Vil kaste Hellas ut av eurosonen

Investor og industrieier Jens Ulltveit-Moe sammenligner folkeavstemningen i Hellas med Hitlers herjing i Østerrike. – Dette er blitt en kamp om demokratiet, sier han.

BORTSKJEMTE: – Grekerne oppfører seg som bortskjemte barn, mener investor Jens Ulltveit-Moe.

Terje Bringedal/VG
  • Maria Lekve
Publisert:,

– Grekerne oppfører seg som bortskjemte barn, sier Jens Ulltveit-Moe til E24.

– Bør Europa la Hellas seile sin egen sjø?

– Ja. Bortskjemte barn må man ta et oppgjør med før eller siden, sier investoren.

Grekerne stemte «nei» til EU/IMF-kravene søndag. Nå diskuteres det for harde livet. Ingen vet helt hvordan Europa nå vil reagere på Hellas' avstemning:

– Enten må Hellas krype grundig til korset, ellers så blir det en gresk exit. Det er helt klart at EU ønsker et politisk skifte i Hellas. Mekanismen de bruker er å strupe pengekranen. Etter mitt syn er det helt rett. Konsekvensen innad i EU, dersom de gir etter og møter kravene, er demokratisk sett mye verre enn ikke å møte kravene. Da vil de andre landene kunne si: Hvorfor skal ikke vi få samme behandling?

Tirsdag kveld satt eurosonens finansministere i møte for å diskutere den greske krisen. Siden Hellas ikke leverte noe nytt forslag, ble den greske finansministeren til slutt sendt tilbake igjen med hjemmelekse om et nytt forslag innen onsdag.

Les også

– Splittet eurosone før krisemøte om Hellas

Skoleeksempel i manipulasjon

Han kaller helgens folkeavstemning for et gedigent teater:

– Det var et skoleeksempel i hvordan en folkeavstemning kan manipuleres. For meg var det på linje med Hitlers folkeavstemning i Østerrike før krigen, sier Ulltveit-Moe.

I 1938 ble det gjennomført en folkeavstemning i Østerrike – der østerrikerne fikk mulighet til å stemme «ja» eller «nei» til om Østerrike skulle være en del av Tyskland. Ifølge nasjonalsosialistene skal hele 99,7 prosent ha stemt «ja», men historikere har siden kommet med en rekke kritiske innvendinger rundt gjennomføringen av folkeavstemningen.

Ulltveit-Moe trekker paralleller til helgens folkeavstemning i Hellas:

– I virkeligheten var det et spørsmål om ja eller nei til euroen, men det spørsmålet ble ikke stilt. Det var uklart hva man stemte over og grunnmaterialet bak det, var ikke tilgjengelig. Avtalen som man stemte om var utgått, utdyper han.

Les også

Slik har Hellas brukt milliardene de har fått i kriselån

«Et moderne drama»

Etter helgens folkeavstemning er investoren klar på at Hellas må ut av euroen. Han trekker frem to argumenter for at Europa må unngå å komme Hellas mer i møte:

– Jeg har liten sympati for de greske kravene. Hellas er ikke et fattig land. De er mye rikere enn Slovenia, Romania og Bulgaria.

– For det andre: En del søreuropeiske land som Italia, Spania og Portugal har gjort de innstrammingene som Syriza ikke ville godta.

Se grafikken: Hellas har gjeld herfra til månen – og tilbake

Han peker på at situasjonen i Hellas er blitt forverret den siste tiden:

– Dette er blitt et skuespill av første klasse. Det er helt nytt at et ekstremparti får så mye makt i Europa. Hittil har det vært en tragedie for Hellas. Hellas var på god vei ut av krisen. Seks måneder senere er det en dypere krise noensinne, sier Ulltveit-Moe.

Les også

E24-redaktør Per Valebrokk om Hellas: La dem gå

«Demokratisk katastrofe»

Jens Ulltveit-Moe har mer tro på en europeisk fremtid uten Hellas:

– Dette er blitt en kamp for demokratiet. Det vil være en demokratisk katastrofe dersom Europa nå møter Hellas, sier Ulltveit-Moe.

– Er du bekymret for fremtiden til Europa?

Jeg er ikke bekymret for fremtiden. Men fremtiden til Europa er bedre om Hellas forlater euroen enn om de blir værende. Jeg vil være veldig bekymret dersom EU-ledelsen nå gir Hellas så mye innrømmelser at Syriza vinner. Det vil gi noen uheldige signaleffekter til alle ekstrembevegelser i Europa. Det blir full rulle. Andre land vil kunne få oppslutning rundt ekstrempartier, som vil kunne forsøke det samme og vise til hvordan det gikk med Hellas, sier Ulltveit-Moe.

– Jeg håper på at det ikke kommer mer penger til Hellas på noen dager og at Syriza fortsetter med sitt arrogante spill. Dersom det fører til at Hellas gjeninnfører drakmer, vil det bli en tragedie for det greske folk, men det er det de har valgt.

– Du føler ingen sympati med det greske folket?

– Det er det de selv har valgt. Det ble 60 prosent flertall i folkeavstemningen. Man må respektere folkeviljen. Og: For øyeblikket er de bedre stilt enn mange andre land Sør-Europa.

– Skal tyske skattebetalere betale for at den greske staten har vesentlig flere ansatte enn det de trenger? Skal finske skattebetalere betale for at Hellas har en lavere pensjonsalder? Skal Nord-Europa betale for at de ikke vil rydde opp i privilegerte profesjoner som farmasøyter, advokater og så videre? Skal Nord-Europa betale for at Hellas ikke får på plass et skikkelig skattesystem? spør Ulltveit-Moe.

Les også

Slik kan Hellas-krisen påvirke norsk økonomi

«Pengene er tapt»

Han viser til at grekerne i en periode frem til 2008 hadde en reallønnsvekst uten økonomisk dekning.

– De er ekstremt bortskjemt, sier Ulltveit-Moe.

– Jeg har mest tro en gresk exit. Det er en krasj mellom folkemening i Hellas og Nord-Europa som er altfor stor. Det er to demokratier som kolliderer. Det ble aksentuert med helgens folkeavstemning.

Investoren sier at det fortsatt er et tap og en regning som må betales. Hellas har fått 240 milliarder euro i kriselån fra EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet.

– De har forsøkt hele tiden å skyve på gjelden. Nå er det havnet langt ut i tid. Pengene er tapt. Det er et spørsmål om å erkjenne det, sier Ulltveit-Moe.

– EU operer med skylapper. Tapet har allerede skjedd. De har tapt 100–150 milliarder euro, halvparten av det utlånte beløp. Tapet må europeiske skattebetalere bære. Det er ingen måte Hellas kan klare å ta den gjelden. Det er bare et spørsmål om når, sier Ulltveit-Moe.

Jens Ulltveit-Moe er grunnlegger og konsernsjef i industriselskapet Umoe.

Les også

– Splittet eurosone før krisemøte om Hellas

Les også

Grekernes gjeld forsvinner ikke med redningspakker

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Støre i Hellas-krangel med Ulltveit-Moe

  2. Krugman: Hellas må komme seg videre

  3. – Parodi av en folkeavstemning

  4. Annonsørinnhold

  5. Eksperter: Slik blir de neste dagene for Hellas

  6. – Syriza har et alvorlig forklaringsproblem