Slik unngår du feriehus-svindel

Hvert år blir nordmenn lurt når de leier feriebolig i utlandet. Her får du Forbruker Europas og Dine Pengers råd for å unngå svindel.

POPULÆRT: Det er visst fortsatt dejligt å være norsk i Danmark. Ifølge ferieboligformidleren Novasol er det en 30 prosents økning i antall bestillinger fra nordmenn som vil feriere i feriehus i Danmark. Foto: Novasol
  • Caroline Sesvold Tørring
  • Anne Lise Stranden
  • Astrid Dalen
Publisert:

Det lønner seg å sjekke utleieren nøye, før du bestiller feriebolig i utlandet.
Det er dessverre flere eksempler på at nordmenn blant annet har tapt betydelige beløp til en utleier som har vist seg ikke å ha noen feriebolig til utleie.

LES OGSÅ:

Nordmenn kortsvindlet for 200 millioner

20 klager i fjor

I 2010 mottok Forbruker Europa cirka 20 klager mot ulike utenlandske utleiefirmaer.
- Klagene dreide seg om alt fra rent bedrageri - altså at boligen ikke eksisterte - til tvister knyttet til skader som forbrukere bestrider at det er de som har forårsaket, forteller fungerende leder i Forbruker Europa, Mathieu Veulemans.
Antall svindelsaker hos Forbruker Europa for 2010 er likevel veldig lavt (2 stykker), noe som ifølge Veulemans kan tyde på at norske forbrukere er flinke til å granske utenlandske formidlere nøye før de inngår avtalen.

Sjekker ut nettside

De siste ukene har Forbruker Europa fått en del henvendelser om ferieboligutleiere, spesielt om utleie i Spania, Italia og Danmark.
Mathieu Veulemans opplyser at Forbruker Europa sjekker ut henvendelsene med sine europeiske kolleger.

Kjent firma tryggere

Skal du droppe charterferien og ønsker å leie ferieboligen på egen hånd, bør du sjekke utleieren ekstra nøye. Spesielt hvis han eller hun er en privatperson.
Leier du av et kjent firma, er sannsynligheten mindre for at ferieboligen er fiktiv.

LES OGSÅ:

Gjør kortbruken gratis

SJEKKLISTE FOR TRYGG LEIE

I samarbeid med Forbruker Europa har Dine Penger utarbeidet denne sjekklisten for å unngå useriøse utleiere:

- Skal stå:

Navn, adresse, telefonnummer, e-post samt organisasjonsnummer til firmaet som leier ut, skal ligge lett tilgjengelig på nettsiden. Unngå nettsteder som utelukkende bruker kontaktskjema, det kan by på utfordringer når du vil ta kontakt med firmaet.

- Kommuniser:

Ikke bestill direkte fra nettsiden før du har vært i annen kontakt med firmaet, enten over telefon eller ved at du får svar på e-post du sender.

- Kvalitet:

Kommer du greit videre når du klikker på de ulike temaene på nettsiden? Virker siden veldig statisk og enkel, kan det være tegn på svindelforsøk.

- Hvem står bak:

Gjør et «whois-søk» på nettadressen, da kommer det opp hvem nettsiden er registrert på. Slik gjør du det: Skriv whois i søkefeltet i søkemotorer som

google.no

. Du kan søke både i Norge og i utlandet.

- Søk:

Gjør et generelt søk på Google eller Kvasir på firmanavnet også. Da kan du komme inn på medieomtale eller reiseblogger med gode og dårlige erfaringer.

- Spør og grav:

Still spørsmål om forholdene på utleiestedet, som avstand til strand, offentlig transport, om det er trafikkstøy etc. Seriøse utleiere vil takle dette, mens svindlere kan avsløre manglende kunnskap om stedet.
Med dagens avanserte nettsider er det veldig lett å dobbelsjekke om opplysningene stemmer.

- Kontakt Forbruker Europa:

Spør Forbruker Europa om utleierne har et godt eller dårlig rykte, og om de har mottatt klager eller ikke på vedkommende utleier. De kan også kontakte kolleger i landet hvor boligen er for å finne frem flere opplysninger.
Send e-post til:

post@forbrukereuropa.no

, eller gå til

forbrukereuropa.no

.

- Be om referanser:

Spør utleieren om de kan gi deg navnet på andre nordmenn som har leid der, og som du kan kontakte.
Venner og familie: Spør venner, familie og kolleger som har leid feriebolig i utlandet, om de husker ferieboligfirmaer de kan anbefale.

- Les vilkårene:

Les alle avtalevilkårene, ikke bare kryss av for at du har godtatt dem. Her kan du finne omtale av ekstra for vasking ect. og gebyrer som du må betale i tillegg. Ikke bestill hvis dette står på et språk du ikke kan. Ta utskrift.

- Unngå høye depositum:

Unngå utleiere som krever at du betaler høye depositum, eller hele eller store deler av leiebeløpet på forhånd. Halvparten bør være det maksimale.
Husk at du har forbrukermakt! Hvis mange bruker denne makten, vil utleiere som krever for mye forhåndsbetaling, etter hvert bli utkonkurrert av dem som ikke gjør det.

- Betal med kredittkort:

Det er svært viktig at du betaler depositum og forhåndsleie med kredittkort, og ikke betalingskort som trekker beløpet rett fra kontoen din.
Unngå å bestille fra nettsteder som ikke tilbyr betaling med kredittkort. Dette kan være et tegn på svindel. Ikke betal ved bankoverføring.

- Ekstra fordel:

Betaler du med kredittkort, har du mye bedre klagerettigheter hvis du ikke får tilfredsstillende vare eller tjeneste for beløpet. Da kan du kreve beløpet refundert fra kortselskapet.

Lenkeliste til nettsider med ferieboligformidling finner du nederst i artikkelen.

LES OGSÅ:

Slik får du billigst hotellrom

- Luker bort useriøse

Terje Berge, kommersiell direktør i FINN Reise, sier at han ikke kan komme på noen svindelhistorier med feriebolig annonsert gjennom Finn, men at han naturlig nok ikke kan garantere at slikt ikke har skjedd.
- Vi prøver å luke bort de useriøse, men det for eksempel vanskelig å se om det er noe problematisk, dersom en privatperson leier ut et hus i Toscana, sier Berge.
- Mitt tips er å bruke vanlig sunn fornuft, og for eksempel bør man sjekke referanser, sier Berge, som understreker at det går greit for de aller fleste som bestiller feriebolig.

Fortsatt muligheter

Hos ferieboligformidleren Novasol begynte salget å ta av i januar, men folk kommer til å bestille helt frem til sommerferien.
Espen Hjulstad hos Novasol forteller at hvis man har tenkt seg til Danmark, kan det være penger å spare på å booke ukene før fellesferien.

Kan spare tusenlapper

Eksempelvis koster et femstjerners feriehus ved populære Ebeltoft i Danmark (til 8 personer) 5720 kroner i leie de siste 2 ukene av juni.
Til sammenligning er leieprisen for en uke fra 16.juli på 9590 kroner for samme feriehus.
- Her er det derfor flere tusen å spare ved å booke utenfor høysesongen, sier Hjulstad.

Senere fellesferie i sør

FINN-direktør Berge tipser om at det kan være lurt å ta ferien sydover i Europa før slutten av juli og begynnelsen av august.
- Dette fordi det da er fellesferie over store deler av Sør-Europa, og dermed blir også prisene skrudd opp. Men det er fortsatt mye ledig i skoleferien, sier Berge.

Kroatia populært

Han legger til at det er mest å velge i, dersom du har planlagt å reise til Danmark i ferien. Men at det også er mye ledig i både Spania, Frankrike og Italia.
- Kroatia har dessuten blitt svært populært, sannsynligvis fordi man her kan få feriebolig til en lavere pris enn i de andre landene langs Middelhavet - i tillegg til at også andre utgifter er lavere her, sier Berge.
Du kan for eksempel få en uke (9-16. juli) i Istria, Kroatia
til 2585 kroner.
Men flere eksempler fra Finn viser at du også kan få leid feriebolig en uke i juli for under 5000 kroner både i Spania (Costa del Sol og Mallorca), Italia (Amalfikysten og Toscana), Frankrike (Cannes) og i våre naboland Danmark og Sverige.

HER FINNER DU FERIEBOLIGER:

-

Casavacanze.no

-

Dancenter.no

-

Dansommer.no

-

Feriebolig-Spania.no

-

Finn.no

-

Holiday-rentals.com

-

In-Italia.dk

-

Novasol.no

-

Rentavilla.com

-

Spaniasommer.no

-

Utenlandseiendom.no

-

Zett.no

NB!

Dine Penger har ikke sjekket kvaliteten på disse nettstedene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Mange vil leie hus og hytte i Norge og utlandet: Slik unngår du feriehus-fiasko

  2. Eurokrise kan gi økt svindel: Styr unna leiefellene i utlandet

  3. Lettere å unngå timeshare-lureri

  4. Firma solgte fantombilletter

  5. Ferieglade nordmenn går i timeshare-fella