Tusenvis klagde – fikk senket boligverdien over 20 prosent

Har staten tatt for hardt i når de beregner verdien på boligen din – og dermed hvor mye eiendomsskatt du skal betale? Det kan lønne seg å klage.

MANGE FEIL: Oslo (avbildet) er blant kommunene som regner ut eiendomsskatt basert på boligtall Skatteetaten har registrert. Tusenvis har fått boligverdiene sine nedjustert etter å ha klaget.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
Publisert:

I 2015 fikk nemlig eiere av 9.088 boligeiendommer nedjustert boligverdiene sine hos Skatteetaten, etter å ha kunnet dokumentere at ligningsverdien var registrert høyere enn reell markedsverdi tilsa, viser tall Finansavisen har fått.

Eiendomsskatt ilegges som en promillesats av boligverdien som inngår i beregningsgrunnlaget. For høy boligverdi betyr dermed at du vil skattes for hardt.

De vel ni tusen klagerne som vant frem i 2015, fikk i gjennomsnitt justert ned sine boligverdier med 21,7 prosent.

En gjenganger er feil antall kvadratmeter, ifølge Finansavisen – hele 7.887 eiendommer fikk opplysninger om p-rom endret i 2015.

Les også

Dobling av eiendomsskatt i Oslo i 2017

Dårlig stand-smell

Men selv om det brukes riktig areal, kan den beregnede boligverdien uansett blir for høy når arealet ganges opp med standardsatsene som benyttes i området du bor i.

Ettersom boligene ikke befares innvendig, kan for eksempel objekter med dårlig standard og store rehabiliteringsbehov bli verdsatt urealistisk høyt.

E24 skrev nylig om Andreas Lien (73) i Lillehammer, som eier ruinene av en forlatt seter langt inne i skogen. Seterhusene, som har stått ubebodd siden 50-tallet og mangler tak, ble av kommunen taksert til to millioner kroner.

Etter at Skatteetaten i 2010 begynte å samle arealstørrelse og andre boligopplysninger, har kommuner med eiendomsskatt kunnet velge om de vil bruke boligopplysningene etaten har samlet inn, eller taksere boliger på egen hånd.

I kommuner som gjør takseringsjobben selv må det klages direkte til kommunen.