Å leie ut møblert bolig kan gi skattefradrag

- Men det nytter ikke å sette inn slitte møbler og gamle hyttehvitevarer fra 80-tallet.

Kan gi skattefradrag: Å leie ut leiligheten møblert kan gi deg skattefradrag, men de færreste leietakere vil flytte inn i en bolig med gamle møbler.

Martin Barraud / Colourbox
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert:

Selvangivelsen. Det nærmer seg tiden for å levere inn selvangivelsen, men mange er ikke klar over alle de ulike tingene som kan gi skattelette.

Leier du ut en møblert bolig kan du faktisk kreve fradrag på opptil 15 prosent av brutto leieinntekt slik at den skattepliktige leieinntekten reduseres.

Advokat Therese Karoline Gjerde i Advokatfirmaet PwC jobber mye med lønn og personsskatt. Hun påpeker at muligheten for fradrag for møbler kun gjelder hvis det er snakk om skattepliktig utleie. Du kan altså ikke dra fordel av regelen hvis du selv bor i boligen.

- Dette er en sjablonregel. Sjablonregelen innebærer at man slipper å verdsette og vurdere fradragsretten for hvert møbel. Hadde en satt verdi på alle møblene ville en kanskje fått et høyere eller lavere beløp, sier Gjerde.

Advokat Therese Karoline Gjerde tror mange ikke er klar over at de kan kreve fradrag hvis de leier ut bolig med møblene sine.

Foto: Annette Larsen

Hun tror mange er uvitende om fradragsmulighetene.

- Er du i tvil om fradragsretten, bør du føre fradraget i utleieskjemaet i selvangivelsen, men du må passe på å samtidig gi den informasjonen skattemyndighetene trenger slik at de kan vurdere om du har rett på fradraget. Det er lov å ta feil. Men du må selvfølgelig vurdere om det du krever henger på greip, sier hun.

Les også: Unngå skattesmell på boligen

Høyere krav. Fullt fradrag etter «sjablonregelen» forutsetter at du leier ut en fullt, eller nesten fullt møblert leilighet. Er boligen møblert, men mangler noen småting, kan du justere kravet forholdsmessig.

- Hvis du skal et år til utlandet og vil leie ut boligen din, kan det være lurt å leie ut møblert. Det er mange som ikke tenker over at det at noen andre bruker møblene dine og påfører slitasje kan gi deg skattefradrag, sier Gjerde.

Leiebolig Utleie forvalter rundt 1800 utleieboliger i Oslo og Akershus, og rundt halvparten av disse er helt eller delvis møblert.

- De fleste profesjonelle utleiere kjenner nok til dette, men jeg tror mange privatpersoner som leier ut ikke er klar over denne muligheten, sier salgssjef Håvard Tverdal.

Han understreker at de som ønsker en møblert leilighet stiller høyere krav til innholdet enn tidligere.

- Det er en stor grad av privatpersoner som leier ut bolig, og før var det mer godtatt at standarden ikke var på topp og at utleier plasserte gamle møbler i boligen, sier han.

- I dag forventer leietakerne god standard på møblene hvis boligen er møblert. Det nytter ikke å sette inn slitte møbler og gamle hyttehvitevarer fra 80-tallet.

Forenkler selvangivelsen for 110.000 næringsdrivende

Innflytningsklart. Det er ingen klar definisjon av hva slags møbler du må ha i utleieboligen for å kunne kreve fradrag.

- Men det skal være fullt møblert. Om dette innebærer at kniver og gafler skal være på plass står det ikke noe sted, men jeg tenker at boligen skal være slik at leietaker kan ta med seg klær og flytte inn, sier Tverdal.

- Mange vet ikke: Håvard Tverdal i Leiebolig Utleie anbefaler ikke å kjøpe inn møbler for å dra fordel av ordningen.

For å dra fordel av regelen må du selv sende et vedlegg ved selvangivelsen som dokumenterer at leiligheten er møblert. Er du i tvil om du har rett på fradraget bør du sende inn krav, men oppgi nøyaktig informasjon og opplysninger, anbefaler Tverdal.

- Vi anbefaler ikke folk å møblere leilighetene sine bare for å få dette fradraget. Det vil ta noen år før det lønner seg, så tenk over hvor lenge du skal leie ut boligen, sier Tverdal.

- Skal du et år til utlandet vil det jo helt klart lønne seg å leie ut boligen med møbler.

Han påpeker at de aller fleste som skal leie over flere år ønsker å ha sine egne møbler i leiligheten.

- I tillegg har veldig mange de såkalte forbruksmøbler selv, som egen seng og kanskje et bord og en sofa. Mange som skal leie over en kortere periode ønsker imidlertid å leie møblert.

Slik er de nye skattereglene for arv

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Se hva ekspertene svarte: – Kan jeg få fradrag for oppussing?

  2. Skattemeldingen på 1-2-3

  3. Over 9.000 utleieboliger står tomme: – Historisk høye tall

  4. Annonsørinnhold

  5. Delingsøkonomien skal inn i selvangivelsen

  6. Slik kan du tjene tusenvis av kroner i ferien