Tok feil ...med renter

For ett år siden spådde renteeksperter i VG at renten ville være opptil fire prosent i mars 2006. Fasiten viser at de bommet grovt!

DETTE SPÅDDE EKSPERTENE FOR ETT ÅR SIDEN. Foto: VG Grafikk
Publisert:

For styringsrenten til Norges Bank er fortsatt på moderate 2,25 prosent - nesten halvparten av det enkelte eksperter spådde.
Samtlige ti eksperter mente at renten i dag skulle være høyere enn 2,25 prosent.
Men ekspertene VG har snakket med, holder fortsatt på spådommen de hadde for et år siden: Renten skal oppover!
Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, var den eksperten som bommet mest i sin spådom for ett år siden. Han trodde at renten ville være mellom 3,5 og fire prosent i dag.
- Det var en bra bom, det, ja, innrømmer Andreassen.

- Er for lav

- Men ut fra hvordan økonomien er i Norge, er det ikke vits i å holde rentene så lave som nå, sier Andreassen.
- Så du mener det er du som hadde rett, og Norges Bank som har satt renten feil?
- Ja, jeg er uenig i at renten er så lav som i dag. Det ville være bedre å bremse utviklingen litt nå, slik at oppturen kan vare lengre. Da slipper vi plutselig å tråkke hardt på bremsen, sier Andreassen.
Han mener det er to grunner til at renten har økt mindre enn han trodde: Inflasjonen er blitt lavere, og Norges Bank har lagt mindre vekt på totalbalansen i økonomien enn han forventet.
Andreassen spår fortsatt at renten vil øke - til 3,5 til fire prosent om ett år.
- Men er det noen vits for folk å høre på spådommer om renten, når spådommene er såpass feil?
- Vår rolle som analytikere er å bidra med en diskusjon om renten for at markedet skal finne en pris. Men til tross for at Norges Bank, økonomene og markedet sier at renten skal opp, er det veldig få som binder renten. Man lukker øynene og håper på det beste, fordi man ikke vil ta kostnadene ved å binde renten, sier Andreassen.

Ganske fornøyd

Han er stort sett fornøyd med spådommene sine.
- Hvis jeg hadde visst hva renten ville bli, ville jeg ikke vært her, men ligget på en strand på Bahamas. Jeg har gjort en god jobb hvis jeg spår riktig i omtrent halvparten av tilfellene, sier Andreassen.
Senioranalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum, og viseadministrerende direktør i Sparebanken Vest, Monica Salthella, var ekspertene som kom nærmest fasiten i sine spådommer.
De trodde renten ville bli 2,75 prosent - et halvt prosentpoeng over riktig resultat.
- Det er alltid utfordrende å spå frem i tid. Jeg traff ikke jeg heller, men det var hyggelig at jeg kom nærmest. Renten er godt under det den burde vært, jeg tror den skal opp i 2006. 0,5 til 0,75 prosentpoeng opp, sier Salthella til VG.
En ting hadde alle ekspertene rett i: Renten har økt det siste året, fra 1,75 prosent i mars 2005 til dagens 2,25 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om