Ferske boligtall fredag: Varsler januar-byks på tre prosent

I den grad 2017 blir et kjøligere boligår enn spinnville 2016, vises det neppe i fasiten for den første måneden, tror meglertopper. – Jeg er redd det fortsetter der vi slapp.

SER IKKE BREMS: Eie-direktør Hedda Ulvness tror boligmarkedet får januar-prisbyks tuftet på sterkt boligunderskudd i særlig storbyene.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Fredag får vi det første signalet på om boligmarkedet inntar roligere tider i 2017, etter at et av tidenes heteste boligår er tilbakelagt.

Men når Eiendom Norge omsider kan presentere januar-fasiten på en pressekonferanse i Oslo klokken 11, vil nok flere boligkjøpere blir skuffet, tror meglertopper.

Direktør Hedda Ulvness i Eie føler seg sikker på at norske boliger ble dyrere også i denne måneden.

– Med den boligtørken vi ser i sentrale strøk i Oslo nå, er vi fort over tre prosents prisvekst på landsbasis. Jeg forventer mellom tre og 3,5 prosent, sier Ulvness til E24.

Les også

Jensen om Oslos boligpriser:– Ikke bærekraftig over tid

To tegn

Her er hennes resonnement:

  • For det første er januar historisk sett den sterkeste boligmåneden i hele kalenderåret. De siste fem årene har snittveksten vært på cirka tre prosent, målt i nominell prisøkning fra desember. Prisvekst over tre prosent vil altså ikke være unormalt – det vil være normalt.
  • Og for det andre: Januar følger en brennhet 2016-avslutning med sterk prisvekst og knepent boligtilbud, og meglersjefen ser ikke at tegn på at markedet mistet fart den siste måneden.

– Det er mange på visning. Og jeg er redd vi på nytt må se på hvordan vi priser boligene.

– Ting fortsetter å gå over prisatydning?

– Ja, rett og slett. Vi kommer til å se en sterk vekst, sier Ulvness.

Les også

Boligbyråden avviser bolig-svikt: – Vi gjør alt vi kan

– Historisk boligtørke

Carl O. Geving, sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), tror heller ikke på januar-prisbrems.

– Jeg er redd det fortsetter der vi slapp før jul, og at det fortsetter å stige en god del. Hvor mye det blir får vi bare se på, sier Geving til E24.

– Signalene fra markedet er at det er historisk boligtørke: Det har ikke vært så få bruktboliger i januar tidligere. Og hos boligbyggerne er nyboliger nær utsolgt. Da blir det mye som selges dyrt, sier meglertoppen.

Når E24 sjekket tilstandene i Oslo sentrum tidligere i måneden, kom imidlertid en megler med en noe overraskende tilbakemelding: Tross meldinger om bunnskrapt marked, var det flere boliger som ikke var blitt solgt etter første visningsrunde.

FRYKTER MER PRESS: Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: NEF

Hva med boligene som selges tregt?

Geving tror det kan ha flere forklaringer.

– Tilbakemeldingen jeg får er at når prisene har steget så mye som de har gjort i Oslo, så brer det om seg en usikkerhet i markedet. Folk er egentlig ikke bekymret for inngangsprisen, men at de kjøper på topp og at prisene skal falle. Det hører jeg stadig flere erfarne meglere peke på.

I tillegg har Oslo-meglerne justert opp prisantydningene kraftig, noe som gjør det naturlig at færre boliger blir gjenstand for heftige budkriger, påpeker han.

– Det at man hevet utropsprisene såpass mye gjennom høsten, kan gjøre at folk blir litt mer avventende. Selv om forholdet mellom etterspørsel og tilbud egentlig ikke har endret seg.

Avlyser Siv-brems – inntil videre

En annen nedkjølende faktor kan være Siv Jensens nye, strengere regler for å få boliglån. Disse innførte Finansdepartementet 1. januar.

Du kan lese mer om hvordan endringene kan påvirke deg her, men kort fortalt: Høye boliglån hindres av en ny gjelds-maksgrense på fem ganger inntekten, boligspekulanter trenger langt mer egenkapital enn før, og Oslo-bankene får gjøre færre unntak fra reglene.

– Det kan være at endringene får noe effekt over tid, sier Geving.

– Kan de påvirke tallene vi får fredag?

– Nei, jeg kan ikke helt se at det vil slå ut i disse tallene. Nå registrerer jeg at Nordea sier nei til noen flere kunder, men det er snakk om en relativt liten gruppering som hindres fra lån de kunne fått tidligere.

Mens januar ifølge meglerne neppe byr på gladnyheter for boligkjøpere, ser Eie-direktør Ulvness bedre tider:

– Vi ser at oppdragsinngangen har vært økende den siste uken. Det vil komme flere boliger på markedet fremover, sier Ulvness.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Så få Oslo-boliger har visning: – Kan ikke huske å ha sett slike tall

  2. Forventer nytt Oslo-prisfall

  3. Norges femte største by på søndag: 16 visninger

  4. Annonsørinnhold

  5. Meglerstanden gir gladmelding til boligkjøpere

  6. – Jeg måtte dobbeltsjekke tallene