Spår boligprisvekst onsdag – men så kan pilene snu: – Kan bli skjebnehøst for førstegangskjøpere

Etter en lengre korreksjon fikk flere førstegangskjøpere innpass i boligmarkedet i første halvår, viser NEF-tall. To ting taler for billigere inngangsbillett i høst, sier analytiker.

Oslo sentrum, boliger, boligpriser, boligsalg, eiendom, barcode, Oslo plaza, boliglån, postgirobygget, eiendommer, leiligheter, leilighet Foto: THOMAS ANDREASSEN, VG

Foto: Thomas Andreassen VG
  • Karl Wig
Publisert:

Utviklingen fremover er likevel langt ifra sikker:

Mens noen eksperter mener boligtilbudet ligger an til å øke såpass mye i høst at boligprisene kan stå for nye fall igjen, mener andre at høstens varslede «boligflom» er betydelig overdrevet – og at selgerne neppe vil senke prisene.

– Det kan bli en skjebnehøst for førstegangskjøpere, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

I første halvår 2018 inntok flere førstegangskjøpere boligmarkedet i store byer enn på samme tid i fjor, viser en ny rapport fra NEF og Ambita:

  • I Oslo registreres det 3201 førstegangskjøpere mellom 20 og 39 år i perioden, en økning på nær 200 personer fra første halvår 2017.
  • Også i Bergen, Trondheim og Tromsø registreres flere boligdebutanter så langt i år enn i fjor.
  • Imens har antallet førstegangskjøpere sunket noe i Kristiansand og Stavanger.
Les også

Meglertopp: – Jeg kunne godt tenke meg å fryse boligmarkedet nå

Positivitet

I mai 2017 satte boligprisene i Oslo utfor, og korreksjonen fortsatte hovedsakelig ut året. Ved inngangen til 2018 var dermed prisnivået hyggeligere enn på lenge.

– Forklaringen er nok sammensatt, men vi tror flere førstegangskjøpere kastet seg på markedet ved årsskiftet, da prisfallet begynte å bunne ut, sier Geving.

Riktig nok har boligprisene i Oslo og andre byer gradvis vokst tilbake mot gamle høyder så langt i år.

Men Geving tror utviklingen i førstegangskjøpere neppe bare handler om hvor dyr eller billig inngangsbilletten er, men også markedsstemning og forventninger:

Underveis i første halvår i fjor bidro blant annet boliglånsforskriften til å gjøre forventningene om prisutviklingen temmelig pessimistisk – med rette, skulle det vise seg – mens årets marked så langt synes preget av optimisme, fremholder han.

Les også

Million-prisskrell for Norges dyreste bolig

– Kan få boligprisfall i høst

Hvor boligprisene har tatt veien etter sommerferien får vi svar på onsdag. Da presenterer meglerbransjen sin boligfasit for august.

DNB Markets spår 0,2 prosents sesongjustert prisoppgang.

– Grunnen er at makrodriverne er positive, med lave renter, lav ledighet og dessuten god stemning i markedet så langt i år – som ikke virker å ha snudd enda, sier DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære til E24.

KAN FÅ BOLIGPRISFALL: Tilbudsøkning og renteøkning vil virke dempende på boligprisene i høst, mener analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets. Men hun forventer prisvekst i onsdagens meglerrapport.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

Men senere i høst er det både duket for renteøkning i høyere boligtilbud, drevet av flere ferdigstillelser i nyboligmarkedet, varsler hun.

– Det er vanskelig å spå hvor mye en renteøkning virker inn, men sammen med økt tilbud tror vi dette vil være noe prisdempende, sier Fjære, som heller ikke vil utelukke at det kan sende boligprisene ned.

– Vi kan fort få enkeltmåneder med boligprisfall, også i høst. Høy gjeld i husholdningene gjør effekten av renteøkningen usikker, sier Fjære.

Les også

Slik skal reglene for boligsalg endres: – Et historisk gjennombrudd

Håper det skjer

En vedvarende boligprisvekst må nødvendigvis føre til at flere førstegangskjøpere med stramme finansieringsbevis blir akterutseilt, påpeker Geving i NEF.

– Vi håper vi får et lite fall i prisene i høst. Får vi videre prisvekst i de store byene, vil det på sikt bli vanskeligere å være førstegangskjøper. Får vi i tillegg en renteheving, blir det også dyrere å ha boliglån, sier han.

– Men høyere boligtilbud peker vel mot at det ligger an til prisfall, snarere enn prisvekst?

– Det vil normalt gi svakere prisutvikling, ja. Men alle disse faktorene er veldig usikre. Vi vet at det blir ferdigstilt mange boliger fremover, men det er jo usikkert hvem som overtar disse boligene, og hvor mange som faktisk vil selge eksisterende boliger, poengterer Geving.

Meglersjef Christoffer Askjer i Sem & Johnsen sier han allerede merker at boligtilbudet har økt, og anslår at inntil 30 prosent av boligene de selger trenger flere runder. For boliger som ikke kan hevde seg, hverken med beliggenhet eller standard, blir det fort «bråstopp», ifølge Askjer.

– De blir solgt til slutt, men da oftest under prisantydning, sa han til E24 i helgen.

Les også Dine Pengers sak om bolighøsten: Effektene av neste måneds renteheving skal man ikke undervurdere, mener sjeføkonom (for abonnenter).

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. – Nå er det veldig spennende tider

  2. Overraskende svak boligprisvekst i august

  3. Forsterket tro på boligprisvekst overrasker eksperter

  4. Nordmenn styrket i troen på boligprisvekst i 2020

  5. Boligprisene har steget 66 prosent – men flere unge kjøper alene