Utleiegigant måtte endre «ulovlige leiepriser» på nytt

Etter E24s leiepris-avsløring var Fredensborg raske med å endre praksis. Det var ikke godt nok for Forbrukerombudet, som mener de fortsatte å bryte loven.

FØLTE SEG LURT: Cecilia Magnusson (30) fikk denne SMS-en av Fredensborgs megler da hun var på vei for å skrive under kontrakt. Fredensborg endret praksis, men ifølge Forbrukerombudet var det fortsatt ulovlig. Nå skal alt være inkludert i de annonserte leieprisene.

Foto: Scanpix / Privat
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Nå melder ombudet at de har fått utleiegiganten til å endre sin prispraksis igjen, denne gangen ved å annonsere leiepriser hvor alt er inkludert.

Samtidig anklager de Fredensborg for å har brutt loven.

Det vil ikke selskapet være med på.

– Vi er fortsatt av den oppfatning at vår praksis var innenfor gjeldende lovverk. Dette har underordnet betydning nå, i og med at vi har endret vår praksis, skriver pressesjef Arne Hurlen i en epost til E24.

Les også

Ut mot Fredensborgs «Stråselskap»: – Ekstremt misbruk

Følte seg lurt

Det var i høst at E24 avslørte at Fredensborg unngikk å inkludere høye tilleggskostnader i leieprisene de oppga i annonser og plakater.

Mange leietakere følte seg lurt da de etter hvert ble informert om hvor mye ekstra de måtte betale.

Jørn Eirik Betten (23) måtte for eksempel punge ut 1200 kroner i «felleskostnader» hver måned for en leilighet som ble annonsert til 15.500 kroner i måneden.

– BRØT LOVEN: Forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

E24 har vært i kontakt med flere som hevder de heller ikke ble orientert om Fredensborgs tilleggspriser før det var tid for å underskrive kontrakt.

– Ble villedet

Tidlig i oktober endret Fredensborg praksis, og begynte å opplyse i utleieannonsene hva alle ekstrakostnadene beløp seg til.

Men Forbrukerombudet var ikke fornøyd, for det mente de annonserte leieprisene fortsatt var villedende.

– Forbrukerne ble villedet når de med nærmere ettersyn oppdaget at leiligheten var dyrere enn opplyst, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

Les også

Krever avklaring om Ivar Tollefsens utleiepriser

Etter en dialog med ombudet har Fredensborg nå gått med på at alle kostnader skal inn i den annonserte leiepriser, opplyser ombudet.

Fredensborg bekrefter endringene overfor E24.

– Vi annonserer totalpris i heading, der det tydelig går frem hva som er inkludert i leien (felles fyring, varmtvann og strøm). Eventuell spesifikasjon av disse utgiftene står lenger ned i annonsen, fremholder Hurlen.

Han karakteriserer dialogen med Forbrukerombudet som god.

– Ulovlig når det ikke måles

Les også

Boligkongen Ivar Tollefsen tjente 3,1 milliarder kroner i 2015

Samtidig konkluderer nå Forbrukerombudet med at Fredensborgs prispraksis var ulovlig.

Ifølge husleieloven har ikke utleier lov til å kreve betaling for tjenester som kommer i tillegg til leieprisen, bortsett fra strøm, fyring og vann.

Og selv om loven åpner for å kreve slike utgifter utenom, kan man ikke bare sette en fast sats: Da skal det være basert for faktisk målt forbruk. Ifølge ombudet har ikke dette vært tilfelle for Fredensborgs leietakere. Det var derfor de krevde at alt måtte være inkludert i den annonserte leien, for at det skal være lov.

Forbrukerombud Lier Haugseth viser til at Fredensborg er en stor, profesjonell aktør.

– Det var derfor på tide at selskapet endret den ulovlig praksisen, sier hun.

Ombudet varslet at de i år vil gjennomføre tilsyn med både markedsføringene og avtalevilkårene til profesjonelle utleieaktører.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Forbrukerombudet

Flere artikler

  1. Oppsiktsvekkende boligannonse stemples som ulovlig

  2. Klagerekord hos Forbrukerombudet

  3. Forbrukerombudet: – Strømselskap driver med ulovlig telefonsalg

  4. Tilbyr gratis leasingbil - hvis du leier ut bilen

  5. Forbrukerombudet mener bokklubber bryter loven