Forbrukerøkonom oppfordrer til å være forsiktig med minihuskjøp

Minihusbevegelsen gjør så smått sitt inntog i Norge, men forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank er skeptisk til å anse minihusene som en investering. 

MINIHUS: Arkivbilde av et amerikansk minihus. Minihusene skal være flyttbare, og er å regne som campingvogner i Norge dersom de er på hjul.

Foto: Rick Wilking Reuters
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:,

Etter å lenge ha vært en trend i USA, begynner minihusbevegelsen å bevege seg til Norge.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank har lagt merke til at minihus har blitt mer populært de siste årene, men oppfordrer de som ruger på drømmen om minihus til å være forsiktig med å tenke på minihus som en investering.

For øyeblikket bygges nemlig minihus stort sett på hjul, og registreres som campingvogner.

– Jeg vil oppfordre til å se det totale bildet. Dette er en såpass fersk trend at vi ikke vet mye om videresalg enda, men dersom huset er å regne som en campingvogn ville jeg vært forsiktig med å anse minihus som en varig investering, sier hun.

Tvetenstrand mener heller at man bør måle prisen på huset opp mot hva man eventuelt ville brukt på husleie over en viss periode.

– Hvis man som student kjøper eller bygger et rimeligere minihus og sikter på å bo der i tre år, kan det fort tilsvare kostnaden av å betale for eksempel 4.000 kroner i måneden i husleie. Da kan det jo lønne seg med minihus, sier Tvetenstrand.

SKEPTISK: Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank er skeptisk til å anse minihus som en varig investering.

Foto: Danske Bank

– Men dersom man legger mye oppspart egenkapital i minihuset, og går med tap ved videresalg, vil man slite med å komme inn på boligmarkedet senere, legger hun til.

Les også: 1-roms på 14 kvadratmeter i Oslo solgt med kvadratmeterpris på 157.143 kroner

– Bryr meg ikke om boligmarkedet

MER ENN ET HUS: Joanna Wojtalik mener minihus handler om mer enn bare en bolig, og liker tanken på å være gjeldfri huseier.

Foto: Privat

I Facebook-gruppen «Minihus i Norge» er det for øyeblikket 6.400 medlemmer som enten eier eller er interesserte i minihus.

I flere av diskusjons-trådene nevnes det at minihus er en investering i livet, som ikke kan måles i markedsverdi.

Joanna Wojtalik er en av dem som drømmer om minihus. For henne handler det ikke om verdien til boligen, eller om det er en lur investering eller ei.

– For meg handler minihus om at å fullstendig eie huset sitt, i stedet for å tilbakebetale gjeld i 20 år for boliglån på et vanlig hus, sier Wojtalik.

Hun forteller videre at hun liker tanken om å ha friheten til å flytte på seg, samtidig som hun har et eget sted. Å komme inn på boligmarkedet senere, er Wojtalik ikke bekymret for.

Les på E24+

Derfor betaler noen millioner for små hybler uten eget toalett

– Jeg bryr meg ikke om boligmarkedet, og skjønner ikke at folk er så opptatte av det. Livet handler om mye mer enn å eie et hus, og jeg synes presset om å eie hus i Norge er altfor stort. Jeg er litt imot tanken om at bolig er sentrum av et menneskets økonomi, og synes man heller bør bruke penger på utdanning og opplevelser, forteller hun.

ARTIG TREND: Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund synes minihus-trenden er artig, men tror man utsetter inngangen på boligmarkedet ved å kjøpe et.

Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven

Kan utsette inngangen på boligmarkedet

Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er i utgangspunktet positiv til minihus.

Han peker på at flere sliter med å komme inn på boligmarkedet, og må leie i flere år før de eventuelt får mulighet til å kjøpe bolig.

– Det er en helt alternativ boform, og et kult alternativ. Man får mye for pengene, du kan faktisk få en enebolig til en million, sier han.

Les også: Rift om små leiligheter i sommermånedene: Oppussingsobjekt gikk 1,15 mill. over prisantydning i Oslo

Han legger til at det å kjøpe minihus kan føre til at det blir vanskeligere å komme inn på boligmarkedet i senere tid, men at dette er noe man selv må vurdere.

– Man må gjøre en avveining, og det er et poeng at ved å investere i minihus, utsetter man å gå inn på boligmarkedet. Men unge må ofte uansett leie noen år før de får mulighet til å kjøpe, og leiemarkedet er også dyrt. Kjøper du minihus så eier du tross alt huset, i motsetning til en bolig du leier, sier Geving.

Geving tror ikke minihusets inntog i Norge kommer til å endre den norske boligmodellen betraktelig.

– Flesteparten ønsker å eie egen bolig, det er god økonomi å komme inn på boligmarkedet. Men for dem som ikke trenger mye plass, og som er opptatte av å leve bærekraftig, er minihus sikkert interessant, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Norge
 3. Norges Eiendomsmeglerforbund
 4. Danske Bank
 5. Forbrukerspørsmål
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Skeptisk til «leie til eie»: – Når noe høres for godt ut til å være sant, er det ofte det

 2. Betalt innhold

  Slik kan du time bolighandelen etter årstiden

 3. Dette er Norges mest populære område for boligspekulasjon

 4. Annonsørinnhold

 5. Svar fra Samordna opptak gir storinnrykk av unge boligkjøpere: – En av årets travleste dager i boligmarkedet, sier megler

 6. Kamp om små leiligheter i Oslo: – Kommunen gjør unges boligdrøm vanskeligere enn nødvendig