Dette sjekker Skatteetaten ekstra nøye i år

Har du solgt eller leid ut bolig, eller krevd pendlerfradrag, må du være forberedt på at Skatteetaten sjekker dine opplysninger ekstra nøye i år.

SKATTESJEKK: Skattedirektør Hans Christian Holthe og hans medarbeidere har hvert år noen områder de sjekker ekstra nøye i skatteoppgjøret. Sørg for ikke å gjøre feil i selvangivelsen!

Skatteetaten
 • Kristin Norli
Publisert:,

30. april er siste frist for å gjøre endringer i og levere selvangivelsen for pensjonister og lønnsmottagere.

Har du spørsmål om utfylling av selvangivelsen, kan du benytte sjansen i nettmøte mandag klokken 11–14. Da svarer eksperter fra Skatteetaten, Skattebetalerforeningen og Dine Penger. Trykk på denne lenken for å sende inn spørsmål!

Øivind Strømme, direktør i Skatteetaten med ansvar for regionene, forklarer at Skatteetaten hvert år gjør en risikovurdering av hvilke områder de skal sjekke ekstra nøye når de behandler selvangivelsen.

Les også

Spør skatteekspertene om selvangivelsen

Det kan godt være du finner svar på noe av det du lurer på i disse guidene fra Dine Penger+ (prøv i 3mnd for kun kr 79,-):

Slik sparer du opptil 472 kroner for hver tusenlapp du kutter inntekten din med

Slik skatter du av hobbyinntektene dine

Her er ekspertenes beste skattetips

Dine Pengers guide til inntektspostene i selvangivelsen

Nygift, nyskilt, fått barn eller kjøpt din første bolig? Slik fyller du ut selvangivelsen nå

Dine Pengers guide til alt du kan trekke fra på skatten

Dine Pengers guide til aksjeoppgaven

I år er dette som gjelder:

 • Skattepliktige inntekter fra salg og utleie av bolig
 • Fradrag for merkostnader i forbindelse med pendling.

Ifølge Strømme er det særlig arbeidstagere fra EØS-land som krever pendlerfradrag, som erfaringsmessig gjør en del feil. EØS-borgere utgjør 40 prosent av pendlerne.

– Det er ulike årsaker til at det gjøres feil. De fleste vil gjøre opp for seg, men regelverket er komplisert. Vi får mange spørsmål om regelverket for reising og pendlerfradrag. Derfor har vi laget pendlerveiviser og kalkulator, samt en reisefradragskalkulator, som ligger på skatteetaten. Der kan alle få svar på både om de er pendler og hvor mye fradrag de kan kreve, sier Strømme.

 • Utenlandsforhold er også et område etaten sjekker ekstra nøye i år. Folk som får lønn utbetalt i utlandet, og utlendinger som bor i Norge, vil bli kontrollert. I tillegg følger etaten med på dem som har aksjer i utlandet.

Strømme sier at disse gruppene sjekkes både for at etaten skal kunne sikre at skattebetalerens rettigheter blir oppfylt, men også for å passe på slik at skattegrunnlaget til den norske staten ikke blir flyttet ut av landet.

Les også

Geir fant feil for 96.000 kroner i selvangivelsen

En halv milliard i feil

I fjor gjennomførte Skatteetaten kontroller som avdekket en halv milliard kroner som ble forsøkt feilaktig fradragsført.

– Det er nok mange som gjør oppriktige feil, men vi ser også selvangivelser hvor det er tydelig at skattyterne prøver å få uriktige fradrag. Det gjelder for eksempel personer som fører høye fradragssummer på flere forskjellige fradragsposter, sier Strømme.

Øivind Strømme, direktør i Skatteetaten med ansvar for regionene.

Skatteetaten

Gevinst på salg og utleie av bolig er også et tilbakevendende område der det gjøres mange feil, ifølge Strømme.

I år har etaten iverksatt to tiltak som den mener vil gi riktigere boligskatt:

 • Forhåndsutfylling av skattepliktige gevinster på boligsalg. Dersom man ikke har bodd i boligen i ett av de to siste årene, skal gevinsten av salget skattlegges med 27 prosent. Hvis man ikke holder seg innenfor reglene, venter straffeskatt mellom 30 og 60 prosent.
 • I tillegg har 6.000 personer fått brev om at Skatteetaten har informasjon som indikerer at de har leieinntekter. Disse får en linje ekstra i selvangivelsen hvor de må fylle ut inntekt fra utleie. Dersom de ikke skriver noe, blir de tatt ut i kontroll og får et brev til der de blir bedt om forklaring.

– Vi har gode metoder til å avdekke skattepliktige gevinster som ikke føres opp. Vi får rapportert inn alle salg som tinglyses, og har et eget eiendomsregister som vi sammenholder med opplysninger om botid og flytting i Folkeregisteret, sier Strømme.

Les også

Slik fikk Mats (23) 3.000 kroner igjen på skatten - for pendling til feriejobben

Les også

Skattebetalere i Norge bruker lite tid på tallene

Les også

Geir fant feil for 96.000 kroner i selvangivelsen

Her kan du lese mer om

 1. Skatter og avgifter
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Geir fant feil for 96.000 kroner i selvangivelsen

 2. Skatteeksperter måtte svare på spørsmål om casino og fertilitet

 3. Disse papirene må du finne frem til selvangivelsen

 4. Annonsørinnhold

 5. Skatteetaten: Dette er de ti vanligste selvangivelsefeilene

 6. Spør skatteekspertene om selvangivelsen