Ledige plasser på oljestudier for første gang på flere år

Nå er det slutt på ventelister og skyhøye krav for å komme inn på petroleumsstudier. Ved Universitetet i Stavanger er det fortsatt ledige plasser.

IKKE SÅ ATTRAKTIVT? Antallet som søker seg til oljerelaterte fag stuper over hele landet. Her er Statoils Sleipner R utenfor oljebyen Stavanger.
Publisert: Publisert:

Interessen for typiske «olje-studier» stuper landet over. Med de siste to årenes vanvittige oljenedtur i mente, var det ventet at søkertallene til oljerelaterte utdanninger kom til å falle.

Tirsdag denne uken ble opptakstallene til høyere utdanning klare. Tallene viste at 2.789 flere fikk tilbud om høyere utdanning. Det var imidlertid ikke petroleumsutdanningene som kunne glede seg over dette.

På listen over ledige studieplasser, er nemlig flere oljestudier å finne.

Her til lands er det i hovedsak fire skoler hvor man kan ta utdannelse innen olje: Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Molde, Universitetet i Bergen og NTNU.

Les også

Petroleumsfagene er årets taper i søknadstallene fra Samordna opptak

Ledig på to av studiene

Ved Universitetet i Stavanger tilbyr de fem ingeniør/petroleumsstudier. To av dem kunne skilte med restplasser tirsdag.

Markedskoordinator Susanna King ved Universitetet i Stavanger.

– Vi hadde ledige plasser på petroleumsteknologi og petroleumsgeologi for første gang på flere år. Antall søkere til disse studiene følger bransjens utvikling, og har variert med bransjens opp- og nedturer gjennom årene, sier markedskoordinator Susanna King, til E24.

Bare 12 personer hadde ingeniørfag i petroleumsgeologi på Universitetet i Stavanger som førstevalg, mens studiet har 25 plasser.

Antallet som hadde dette studiet som førstevalg, har falt med 70 prosent siden i fjor.

Se hele oversikten over søkertallene til oljefagene i Norge HER.

Fylt opp etter 28 minutter

Petroleumsteknologi ble imidlertid fylt opp 28 minutter etter restplassene ble lagt ut onsdag morgen, mens det i skrivende stund er ledige plasser på petroleumsgeologi. Dette kan imidlertid endre seg

– Disse søkerne må først bli sjekket at de er kvalifisert før de kan få et tilbud. Hvis mange ikke er kvalifiserte, så kan studiet komme med ledige studieplasser igjen. Å si noe om antall ledige studieplasser er nesten umulig, fordi det vurderes fortløpende, sier King.

Med andre ord har alle kvalifiserte søkere kommet inn på disse to studiene.

På de andre studiene innen petroleum/ingeniørfag har de fått fylt opp plassene, selv om søkertallene var rekordlave.

Les også

Karriererådgivere: Slik endrer oljekrisen ungdoms utdanningsvalg

Alle kom inn

Ved Høgskolen i Molde tilbyr de både bachelor- og masterstudier innen petroleumslogistikk. De hadde ingen restplasser å legge frem tirsdag, og har i år ingen venteliste, sammenlignet med tidligere.

– Alle kvalifiserte søkere har fått tilbud, og etter svarfristen 26. juli vil vi se om det er nok til å fylle plassene. Vi har valgt å gi tilbud til alle kvalifiserte søkere, og har ingen søkere på ventelister i år, sier Nina Hægebostad ved skolens opptakskontor.

Hun kan fortelle at de for to år siden hadde lange ventelister. Det endret seg i fjor:

– Da fikk vi et dramatisk fall i søkertallene, og nedgangen har fortsatt år.

Ved NTNU ble alle studieplassene til petroleumsteknologi dekket etter hovedopptaket, får E24 opplyst av Ida Birgitte Ranes ved seksjon for rekruttering og opptak.

Ifølge DN.no hadde Petroleumsfag på NTNU 420 søkere til 53 studieplasser for tre år siden. I år var det til sammenligning 31 søkere til 29 plasser.

Ved Universitetet i Bergen ble det heller ikke lagt ut noen restplasser, og alle kvalifiserte søkere fikk studieplass.

Les også

Oljeselskapene faller på studentenes drømmeliste

Les også

Karriererådgivere: Slik endrer oljekrisen ungdoms utdanningsvalg

Les også

Søknadstallene til petroleumsfag stuper landet over

Publisert:

Her kan du lese mer om