Investeringsprodukt kan forbys i sommer: – Store likhetstrekk med ren gambling

Forbrukere har blitt lurt og tapt store beløp på høyrisikable finansprodukter, ifølge Forbrukertilsynet. Nå gir de full støtte til Finanstilsynets nye forbudslinje – som kan bli iverksatt allerede i sommer.

STØTTER FORBUDSFORSLAG: – Finanstilsynets har avdekket en rekke grove lovbrudd, hvor fellesnevneren synes å være at foretakene har satt hensynet til egen inntjening foran hensynet til kundens interesser, sier avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet.

Foto: Kimm Saatvedt
  • Karl Wig
Publisert:

– Mange norske forbrukere har blitt villedet og har tapt til dels betydelige beløp på handel med binære opsjoner og CFD-er. Disse spekulative produktene, som nordmenn kan handle på nettplattformer, har blitt aggressiv markedsført mot norske forbrukere, forteller avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet til E24.

Finanstilsynet har foreslått forbud mot både markedsføring, distribusjon og salg av binære opsjoner til ikke-profesjonelle investorer.

I tillegg vil de begrense forbrukernes adgang til finansielle differansekontrakter (CFD).

Både CFD-er og binære opsjoner er former for veddemål om kursutvikling i en valgt periode – og innebærer høy risiko for tap.

Kan innføres i sommer

Forbrukertilsynet gir sin fulle støtte til forslaget, som har vært ute på høring. Høringsfristen gikk ut 26. mars, og finanstilsynet sier de nå vil gjennomgå høringssvarene før den foreslåtte forskriften eventuelt trer i kraft.

– Fastsettelse kan skje i løpet av sommeren eller tidlig høst, opplyser seksjonssjef Geir Holen ved Seksjon for infrastruktur og markeder i Finanstilsynet til E24.

Les også

Per Ingvar (73) tapte hundretusener – saksøker finansforetak

Finanstilsynet har tidligere avdekket flere lovbrudd knyttet til rådgivningen av CFD-produkter. I tillegg har både norske og europeiske tilsynsmyndigheter observert rask vekst i markedsføringen, forteller Holen.

Seksjonssjefen fremholder at aggressiv markedsføring i kombinasjon med høy risiko og kompliserte produktstrukturer har gjort Finanstilsynet «betydelig bekymret for et svekket investorvern for ikke-profesjonelle kunder».

Tilsynet har gjort undersøkelser som viser at over 80 prosent av kundene som har kjøpt CFD-produkter har gått på tap.

FORESLO FORBUD: Finanstilsynet er bekymret for fremveksten av kompliserte finansielle produkter som tilbys vanlige forbrukere, og opplyser at deres foreslåtte innstramming kan bli iverksatt i sommer. Her er finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

– Likhetstrekk med ren gambling

Forbrukertilsynet sier de har mottatt flere klager og tips fra forbrukere som har tapt penger.

– I noen tilfeller risikerer du å tape mer enn det investerte beløpet, fremholder Gjedrem, og viser til hvordan CFD-er muliggjør høy «giring».

Enkelte foretak har også vært anklaget for et gebyrvelde hvor de maksimerer antallet handler for å pumpe opp transaksjonskostnadene.

Les også

Valutalån-snuoperasjon i lagmannsretten: Nordea vant over Svein og Tone

– Finanstilsynets har avdekket en rekke grove lovbrudd, hvor fellesnevneren synes å være at foretakene har satt hensynet til egen inntjening foran hensynet til kundens interesser. Dette har store likhetstrekk med ren gambling, og er ikke produkter som egner seg for forbrukere, mener Gjedrem.

Ringer opp forbrukere

– Dere sier forbrukere har blitt villedet. På hvilken måte da?

– Vi har selv ført tilsyn og sett ting vi har reagert på, og som vi deretter har tipset Finanstilsynet om. Men har også fått tips og henvendelser fra forbrukere som har blitt aktivt kontaktet på telefon. Vår oppfatning er at mange av den ikke har forstått produktene de har blitt overtalt til å investere i, sier Gjedrem.

– Dere støtter forbud mot binære opsjoner og begrenset adgang til CFDer. Hvorfor ikke forby CFDer også?

– Nå har Finanstilsynet lagt opp til lik regulering som de har gjort i EU, og det kan være fornuftig å legge seg på samme linje. Men man bør nå følge nøye med og vurdere forbud mot CFD-er også, hvis disse begrensningene skulle vise seg å ikke gi et tilstrekkelig forbrukervern, svarer Gjedrem.

Her kan du lese mer om

  1. Finanstilsynet

Flere artikler

  1. Forsvarer boliglånsforskriften: Min jobb å unngå at vi får en ny bankkrise

  2. Finanstilsynet strammer inn på boligsalg «off market»

  3. Selim (53) fortviler etter forsikringskonkurs

  4. Annonsørinnhold

  5. Obos: Finanstilsynets forslag vil ramme én av tre boliglånssøkere

  6. 42.000 bileiere har fått straffegebyr for manglende forsikring