Nå kan lag, foreninger og bedrifter ta imot betaling fra Vipps

Nå kan alle med et organisasjonsnummer og en bedriftskonto i DNB motta betaling med Vipps. Men er det skattemessig greit?

UTYVIDER BRUKEN: Vipps har til nå vært forbeholdt betalinger venner og familie i mellom, nå får også næringslivet være med på appen.

Gorm Kallestad NTB scanpix
Publisert:,

Nylig ble det kjent at Vipps og taxiappen Taxifix skal samarbeide om en enklere betalingsløsning for taxipassasjerer, samt at Vipps også tar sikte på å bli betalingsalternativet for flere nettbutikker.

Samtidig som DNB nærmer seg 1,5 millioner nedlastinger av Vipps-appen, er det nå klart at ambisjonene for det som startet som en funksjonell «vennebetalingstjeneste», begynner å bli ganske store.

For nå legger DNB og Vipps ut på en helt annen vei: det skal nemlig i løpet av få uker bli mulig for alle med et organisasjonsnummer å motta betalinger fra Vipps.

Riktignok er forutsetningen at laget, foreningen eller bedriften i tillegg til å ha et organisasjonsnummer og en registrert bruker på Vipps, også har en bedriftskonto i DNB.

Les også

Tre grunner til at du bør ringe banken din og be om lavere rente

Pilot i neste uke

Løsningen vil i første omgang lanseres i en pilotversjon i neste uke, og DNB opplyser til E24 at enheter med organisasjonsnummer allerede i dag kan registrere seg som brukere.

DNB sier at de har hatt stor pågang angående Vipps fra ulike grupper som «rammes» av at folk flest i dag ikke går rundt med kontanter på seg. Idrettslag, korps, foreninger og organisasjoner er eksempler på dem som har etterspurt å kunne ta imot betalinger fra Vipps.

Rune Garborg er ny sjef for Vipps

DNB

Ifølge DNBs Vipps-tall har bruken av tjenesten utviklet seg slik, tallene er fra desember:

  • Flere enn hver femte nordmann har lastet ned appen
  • 388 kroner blir i snitt overført ved hver vippsing
  • Totalt er 3 milliarder kroner overført i appen
  • 52 prosent av brukerne er kunder i andre banker enn DNB
  • Totalt er appen lastet ned 1,2 millioner ganger
Les også

Ikke lenger mulig å betale med kontanter på trikken

Enorm etterspørsel fra næringslivet

Rune Garborg tok over som sjef for Vipps onsdag denne uken. Han kom fra stillingen som markedsdirektør i DNB.

– Hva tenker du om å utvide bruksområdet til Vipps?

– Jeg tenker absolutt at dette kommer til å bli stort. I utgangspunktet ser vi veldig mange områder der Vipps kommer til å forenkle betalingen, sier Garborg til E24.

– For skolelag og idrettslag vil Vipps gjøre det enklere for både de frivillige som jobber og de som er på et arrangement, når man har begrenset med tid og kontanter på seg.

Les også

DNB taper markedsandeler på private utlån

Den ferske Vipps-sjefen tror også at bedrifter vil ta i bruk tjenesten, og legger til:

– Nå har vi akkurat annonsert en avtale med Elkjøp, og dette er bare starten på mange avtaler som vil komme i løpet av kort tid. Vi ser en enorm etterspørsel fra mindre og mellomstore bedrifter, lag og foreninger. Det er rett og slett stor positivitet rundt dette.

– Hva er de største utfordringene for de nye løsningene?

– Vi ser bare positivt på dette. I utgangspunktet ser vi bare positive effekter for dem som betaler og de som arrangerer.

Skatteetaten: – Ikke tilstrekkelig dokumentasjon

Men er det greit at man gjør transaksjoner med bedrifter og organisasjoner uten at det registreres på en kassalapp – og vil skattemyndighetene få den informasjonen de trenger?

Anette Eggesbø, underdirektør i skatteetatens rettsavdeling, svarer slik:

– Bruk av betalingsapper er ikke tilstrekkelig dokumentasjon av kontantsalg, så lenge appene ikke har funksjoner som ivaretar dokumentasjonskravene, sier hun.

Les også

Her er DNB sine mål for 2016 og 2017

– De som plikter å benytte kassaapparat må dokumentere etter reglene for kassaapparat, mens de som kommer inn under unntaksbestemmelsene benytter de alternativene som følger av forskriften.

– Hvordan skal dere dokumentere salgene, DNB?

– Vi blir nødt til å gi informasjon i henhold til det som gjelder for skattemyndighetene. Det må vi sørge for å legge til rette for, sier Rune Garborg i DNB til E24.

Les også

DNB taper markedsandeler på private utlån

Les også

Kontantene forsvinner i butikkene

Les også

ESB vurderer å fjerne 500-lappen i euro

Her kan du lese mer om