Fortsatte å annonsere bolig til avslått pris - Føles helt feil
Christoffer (24) la inn bud på prisantydning, men selger takket nei - og fortsatte å annonsere leiligheten til samme pris som hadde blitt avslått. Brudd mot bransjenormen, mener Eiendomsmeglerforbundet og Forbrukerombudet.
- Jeg synes ikke det er noe bra å holde på sånt. Jeg håper og tror dette blir sett negativt på i meglermiljøet, sier Christoffer Engh Andersen (24) til Dine Penger.
Han jakter sin første bolig og har vært på en rekke visninger i Oslo de siste ukene.
Da han i slutten av august kom over en 39 kvadratmeter stor leilighet på Oslos vestkant med prisantydning 3,2 millioner, tenkte han først at prisen – over 82.000 per kvadratmeter – ble i meste laget.
- Det var det nok flere som gjorde, for leiligheten stod usolgt etter første visning. Jeg bestemte meg for å møte opp på andre runde, for det kunne jo være en god mulighet, sier Christoffer.
Men etter å ha gått alene inn i «budrunden», sitter han igjen med en vond bismak i munnen.
Les også:Måtte by over seg selv tre ganger
- Det var en flott leilighet, som den burde være til den prisen. Man blir jo skeptisk når det ikke finnes andre interesserte, men etter en lang tenkerunde bestemte jeg meg for å by 3,1 millioner, sier han.
Budet var hundre tusen under både prisantydning og verditakst, som også var satt til 3,2 millioner.
Ifølge Andersen var dette det første og eneste budet selger da hadde fått på leiligheten.
- Men det var ikke interessant. Megler ba meg i stedet om å by høyere, sier Christoffer.
- Vi vil ikke lure noen
Etter en ny tenkerunde fant han ut at han kunne strekke seg til prisantydningen på 3,2 millioner – og fikk seg en overraskelse:
- Megler ga da beskjed om at selger ikke ville godta en pris lik prisantydning eller takst. Det synes jeg var veldig rart. Jeg var villig til å gi prisen de la den ut for, og det fantes jo ingen andre interesserte, sier Christoffer.
Han forteller at selger kom med et motbud på 3.250.000 kroner, noe han takket nei til.
Når Dine Penger sjekker Finn-annonsen 10 dager etter Christoffers budrunde, står leiligheten fremdeles oppført med samme prisantydning som sist, 3,2 millioner.
Det er dette Christoffer reagerer mest på.
- Det er én ting at selger ombestemmer seg og finner ut at de ikke vil selge til prisantydning likevel. Men så fortsetter de å annonsere med prisen som selger har sagt er uaktuell. Det synes jeg blir helt feil, sier Christoffer.
Har du en historie fra boligmarkedet vi bør skrive om? Ta kontakt med E24/Dine Pengers journalist!
- Vil ikke lure noen. Leiligheten formidles av meglerkjeden Nordvik & Partners.
Partner og talsmann Terje Tinholt sier han har forståelse for at budgivningen ble frustrerende, men synes ikke megleren har gjort noe galt.
(...artikkelen fortsetter under bildet)
- Her har selger gitt et motbud på 50.000 over siste bud til budgiver. Dette inkluderte hvitevarer og inventar. Boligen har ligget ute ganske lenge, og selger har ikke hastverk. Det er ingenting ulovlig i dette, og vi ønsker selvsagt ikke å lure noen, sier Tinholt til Dine Penger.
- Men boligen ligger fremdeles ute til 3,2 millioner. Burde dere ikke sette opp prisen, om summen er uaktuell å selge for?
- Absolutt, og det vil vi trolig gjøre. Vi har nå bedt selger ta endelig stilling til om vedkommende kan selge for 3,2 millioner, eller om det ønskes 50.000 mer. I så fall vil vi sette opp prisantydning med det samme, sier Tinholt.
Han ber om forståelse for at beslutningen om å justere opp prisantydning kan ta noe tid.
- Her er mitt inntrykk at kjøper og selger ennå var i et forhandlingsspor, og da mener jeg man må regne med at prisantydningen holdes uendret frem til utfallet blir avklart.
Les også:Innfører nye meglerregler mot lokkeprisene
Reagerer
- Det er vanskelig å konkludere med lokkepris på bakgrunn av én sak, understreker fagdirektør for bolig i Forbrukerombudet, Tonje Skjelbostad til Dine Penger.
- Men isolert er dette i strid med kravet i bransjenormen. Det skal brukes en prisantydning som selger er villig til å akseptere.
Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges eiendomsforbund forstår at Christoffer reagerer.
- Med forbehold om at jeg ikke kjenner alle detaljer, så er jeg på linje med Forbrukerombudet: Dette strider med bransjenormen – uten at det trenger å dreie seg om lokkepris, sier Geving til Dine Penger.
- Bør justere opp prisen. Dine Penger har flere ganger omtalt såkalt «lokkeprising» i boligmarkedet: Boliger legges ut for salg til urealistisk lave prisantydninger, som selger aldri ville godtatt, i forsøk på å trekke flere til visning og få i gang en budrunde.
NEF-sjefen presiserer at det ikke ligger noe galt i å avslå bud til eller over prisantydning i seg selv.
- Mye kan skje etter at boligen legges ut for salg, som gjør at man ikke kan akseptere den prisen man først har antydet.
- Men dersom man takker nei til høyeste bud i en runde for å prøve på nytt, vil det være korrekt å justere opp prisen til den man er villig til selge for, sier Geving.
- Meglerne har ansvaret. Det mener også Forbrukerombudet.
- Om det kommer frem at bud til prisantydning er uaktuelt for selger, bør prisantydningen heves. Ellers er ikke den annonserte prisen reell, sier Skjelbostad.
- Meglers ansvar
Hun påpeker at både de og meglernes egne foreninger, NEF og Eiendom Norge, har gått hardt ut mot lokkeprising flere ganger.
- Det er kanskje ikke alle boligselgere som kjenner reglene, men det bør alle meglere nå gjøre. Det er deres ansvar å overholde kravene i bransjenormen, sier Skjelbostad.
I fjor innførte Eiendom Norge et nytt tiltak mot lokkepriser: Når boliger prises under verditakst, skal meglere informere selger skriftlig om at markedet forventer at boligen blir solgt til prisantydning.
Varsler ny kontroll. Etter en stor gransking av Oslo-meglere i 2013, konkluderte Forbrukerombudet med at flere hadde benyttet seg av lokkepriser. Ombudet hadde sin siste lokkepris-kontroll i våres. Da var konklusjonen at praksisen så ut til å ha forsvunnet.
- Samtidig var boligmarkedet mye kjøligere da, sammenliknet med 2013. Vi skal være på vakt fremover, og råder forbrukerne til å tipse oss om de opplever lokkepriser. Da kan vi ta det opp med meglerne det gjelder, sier Skjelbostad.
Forbrukerombudet varsler at de vil gjøre en ny lokkepris-kontroll før jul.