Bruktboom på nett: Tjener fett på gammelt skrot

Bruktsalg på nettet har eksplodert de siste årene. Mette Lindberg Gulbrandsen fra Oslo synes det er et perfekt sted å bli kvitt gammelt skrot.

LETT PÅ NETT: Mette Lindberg Gulbrandsen (30) er stadig innom FINN for å selge brukte gjenstander. Det er hun ikke alene om, viser tall fra FINN. Her viser hun frem en vogn hun skal selge.

FOTO: Privat
Publisert:,

- Mitt rot blir en annens skatt, sier Mette Lindberg Gulbrandsen (30).

Hun er en ivrig bruker avFINN.no og har lang erfaring med å selge ting og tang - fra møbler til ammeputer.

-Jeg synes altfor mye kastes av ting som fortsatt er brukbart.Nettet er et perfekt sted å bli kvitt ting. Så kan man heller bruke pengene til å kjøpe nytt på Ikea, sier Lindberg Gulbrandsen.

LES OGSÅ: Feriehus med 25 prosent rabatt

Har tømt huset
Huset er nesten tømt for alt av barneklær og utstyr. Det gjenstår en vogn som hun skal legge ut til salgs nå.

- Vi har fått de to barna vi skal ha og har dermed ikke bruk for det mer, forteller hun.

Da hun kjøpte en hytte, fulgte en gammel kommode med. Den fikk hun ikke plass til i egen stue, og fikk solgt den på FINN for 3000 kroner.

- Stort sett kommer folk og henter det selv. Det eneste man gjør er å ta bilde av det og legge det ut. Det blir en vinn-vinn-situasjon. Man tjener penger og sparer samtidig en del arbeid, sier Lindberg Gulbrandsen.

LES OGSÅ: Feriehus med 25 prosent rabatt

Enorm vekst

Hittil i år er det lagt ut 774.320 privatannonser på FINNs bruktmarked, torget.

–Bruktmarkedet på nett har hatt en enorm vekst de siste årene.Nordmenn er blitt mye flinkere til å kjøpe og selge brukt enn bare for noen år siden, sier Elisabeth Haug, markedsdirektør på FINN torget.

I samme periode i 2007 ble det publisert 435.420 privatannonser, noe som innebærer en vekst på 78 prosent.

«Til salgs» har økt med 66 prosent, mens «Gis bort» har økt med hele 350 prosent fra 2007 til 2012.

LES OGSÅ: Vi bruker 13 milliarder på hagen

Verdier for 12 milliarder

I 2011 ble det annonsert varer på FINN torget til en totalverdi av over 12 milliarder kroner, en økning på 38 prosent fra året før.

– Det betyr at det ligger verdier for flere milliarder kroner i skuffer, skap, garasjer og boder. En del av dette er gjenstander som kanskje ville havnet på søppeldynga før i tiden, sier hun.

LES OGSÅ:Solen åpner lommeboken

Loppemarked på nett
Trendforsker Kristin Undheim, som er høyskolelektor ved Markedshøyskolen, tror nettet har åpnet øynene for at folk kan få penger for ting de før kanskje kastet.

- Nettet har gjort det mulig å gå på et velstrukturert, harmonisk loppemarked fritt for vafler, kaos og tant og fjas, sier Undheim.

- Det har skapt et rom for de gruppene som allerede var frelst, og det har gjort brukthandel relevant for en langt større gruppe enn tidligere.
- Folk sitter ikke lenger bare og stirrer tomt inn i en skjerm, de leter, leker, sosialiserer, skriver, kjøper og selger. De er ikke bare på nett, de gjør ting på nett, sier Undheim.
Trendforskeren påpeker at det lenge har vært trendy å selge varer på nett.

- Kanskje er vi i ferd med å nå et slags «tipping point» i brukthandelen på nett. Folk har forstått at det fungerer. De opplever at det er trygt, sier Undheim.

LES OGSÅ: Slik pusser du opp smart og billig
Mobiltrafikk øker
Den siste måneden har det vært 1,2 millioner unike brukere i snitt per uke på FINN torget. Trafikken fra mobiltelefoner og nettbrett er i sterk vekst. 12 prosent av brukerne kommer fra mobiltelefoner, mens 9 prosent kommer fra nettbrett.

Dette selger vi mest av:

  1. Bil (deler) – 48.683 annonser
  2. Bøker og blader – 46.473 annonser
  3. Sofaer og lenestoler – 37.266 annonser
  4. Bord og stoler – 34874 annonser
  5. Dameklær – 28599 annonser

Dette gir vi bort mest av:

  1. Sofaer og lenestoler – 9004 annonser
  2. Bord og stoler – 8971 annonser
  3. Hyller og kommoder – 6722 annonser
  4. Garderobe og skap – 5078 annonser
  5. Senger og madrasser – 4232 annonser

Kilde: Finn.no

(Finn.no er deleid av Schibsted, som gjennom VG eier Dine Penger. Dine Penger og Finn driver sammen nettstedet Penger.no)

Her kan du lese mer om