Sett inn BSU-pengene nå!

Sparing på BSU-konto gir langt bedre rente enn vanlig banksparing. Setter du inn sparebeløpet allerede nå, får du super rente gjennom hele året.

Du bør sette inn BSU-pengene allerede nå. Foto: Scanpix
Publisert:

Det er ingen tvil om at Boligsparing for ungdom eller såkalt BSU-sparing er en svært gunstig spareordning for deg som er under 34 år. Både god rente og gunstige skatteregler sørger for det.
Har du mulighet til det, bør du sette inn pengene så fort som mulig. Da drar du nytte av de høye innskuddsrentene gjennom hele året. I stedet for at pengene står på en lønnskonto som ofte har lav rente, bør du flytte dem over til BSU-kontoen tidlig på året.

Store forskjeller

Styringsrenten i Norges Bank har blitt satt opp hele 1,75 prosentpoeng siden 1. januar i fjor. Det vil si at innskuddsrenten på BSU-kontoen også har blitt betydelig høyere det siste året.
Før du oppretter BSU-konto, bør du sjekke ut betingelsene hos flere banker. Det er nemlig svært varierende hvor mye bankene gir i innskuddsrente på sparepengene dine.

Høyere renter

Dine Pengers BSU-kalkulator viser at det er Sunndal Sparebank som nå har den beste innskuddsrenten på BSU med hele 6,75%. På bunnen av listen finner vi Oppdalsbanken med en rente på 5,15%.

Gratis rentekroner

Hvis vi forutsetter at renteforskjellen holder seg, betyr det at dersom du sparer maksimumbeløpet på 15.000 kroner i året i 6 år, vil du sitte igjen med 113.823 kroner i Sunndal Sparebank, mens du bare har 107.689 kroner dersom du plasserer pengene i Oppdalsbanken.
Med andre ord får du 6.134 kroner gratis - kun ved å ta en rask titt på BSU-kalkulatoren før du velger hvor du skal opprette BSU-konto.

I tabellen under ser du de beste og dårligste rentene på BSU-sparing nå.

Med forbehold om feil i bankenes prislister. Kilde: Dine Penger

Skattefordel

Den store fordelen med BSU-kontoen, i tillegg til at den har svært god innskuddsrente, er selvfølgelig skatterabatten på 20%.
Dersom du sparer maksimumsbeløpet på 15.000 kroner i året, får du automatisk et skattefradrag på 3.000 kroner på selvangivelsen året etter.

Lov til å flytte

Du bryter ikke BSU-reglene dersom du overfører midlene til en annen bank. Men det må være en ren overførsel til ny BSU-konto. Den dagen du gjør et uttak, kan du ikke lenger gjøre nye innskudd.

Må tjene over 51.600 kroner

For å få full effekt av BSU-fradraget, må du tjene over 51.600 kroner (i 2008). Først da betaler du nok skatt til at du får fradrag for det maksimale BSU-innskuddet på 15.000 kr.

Må brukes til bolig

Beløpet du sparer kan imidlertid ikke brukes fritt. Det er en forutsetning at de brukes til boligformål.
Du trenger nødvendigvis ikke å bruke pengene når du kjøper bolig, men du kan bruke dem senere til betaling av renter og avdrag på boliglånet.
Ettersom sparing på BSU-konto har så mange fordeler, kan det være lurt å fortsette sparingen så lenge du kan. Det vil si inntil det året du fyller 34 år, eller til du har nådd maksimalt sparebeløp på 100.000 kroner.

Finn beste BSU-konto her.

Publisert:

Her kan du lese mer om