«Toll-ostene» best i VG-test: Norsk tap i osteduell
Osteelskere må regne med å betale mer for favorittostene sine.
Går det som regjeringen foreslår i statsbudsjettet, blir både cheddar, emmentaler og gouda dyrere.
En økning av tollsatsene på 277 prosent, mot dagens faste kronetoll på 27 kroner per kilo, for utenlandske faste oster, kan dermed resultere i at vi tvinges til å velge de norske ostealternativene.
VGs panel har sammenlignet noen av ostene som vil bli rammet av de nye og økte tollsatsene med norske alternativer i en blindtest.
De norske ostealternativene i butikkenes kjøledisker viste seg i liten grad å kunne hamle opp med de utenlandske ostene, viser VGs smakstest.
Les også:Dyrere ost og biff i statsbudsjettet
Svensk vinner. Best ut kom den svenske smaksvinneren Castello Reserve Präst, med lang ettersmak, kremete konsistens og lite fabrikkpreg.
– En ost som nesten ikke trenger tilbehør, ifølge juryen. (Se hovedbildet).
Målet med smakstesten var å vurdere om de norske ostene er et smaksmessig alternativ til de utenlandske ostene som vil få økt tollen med 277 prosent.
I smakspanelet satt det tre kokker og to ostespesialister fra dagligvarebransjen.
Alle de utenlandske ostene var kjøpt inn fra billigkjedene eller supermarkedkjedene, med unntak av emmentaleren.
Les Tom Staavis kommentar: Gulost er gulost?
Foretrakk utenlandsk. Konklusjonen var at langt de fleste utenlandske ostene var å foretrekke på smak og konsistens.
Alle de norske ostene kom fra meierigiganten Tine.
– Lite smak, pregløs ost og gummiaktig konsistens ble dommen for flere av deres fastoster.
Jurymedlemmene stilte også spørsmålstegn ved om Tine-ostene kom fra samme «batch», på grunn av flere likhetstegn som gummiaktig konsistens og manglende smakskarakter.
At Tines «Jarlsberg Vellagret» hadde vært lagret i ni måneder, skapte forundring etter at juryen fikk vite hva de hadde smakt på.
Derimot mente juryen at duellen mot «Prästosten» hadde stått seg bedre med Tines Jarlsberg XO, som er lagret i 15 måneder, enn med den ni måneders lagring.
– Den har Tine lykkes med, og ville nok også gitt et bedre sammenligningsgrunnlag mot den svenske osten, mente flere av osteekspertene.
Vanskelig å finne. Under VGs handlerunde dagen før viste det seg imidlertid vanskelig å oppdrive XO-osten i flere matkjeder i Oslo.
Men alt var ikke bare fryd og gammen på det utenlandske ostebordet.
Dårligst ut kom den italienske og oppskårede mozzarellaen, som var produsert av Arla i Danmark.
Med motbydelig lukt av sjampinjong, ekkel konsistens og plastsmak, endte osten i bøtten for flere i smakspanelet.
Den røde og runde gräddosten er en populær ost. Men både Arlas og Tines varianter løste seg opp og fremstod som en grøtete masse under prøvesmakingen.
- Fortsatt mangfold i ostedisken
Parmesan, Norvegia og Jarlsberg er landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedums favorittoster.
VG stilte følgende spørsmål til landbruks- og matministeren, i anledning Regjeringens forslag til økte tollsatser på blant annet ost.:
– Fjorten populære importoster skjermes fra omlegging. Hvorfor akkurat disse?
–Disse ostene er plukket ut i samarbeid mellom Statens landbruksforvaltning og Toll- og avgiftsdirektoratet. Det er valgt ut kjente importoster som skiller seg fra norsk hvit ost og der det er lagt vekt på forbrukernes interesser.
– Hvordan vil mangfoldet i ostedisken se ut hvis det vedtas å øke tollsatsene med flere hundre prosent på faste oster fra utlandet?
– Mangfoldet i ostedisken av utenlandske oster vil ikke bli påvirket. Alle faste/halvfaste oster med prosenttoll kan neste år importeres innenfor den tollfrie kvoten på 7200 tonn. Mangfoldet av norske spesialoster vil trolig øke.
→ I flere medier de siste dagene har landbruksministeren fastholdt at blant annet importert ost ikke blir dyrere i butikken med økte tollsatser. Hvem er det landbruksministeren vil ramme med de nye tollsatsene på ost?
– Ingen vil bli rammet på kort sikt. Tollendringene gir mulighet til å gi dekning for økte kostnader i jordbruket i forbindelse med fremtidige jordbruksoppgjør. Dette er nødvendig om vi ønsker å ha et levende norsk landbruk.
SLIK RAMMER OSTETOLLEN
Selv om tollsatsen på de utenlandske ostene i denne testen blir på svimlende 277 prosent, vil ikke prisen automatisk øke like mye.
Disse tallene forklarer hvorfor:
- For ost gjelder en kvote på 7200 tonn som kan importeres nesten tollfritt fra EU.
- Den totale osteimporten fra EU var i fjor på 9000 tonn, ifølge Finansdepartementet.
- 1600 av disse tonnene var «faste og halvfaste oster» som vil rammes av den nye, skyhøye tollsatsen på 277 prosent.
- Resten, altså 7400 tonn, var oster som skal beholde dagens ordinære tollsats på 27,15 kroner per kilo.
- Osteimportørene kan dermed bruke kvoten på 7200 tonn til å ta inn de omstridte ostene i denne testen, nesten tollfritt.
Tine svarer
Ifølge konserndirektør Hege Holter Brekke i Tine SA, er de opptatt av å levere det den norske forbruker vil ha.
– Vi synes selvsagt ikke resultatet er godt, men Tine har som merkevareleverandør lange tradisjoner for å lage ost nordmenn er glade i, sier Holter Brekke.
I en e-post til VG skriver hun at de gjennomfører regelmessige og omfattende undersøkelser for å kartlegge smakspreferansene hos det norske folk, og endringer i disse.
– Resultatet av VGs smakspanel ønsker vi å se nærmere på, men basert på salgsutviklingen de senere år har nordmenn klare preferanser: Stadig flere norske forbrukere foretrekker Norvegia og Jarlsberg, og merkene vinner andeler i segmentet hvite oster, skriver konserndirektøren.
Testfakta
VGs smakstest ble gjennomført som en blindtest, der to sammenlignbare oster, -en norsk og en utenlandsk ost ble smakt mot hverandre.
All osten er handlet inn fra dagligvarekjedene av VGs journalist, med unntak av emmentaleren som er handlet inn fra en spesialbutikk i Oslo.
I testen ble smak, konsistens og utseende vurdert. Det ble gitt poeng fra 1-6, der 6 var best.
Smakspanelet besto av:
- Pierre Xavier Chinniah, piemester på «Hello Good Pie», Mathallen.
- Magnar Kirknes, VGs kokkeskole
- Lena Storm Hanssen, ferskvaresjef ICA Supermarked.
- Anders Braathen, kokk på «Smalhans».
- Benedicte Eriksen, kokk og butikksjef hos «Gutta på Haugen».
De svenske prisene i testen er hentet fra MaxiMat på Nordby ved Svinesund, og omregnet til norske kroner etter kursen for 86 norske for 100 svenske kroner.
I noen tilfeller har ikke VG 100 % sikker informasjon om at ostene rammes av de nye tollsatsene. Da er ostene merket med stjerne.