Sjeføkonom: - Ikke stress hvis du skal kjøpe for å bo

Har du derimot penger som skal vokse, bør du ikke sette dem i bolig, advarer Harald Magnus Andreassen.

NULL STRESS: Fall i boligprisene er null stress for den som planlegger å kjøpe for å bo. Men som investeringsobjekt er norske boliger veldig usikre, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

Frode Hansen
  • Kristin Norli
  • Mathias Klingenberg
Publisert:

Er du i boligmarkedet og skal kjøpe for å bo, ikke stress!

Det er budskapet fra sjeføkonom Harald Magnus Andreassen etter ferske tall fra eiendomsbransjen viser at norske boligpriser faktisk falt i juli.

- Hvis jeg var boligkjøper, ville jeg ikke følt noe stress. Jeg ville tenkt hva har jeg råd til, hvilken rente tåler jeg.

- Men jeg ville ikke tenkt på det som investering. Norske boliger er kanskje noe av det minst attraktive hvis jeg skulle investere, sier sjeføkonomen i Swedbank First Securities, som i flere år har fulgt det norske boligmarkedet tett.

Skal du kjøpe for å bo, kan du altså ta det rolig.

Skal du få pengene dine til å vokse, ja da bør du kanskje tenke deg om hvis du har tenkt på eiendom, ifølge Andreassens råd. Tenke deg ut av landet, muligens.

For selv om juli normalt er en stille måned der prisene vanligvis går litt ned, er det uvanlig at de faller så mye.

Korrigert for sesongvariasjoner (se faktaboks) er nedgangen i gjennomsnittsprisen på 1,2 prosent fra juni til juli, og hele 2,1 prosent ikke justert for den normale «juli-effekten».

LES OGSÅ: Norske boligpriser stupte i juli

- Nesten alt annet

- Jeg ville kanskje kjøpt spanske eller amerikanske boliger, eller danske, som har falt 30 prosent i pris fra toppen, sier sjeføkonomen.

IKKE BOLIG: Hvis du skal investere. Men hvis du skal bo, trenger du ikke stresse med fall i boligprisene, mener Harald Magnus Andreassen.

Trond Solberg

- Nesten alt annet enn norske, og det er ut fra risikoen. Jeg sier ikke at prisene kommer til falle, men de kan gjøre det.

Noen steder er det allerede registrert prisfall. Gjennomsnittsprisen på bolig i Kristiansand var i juli i år 1,8 prosent lavere enn samme måned i fjor.

- Jeg tror det er størst fallpotensial der det har steget mest, sier Andreassen.

LES OGSÅ: Sjeføkonom advarer mot å investere i bolig

- Stabilt, trygt og godt

TRYGT OG GODT: Å investere i bolig - med langsiktig horisont, sier Eff-direktør Christian V. Dreyer.

- Her har Harald Magnus Andreassen og jeg hatt flerre gode diskusjoner, sier leder i Eiendomsmeglerforetakenes forening, Christian Dreyer, til E24.

- Jeg ville satt sparepengene mine i bolig fordi det er et langsiktig investeringsobjekt som er stabilt, trygt og godt, hvor du får avkastning i et leiemarked som fremdeles gir en relativt god avkastning.

Men et forbehold tar også Dreyer:

- Det er ikke lenger sånn at du vil få en kjempegod avkastning over en kort periode. Det å kjøpe en bolig for å selge den igjen tre år senere og få en kjempegevinst på grunn av boligprisstigning, vil jeg ikke anbefale noen i dag.

- Men å gå langsiktig inn for å leie ut, ja det tror jeg blir lønnsomt i mange år fremover.

- Spesielt

Andreassen har etterhvert blitt kjent for sine noe dystre utsagn om det norske boligmarkedet. Ofte er ordet boligboble tatt ibruk.

Nå nøyer han seg med å si at et fall på 1,2 prosent - og det justert for at juli vanligvis er stille - er noe utenom det vanlige.

- Det er et veldig spesielt tall. Ikke siden finanskrisen har vi sett dette. Og det kommer etter at de nominelle prisene har falt i tre av de siste fem månedene, sier Andreassen.

Nominell prisutvikling er endring i prisen i kroner ikke justert for normale sesongbaserte svingninger.

LES OGSÅ: - Egenkapitalkravet har skapt et klasseskille på boligmarkedet

(Saken fortsetter under illustrasjonen)

LAVEST PÅ MANGE ÅR: Denne grafen viser endringen i prisene på bolig fra ett år til et annet. De gjennomsnittlige boligprisene i Norge er nå 3,9 prosent høyere enn for ett år siden - det er mange år siden nivået har vært så lavt. I enkelte byer, som Kristiansand, har prisene faktisk falt.

Kilde: Eiendomsmeglerforetakenes forening, Finn.no og Eiendomsverdi

Endrer logikken

Forklaringen på fallet kan være at det er litt dårligere tilgang på lån, og et høyt prisnivå som i seg selv gjør at noen bli avskrekket. Men Andreassen er overrasket over at omsetningen ikke har falt mer.

- Det som ofte skjer er at kjøper og selger ikke blir enige, og da blir ikke handelen gjennomført. Da ser man at omsetningen faller, og det er egentlig litt rart at den ikke har bremset mer opp, sier Andreassen med henvisning til at prisene har sunket.

Men at boligmarkedet er inne i en endring, det er ganske sasnsynlig, mener han.

Og det skal lite til for at logikken i dette markedet endres.

- Hvis folk bestemmer seg for at de skal selge før de kjøper, da vil vi se endringene fort, avslutter han.

LES OGSÅ: Selvaag solgte 18 prosent færre solgte boliger enn i første kvartal

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Kraftig fall i boligprisene

  2. Sjeføkonom advarermot å investere i bolig

  3. - Dette kan være starten på en langvarig nedgang i boligprisene

  4. Annonsørinnhold

  5. Boligprisene stupte i juli

  6. Ferske boligpristall: Boligprisene falt i februar