Solberg: Gjeldstiltak må ikke gi boligkrakk

Finanstilsynet overlever mandag sine forslag til hvordan boligprisene og gjeldsveksten kan bremses, men fasiten blir for offentligheten først kjent tirsdag. Tiltakene må ikke bli for tøffe, påpeker statsminister Erna Solberg (H).

TENK NØYE: – Selv om det er billig å låne akkurat nå, er det viktig å tenke nøye igjennom egen økonomi før man fristes til å låne mer penger, sier statsminister Erna Solberg.

  • NTB
Publisert:,

Flere økonomer har bedt regjeringen fjerne skattefordelene som følger av høy boliggjeld. Men Solberg er skeptisk til å gjøre drastiske endringer i skattesystemet over natta.

– Nettopp slike omlegginger innen bruttoskatt bidro til å forsterke boligkrakket på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet, sier hun til NTB.

Les også

Disse Oslo Børs-selskapene betaler fetest utbytte

– Mer bruttoskatt samtidig som flere ble arbeidsledig, gjorde at noe av bunnen falt ut av boligmarkedet. Det ga ganske store omveltninger, tilføyer hun.

Ti dager

Finansminister Siv Jensen (Frp) ga Finanstilsynet ti dager på å vurdere tiltak for å bremse veksten i boligprisene. Mandag er fristen ute, og Jensen kan vente seg et brev fra tilsynet i løpet av dagen.

- Vi sender som kjent over forslagene til Finansdepartementet i dag, og så tidlig som mulig i morgen sender vi ut en pressemelding, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Karsrud til E24.

Finanstilsynet har ikke villet dele med NTB hva forslagene går ut på, men flere økonomer har kommet med gjetninger. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener det ville komme forslag om strengere krav til nedbetaling av gjeld.

– Folk med lite egenkapital vil da få krav om å betale større månedlige avdrag inntil lånet er nede på et bestemt nivå, sa han til Aftenposten lørdag.

Les også

- Regjeringen vil ikke hindre kredittverdige å få lån

Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole tror det kan bli aktuelt å øke egenkapitalkravet ytterligere.

– Eventuelt kan bankene bli pålagt å øke kjernekapitalkravet, sa han til NTB tidligere denne måneden.

Rentemøte

Denne uken vil Norges Bank ifølge ekspertene sette ned styringsrenten. Det vil neppe dempe folks låneiver.

– Den historisk høye gjeldsbyrden og høye boligpriser har bidratt til å holde styringsrenten høyere enn den ellers ville være, mener analytiker Kjersti Haugland i DNB Markets.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier denne kombinasjonen øker risikoen for finansiell ustabilitet.

Les også

Spåmann vs. økonom: Slik blir geitas år for verdens nest største økonomi

– Hvis mange husholdninger får problemer så er det ikke bare vondt og vanskelig for den enkelte. Da blir det til sjuende og sist også et større samfunnsproblem. Derfor må vi være føre var, sa finansministeren til Aftenposten i helgen.

Bekymret

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun er bekymret for at enkeltpersoner låner for mye. Samtidig understreker hun at de aller fleste har kontroll på økonomien sin og kan takle en høyere rente.

Les også

- Et voldsomt press i storbyene

– Den største faren er at for mange sjanser på at boligprisene bare kommer til å øke. Det bør man ikke regne med, sier Solberg.

Hun har følgende råd å komme med:

– Selv om det er billig å låne akkurat nå, er det viktig å tenke nøye igjennom egen økonomi før man fristes til å låne mer penger.

Les også

NHO vil likestille bolig- og aksjeskatt

Les også

Her får du Norges billigste boliglån

Les også

Her kan du jakte Norges billigste boliglån

Flere artikler

  1. Tror boliglånetiltak kan skape «løp og kjøp»-rush

  2. Nå kan hun få tre råd som gjør det vanskeligere å låne

  3. – Regjeringen har ikke ønsket å hindre kredittverdige i å få lån

  4. Annonsørinnhold

  5. Finanstilsynet presenterer gjeldstiltak før børsåpning

  6. Nå kommer Sivs boligpakke