Boligprisene

Hun fikk rett om boligprisene i corona-året 2020. Nå går hun mot ekspertflokken igjen

Allerede i februar spådde sjeføkonom Nejra Macic at pandemiens inntog i Norge vil sette fyr på boligprisene – og fikk rett. Nå spår «alle» eksperter et kruttsterkt 2021 – mens Macic igjen går motstrøms.

GÅR MOT STRØMMEN: Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.
 • Karl Wig
Publisert:

– Etter hvert som større deler av befolkningen blir vaksinert og vi kan begynne å reise igjen, tror jeg mye av denne boligmanien vil begynne å avta, sier Macic til E24.

Hun er sjeføkonom i Prognosesenteret og har regnet seg frem til en ganske annen boligprisvekst i 2021 enn du har lest om i avisoverskrifter:

Kun 3,5 prosent dyrere boliger på landsbasis ved utgangen av neste år, enn vi har nå. Det er knapt mer enn nordmenn får i lønnsøkning i et normalår.

– Vi tror ikke på like eksplosiv boligprisvekst i 2021 som enkelte andre, bemerker sjeføkonomen.

Det har nemlig ikke manglet på varsku om et nytt, hett år i boligmarkedet.

Les på E24+

Pengepolitikkens førstedame

Enkelte i boligbransjen øyner faktisk sterkere prisvekst enn corona-året 2020 – hvor snittboligen ifølge de siste tallene har blitt 7,8 prosent dyrere over tolv måneder (ikke medregnet desember, hvor fasit først kommer på nyåret).

Spådde corona-byks – to uker før lockdown

I en 2021-spørrerunde fra Aftenposten peker boligprognosen til Macic og Prognosesenteret seg ut som den mest moderate.

Og kanskje er sjeføkonomens argumenter verdt å lytte til:

Da det i våres ble tydelig at heller ikke Norge ville slippe unna coronavirusets økonomiske følger, nedjusterte flere økonomer sine anslag for boligmarkedet. Det ble spådd prisfall – som aldri kom.

Men Macic varslet tidlig en helt motsatt effekt: Allerede to uker før Norge stengte ned – mens det ennå bare var bekreftet 17 corona-smittede i hele landet – argumenterte hun for at viruset ville trigge hetere budrunder.

I dag er de fleste enige om at pandemien er blant de viktigste årsakene til at boligprisutviklingen i 2020 ble så sterk, blant annet fordi det tvang Norges Bank til å innføre tidenes laveste styringsrente for å stimulere økonomen.

Fem prosent – eller 20?

Og mens sentralbanksjefen varsler at nullrenten vil forbli urørt en god stund til, spår mange at også hetetoktene i boligmarkedet vil fortsette.

Særlig i Oslo, hvor spådommer om tosifret prisvekst florerer. Eiendomstopp Baard Schumann har uttalt at prisene i hovedstaden vil stige 14 prosent i 2021.

Boligutvikler og tidligere stjernemegler Terje Tinholt spår Oslo-prisene opp 20 prosent.

– Boligprisene i Oslo kommer til å eksplodere, sa han til Finansavisen i november.

Macic avviser 20 prosent-varskuet som «veldig usannsynlig».

Selv anslår Prognosesenteret «bare» fem prosents boligprisvekst i Oslo neste år, altså litt over anslaget på 3,5 prosent for hele landet.

Og hvorfor ikke mer?

Les på E24+

Lene Drange: − Jeg har virkelig fått respekt for aleneforsørgere

Fire argumenter mot prissjokk

Her er Macics fire argumenter for hvorfor 2021 neppe vil gi den sterke boligprisveksten som andre eksperter har spådd:

1. Rentekutt presser opp boligprisene mer enn lave renter i seg selv. Rentekuttene fra sentralbanken er nå unnagjort, og det går mot renteheving i fjerde kvartal i 2021.

– Det lave rentenivået vil fortsatt ha sin effekt, men det vil ikke stimulere boligprisene like mye som det har gjort i år, sier Macic.

2. Boliglånsforskriften videreføres i 2021, og i pressområder med høyt prisnivå kan den bli en enda større pris-brems: Stadig flere boliglån «stanger» nemlig i forskriftens maksimale lånegrense på fem ganger inntekten, viser tall fra Finanstilsynet.

– Så lenge det ikke er lov å ta opp skyhøy gjeld, kan heller ikke en skyhøy boligprisvekst fortsette. Boliglånsforskriften hindrer folk fra å by inn i himmelen, sier Macic.

3. Den prisdrivende effekten av Oslos boligmangel er overdrevet. Det ligger an til 2.500 ferdigstilte boliger neste år – riktig nok lavere enn befolkningsveksten tilsier, men ikke dramatisk mye lavere.

Les også

Boligtørke i Oslo kan gi kraftig prishopp: – Etterspørselen er helt ekstrem

– Har hatt mye tid til bolig

– Jeg tror de som gir de høyeste prisprognosene for Oslo, legger for mye vekt på den lave tilbudssiden, sier Macic.

4. Og, ikke minst: De sosiale effektene av coronakrisen ligger an til å endres idet Norge – sammen med resten av verden – nå har startet vaksinasjoner og er på vei mot å få kontroll på viruset.

Macic fremholder at nedstengningen av samfunnet har trigget en «boligmani» som neppe blir like sterk neste år.

– Under pandemien har vi brukt mye tid hjemme, og hatt mye tid til å fokusere både på egen bolig, og den neste. Det har gitt en dragning mot boliger som har presset prisene. Men etter hvert i 2021 tror jeg vi vil begynne å vende litt mer tilbake til samfunnet, sier hun.

NB! Det er verdt å merke seg at boligprisvekst over et år kan måles på litt ulike måter, slik at ulike prognoser ikke alltid er direkte sammenlignbare: Én måte, som også E24 bruker når vi skriver om årlig prisvekst, er prisutviklingen gjennom tolv måneder, altså fra nyttår til nyttår. Noen foretrekker imidlertid å sammenligne gjennomsnittlige boligpriser for hele året med snittet fra året før.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Boligpriser
 3. Boliglånsforskriften
 4. Oslo
 5. Boliglån
 6. Nejra Macic

Flere artikler

 1. Økonomer ser tegn til boligprisbrems før mars-fasit

 2. Tror renten og åpent samfunn vil dempe boligprisene

 3. Økonomer ber regjeringen revurdere boliglånsforskriften: – Nesten definisjonen på en boble

 4. 6 av 10 vil ha statlig boligpris-brems

 5. Betalt innhold

  Boligeksperter: Byene som kan bli vekstvinnere i 2022