebyrer over 0,4 prosent. Årlig avkastning var 3,95 prosent når kostnader er trukket fra.

Forskjellen i gebyrer var til del store. Mens obligasjonsfondet til KLP koster deg 0,1 prosent årlig, tar Alfred Berg Obligasjon 0,6 prosent. Sjekk flere detaljer hos Forbrukerrådet her.

Les også

Forbrukerrådets søksmål: DNB-fond tapte mot eget indeksfond

Eksperter fraråder aktive aksjefond

Gjennomgangen speiler ekspertanbefalinger om å jakte lave gebyrer også når du putter penger i vanlige aksjefond.

Her er prisforskjellene større enn for obligasjonsfond. Det er fordi aksjer handles hyppigere, og i aktive fond som forsøker å slå markedet, vet forvalterne å ta seg betalt for jobben.

Men ifølge finansprofessor Thore Johnsen ved NHH har forskning ennå ikke klart å påvise at aktive fond oppnår høyere avkastning over tid enn indeksfond, som kun følger markedsutviklingen.

Uten meravkastning på investeringene betyr det mindre penger igjen til deg når gebyrene trekkes fra.

Les alt du bør vite om indeksfond i denne saken fra Dine Penger (krever abonnement).

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Forbrukerrådet
  3. Fondssparing
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Dyre aksjefond ikke bedre enn billige

  2. – Som å fjerne de dårligste karakterene og så skryte av vitnemålet

  3. Forbrukerrådets aksjefond-gjennomgang: Mener flaks avgjør prestasjonen

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette strides DNB og Forbrukerrådet om

  6. Rapport: Høyere avkastning hvis forvalteren investerer selv