Boligprisene steg i januar

Boligprisene steg 0,6 prosent i årets første måned.

FASTRENTE. Christian Dreyer og Leif J. Laugen, henholdsvis administrerende direktør og styreleder i Eiendom Norge sier de er bekymret for de stigende boligprisene og anbefaler boligeiere å vurdere rentebinding i ti år.
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Det ble solgt 6.425 boliger i januar. Det er 5,4 prosent flere enn i januar i fjor.

– Vi har hatt en ny rekord i antall salg i januar. Det er definitivt høy aktivitet i markedet, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

0,6 prosent opp

Prisveksten var 0,6 prosent korrigert for sesongvariasjoner. Uten korrigering var den opp 2,9 prosent.

– Oslo og Bergen hadde over 3 prosent vekst i januar, og er de to store driverne i boligmarkedet. Det vil si at det er mange steder i landet med langt lavere vekst enn dette, sier Dreyer.

De siste tolv månedene har boligprisene steget 8,5 prosent totalt, mens den i Oslo og Bergen ligger på 10 prosent.

Les også

Meglertopp mener meglere hausser opp markedet

Stiger i Stavanger

Dreyer sier at det nå ser lysere ut i Stavanger som i fjor hadde negativ prisutvikling.

– Prisene steg 2,9 prosent i Stavanger i januar. Det er nesten det vi vil kalle en sterk boligprisvekst der, sier Dreyer.

– Sett i forhold til en prisutvikling som vi ønsker oss og som er sunn, ligger Stavanger veldig godt an, sier Dreyer.

I snitt tok det 46 dager fra en bolig ble lagt ut til Finn.no til den var solgt i januar.

– Det er fortsatt en lav tilbudsside i boligmarkedet, men det er litt flere enn for en måned siden. I Stavanger/Sandnes og i Agder-fylkene er det et stort tilbud, mens i Oslo er det lavt, sier Dreyer.

Het januar

Januar pleier historisk sett å være en het måned i boligmarkedet – særlig for leiligheter.

Statistikk tilbake til 2009, viser at prisene har hoppet mellom 3,3 prosent og 4,6 prosent i januarmåned, ikke justert for sesongvariasjoner.

Januar 2014 var opp 2,5 prosent.

Tallene som ble lagt frem i dag presenteres av Eiendom Norge og utarbeides månedlig i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

Grunn til bekymring

Leif j. Laugen, styreleder i Eiendom Norge sier at den høye boligprisstigningen langt fra er problemfritt.

– En for høy boligprisstigning gir grunn til bekymring. Mange steder er årsveksten over 10 prosent. Det synes Finanstilsynet ikke er bærekraftig over tid, sier Laugen og legger til at de forstår Finanstilsynet godt.

Les også

Bankene melder om fastrente-rush

– Det er ingen som er tjent med at prisstigningen går så rakst. Men lave renter ser ut til å veie opp for bekymringen over lavere lønnsvekst og prisvekst i resten av samfunnet.

– Da er veien til banken kort, og bekymringen fra finanstilsynet går på at for mange på for kort tid vil ha for høy belåningsgrad dersom renten stiger, sier Laugen.

Bør binde lånerenten

Han anbefaler å vurdere fastrente på boliglånet.

– Det å kjøpe seg bolig er en stor beslutning som ikke bør gjøres uoverveid. Tradisjonen i Norge med flytende rente gjør at man vil merke en renteøkning umiddelbart.

– Å binde renten for ti år ned til 3 prosent rente, vil i praksis si at man låner gratis. Det tror jeg er lurt, sier Laugen.

Opp 20 prosent

Meglere over hele landet melder om et særdeles heftig marked så langt i år, og det knyttet seg derfor stor spenning til tallene for januar som ble lagt frem i dag.

– Vi ser at omsetningen hos oss er opp 20 prosent. Det er svært stor aktivitet i spesielt Oslo, sier Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren til E24.

Hun forteller at snittprisen på boliger er økt fra 3,2 millioner kroner i 2014 til 3,7 millioner kroner i 2015 hos Privatmegleren.

– Vi tror prisene vil presses fordi etterspørselen er betydelig større enn tilbudet, sier Meier.

Les på Dine Penger +:Slik forbereder du deg til boligjakten (krever innlogging)

God vekst for borettslagsboliger

Noen tall for januar ble lagt frem tidligere denne uken. Obos meldte om en prisstigning på Obos-tilknyttede boliger på 1,6 prosent fra desember til januar. det er hele 13,6 prosent høyere enn samme måned i fjor.

– Prisstigningen er som forventet. Det gode nyboligsalget i januar er en bekreftelse på et svært godt boligmarked. Vi tror prisveksten kommer til å fortsette utover året, selv om den ikke blir så sterk som fra desember 2013 til desember 2014, sier konserndirektør Martin Mæland i OBOS i en pressemelding.

Garanti Eiendomsmegling meldte om prisoppgang på hele 5,1 prosent fra desember til januar.

– Prisveksten i januar er en pangstart på 2015. Prisene stiger normalt i januar, men at de stiger såpass kraftig i år er litt overraskende. Noe av forklaringen er den sterke veksten i noen av de store byene, inkludert Bergen, Drammen og Tromsø, sier administrerende direktør Stein Drogseth i en pressemelding.

Les også

– Åtte av ti boliger gikk over prisantydning

Les også

Meglertopp mener meglere hausser opp markedet

Les også

Solid oppgang i Obos-prisene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Meglertoppens anbefaling: – Bind boliglånsrenten i ti år

  2. – Det har nesten eksplodert

  3. Det gikk som meglersjefen fryktet. Nå står Jensen i bolig-skvis

  4. Spår tre prosents boligprishopp i februar

  5. Venter mange boliger på markedet i januar