Disse økonomiområdene sliter nordmenn mest med

Vi mestrer prosentregning og nettbank, men sliter med å forstå oss på pensjon. Og størst hodebry har de som tjener mest.

OMRÅDENE VI SLITER MED: Nordmenn flest synes pensjon er det vanskeligste privatøkonomiske området. Fondssparing havner på andreplass.

Tor Richardsen
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en ny, landsdekkende undersøkelse med 1.000 respondenter som Norstat har gjort for Storebrand.

Undersøkelsen kartlegger hvilket privatøkonomiske område nordmenn føler de kommer mest til kort. Pensjon topper listen med 39 prosent av svarene samlet.

Flest blant rike

Og det er de rikeste som har størst pensjonsutfordringer, i alle fall ifølge dem selv: 49 prosent av de med inntekt over 900.000 kroner velger pensjon som området som gir mest hodebry.

Blant personer med inntekt mellom 300.00 og 400.000 kroner velger kun 29 prosent det samme.

Les også

Dette betyr de ti vanskeligste ordene om pensjon

Overrasket

– Det er helt klart overraskende og avviker fra andre undersøkelser, som ofte viser at de med høyest inntekt forstår mest av dette med pensjon, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand til E24.

Hun sier én mulig forklaring er at folk med høy inntekt i større grad har begynt å se på sin pensjonsopptjening, og så oppdaget at de ikke har så god kontroll som de først trodde.

Blant de med lavere inntekt er det til gjengjeld flere som synes sparing i fond, lån og forsikring er de vanskeligste områdene, ifølge undersøkelsen.

Slik svarer nordmenn med ulike inntekter (saken fortsetter under):

GIR HODEBRY: «Innenfor hvilket privatøkonomiske område føler du at du kommer mest til kort?». I tabellen ser du hva nordmenn med ulik inntekt velger.

Tabell: Norstat

Etter pensjon kommer sparing i fond på annenplass over økonomiområdene nordmenn føler de ikke strekker til, med 17 prosent samlet.

– Mange vil få sjokk

Forbrukerøkonomer lar seg ikke overraske over svarene på topp.

– Nordmenn har altfor lite kunnskap om pensjon. Mange vil nok få sjokk over hvor lite de får utbetalt når de går av, sier Elin Reitan i Nordea til E24.

ENIG: Forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank kjenner seg igjen i at det er for lite kunnskap om pensjon og fond.

FOTO: Danske Bank

– Det er absolutt en manglende kunnskap om både pensjon og fond, sier Maria Setsaas i Danske Bank.

– Våre egne undersøkelser viser at folk er veldig glad i å spare pengene på konto, i stedet for å se på alternativ sparing, sier Setssas – og advarer:

– Med så lave renter som vi har i dag, vil inflasjonen gjerne spise opp gevinsten og gjøre at du taper penger.

Bør bekjempe risiko med tid

Men før løper ut i aksjemarkedet råder forbrukerøkonomen deg til å tenke over hvor lenge du kan la pengene stå og godgjøre seg. Jo kortere tid, jo større er risikoen for tap som følge av svingninger.

OVERRASKET: Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Ida Hanstad

– Med aksjesparing bør du ha lengre tidshorisont. Skal du bruke pengene på boligkjøp om få år, ville jeg ikke puttet dem i fond nå, sier Setsaas.

– Det er tydelig at mange er skremt av historier om folk som har «tapt alt» på fond. Men dette er typisk lånefinansierte investeringer eller svært spisse region- eller bransjefond, sier Picard i Storebrand.

Brede globale aksjefond har falt rundt 50 prosent på det verste gjennom historien. Kombinasjonsfond kan typisk falle inntil 25 prosent, ifølge eksperten.

– Man glemmer lett av det er nettopp disse svingningene som du får betalt for i form av høyere langsiktig avkastning, mener Picard.

Dine Penger Pluss:Lær alt om hybridpensjon (krever abonnement)

Menn sier de mestrer mer

Lån, prosentregning, regningsbetaling og bruk av nettbank synes imidlertid ikke nordmenn flest er særlig vanskelig, viser undersøkelsen.

Dessuten svarer hele 31 prosent at ingen av områdene i undersøkelsen oppleves som vanskelige, men at de «forstår det meste».

Og skal vi tro svarene, forstår menn mer enn kvinner – 35 mot 27 prosent.

– Det er ikke helt overraskende at menn har bedre selvtillit enn kvinnene her, sier Picard.

Hun poengterer at det ikke finnes dumme spørsmål når det kommer til privatøkonomi, og at de som søker svar vil belønnes med bedre økonomiske valg.

Les også

Dette betyr de ti vanskeligste ordene om pensjon

Les også

Hevder nordmenns pensjon banker svenskene og danskene

Les også

Velger pensjon fremfor høyere lønn

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Pensjon

Flere artikler

  1. Langt færre kvinner enn menn vet hvor stort boliglån de har

  2. Ekspert: - Slik bør du spare

  3. – Valutakursen har ingen betydning for ferievalget

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor bør du ikke sette alle pengene dine i bolig

  6. – Har sett barnebursdager som arrangeres på spa