Kraftig fall i boligprisene i oktober

Boligprisene falt 1,5 prosent i oktober. - Folk sitter på gjerdet, sier sjeføkonom.

PRISFALL: Prisene på leiligheter falt i oktober. Illustrasjonsbildet viser Union brygge i Drammen.

Jan Ovind / VG
  • Line Midtsjø
  • Anders Park Framstad
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

Boligprisene i Norge falt 1,5 prosent i oktober, viser ferske tall fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff). Den sesongjusterte prisnedgangen er på 0,8 prosent.

Prisveksten de siste 12 måneder er 1,3 prosent.

Det er ti år siden sist at prisutviklingen i boligmarkedet på 12-månders basis var så lav dersom man ser bort fra Finanskrisen i 2008 og 2009, opplyser foreningen under en pressekonferanse fredag.

- Det er kraftig nedgang for oktober. Det er kraftig nedgang for en enkelt måned, sier leder Christian Dreyer i Eff.

Det vært en knekk i markedet siden mai eller juni, oppsummerer dirketøren for Eff videre.

- Kan vi få en samlet prisnedgang for 2013?

- Det kan fort skje. Vi er inne i en priskorreksjon, og det kan vedvare. Boligprisene er på vei ned og det har de vært en stund. Vi har lavere boligpriser nå enn vi hadde i januar i år, sier Dreyer til E24.

Bakgrunnen er at november og desember normalt sett er måneder med prisnedgang, dermed er det lite som tyder på at markedet skal opp.

En av årsakene er strengere kapitalkrav fra bankene. Videre mener eiendomsmeglerne at psykologien i markedet har endret seg. Stadig flere velger å selge før de kjøper.

Snittprisen for 2013 er opp 5,4 prosent sammenlignet med snittprisen for hele 2012.

HEKTISK: Det ble den mest hektiske pressekonferansen som Christian Dreyer i Eff kan huske, da oktobertallene ble presentert i Bjørvika i Oslo fredag formiddag.

Line Midtsjø

- Overraskende stort fall

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse mener at fallet var overraskende stort.

- Dette er nok en måned med relativt stort prisfall. Utviklingen i august var positiv, men september og oktober var betydelig ned. Det var et omslag allerede i våres, sier han til E24.

I september falt boligprisene med 1,4 prosent.

Etter at man har justert for sesongvariasjoner (se faktaboks) var prisnedgangen i september 0,9 prosent sammenlignet med august-salget.

EKSPERT: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Jan Petter Lynau

Bjørnstad knytter også det nevnte omslaget til de nye kapitalkravene bankene har blitt stilt overfor, men mener at en stor del er sentimetdrevet.

- Det har helt klart skjedd et stemningsskifte i markedet, fra et høyt prisnivå. Da er det stort potensiale for fall, sier han.

- Når omslaget først kom, ble det forsterket av at folk setter seg på gjerdet og forsøker å selge egen bolig før de kjøper ny, og dermed blir det et stort tilbudsoverskudd i markedet.

Tror på ny vekst

Bjørnstad mener at det er ting som trekker i retning av både et høyere og lavere prisnivå fremover.

- Det er underliggende faktorer som taler for fortsatt boligprisoppgang, sier han, og trekker fram befolkningsvekst, urbanisering og det lave rentenivået.

- Derfor ser jeg ikke bort fra at vi kan få vekst når den psykologiske effekten er hentet ut. Det er litt usikkert, men jeg tror på et mer stabilt boligmarked og ikke noe fall på sikt.

EKSPERT: Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.

Frode Hansen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities tror også det er et reelt håp om at boligmarkedet skal stabilisere seg, og ikke falle videre.

- Bankene kommer sannsynligvis til å være rausere med utlån fremover. De tjener gode penger på dem. Derfor ser jeg ikke bort fra at markedet vil finne fotfeste, sier Andreassen.

Statistikken fra Eff er basert på boliger som har blitt solgt via Finn.no, det vil si om lag halvparten av alt boligsalg i Norge.

Eff: Det kommer til å gå bra

Dreyer i Eff peker på et samlet positivt bilde av norsk økonomi med bedret kjøpekraft for husholdningene, lav arbeidsledighet og høy sysselsetting.

Boligmarkedet i 2014 blir ifølge Dreyer kjøligere enn i år.

- Flere selger før de kjøper, kan boligmarkedet komme til å stoppe opp?

- Ja, hvis mange nok tenker slik, så kan det det. Det så vi skje i 2008 da bankene kuttet i mellomfinansieringen. Da fikk vi en kraftig tilbakegang i markedet. Men jeg tror ikke vi får den samme effekten nå. Norsk økonomi er god. Dette kommer til å gå bra, sier han.

LES MER:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Nytt fall i boligprisene

  2. Svak vekst i boligprisene

  3. Kraftig fall i salget av nye boliger

  4. - Viser at boligmarkedet ikke er i fritt fall

  5. - Veldig svake boligtall