Magesjau og mopedulykker: Stor økning: Flere på sykehus i ferien

Flere nordmenn ble rammet av sykdom og ulykker i utlandet i sommer. Hele 37 prosent flere ble innlagt på sykehus hittil i sommer enn i fjor, viser ferske tall.

MYE ULYKKER: Thailand (her fra Bangkok) er blant de landene hvor flere norske turister har fått trøbbel i sommer. Grunnen er ofte trafikkuhell. To andre land har også forårsaket sterk økning av krav mot reiseforsikringselskapet fra uheldige ferierende.

Foto: Scanpix
Publisert:

Flere syke. Tidligere denne uken fortalte VG om at magesykdom hadde rammet mange norske turister på et hotell i Tyrkia. Og de er langt fra alene om å havne på sykehus i sommerferien.

Det viser ferske tall fra Gjensidige. De har opplevd en økning på hele 37 prosent i forhold til tilsvarende periode i fjor.

– Sykdom er helt klart den største erstatningsposten under reiseforsikring, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad hos Gjensidige.

Les også:Slik får du mer ferie!

Tredoblet på åtte år. Trenden merkes også hos noen av de andre forsikringsselskapene, men mange har ennå ikke tall klare for sommeren 2013.

Siden 2005 er denne typen erstatninger nesten tredoblet målt i faste priser, i følge bransjetall for hele bransjen.

Les også:Krever betalt for å la deg betale sydenturen

Flere reiser. Noe av økningen i erstatninger etter sykdom på reise skyldes riktignok at stadig flere reiser.

STERK ØKNING: - Vårt kundesenter har besvart 13.000 telefoner fra turister som har vært uheldige i sommer, sier Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef for skadeforsikring i Gjensidige. Selskapet har 37 prosent økning i erstatningsutbetalinger så langt i sommer.

Foto: Gjensidige

– Flere velger gjerne litt mer risikofylte reisemål enn tidligere. I tillegg er stadig flere eldre på farten.

Typiske sykdommer. Hovedårsakene til sykehusopphold er betennelser, infeksjoner, feber, matforgiftning og brudd/slag.

Det er mest innleggelser i Tyrkia, Spania og Thailand, ifølge Gjensidige. Spania er fortsatt er det mest populære utenlandske reisemålet, så en økning her er ikke så overraskende.

Mye magesykdom. – I Tyrkia legges folk ofte inn på grunn av mageproblemer. I Spania har vi mange eldre på langtidsreiser, som ofte blir syke av naturlige årsaker, som også kunne rammet dem i hjemlandet.

Dehydrert. Blant eksemplene på hendelser, nevner Rysstad en dame i 60-årene som var på reise i Tyrkia da hun fikk mageproblemer. Hun ble dehydrert og utmattet.

Les også:Nordmenn må betale mer for leiebilen enn andre

- Hun tok da kontakt med vår alarmsentral og fikk informasjon om nærmeste sykehus hun kunne oppsøke. Kvinnen ble lagt inn til observasjon og intravenøs i to dager grunnet kraftig dehydrering og matforgiftning, forteller Rysstad.

Han har også et eksempel på magesyke hos en liten jente som var på ferie i Tyrkia. Dette skjedde etter tilfellene som er omtalt av VG tidligere denne uken.

Les også:Student får etterbetalt 13.000 kr i feriepenger

Trafikk i Thailand. I Thailand er det derimot ulykker som oftest rammer. Det er største årsaken til at flere nordmenn må innlegges på sykehus der.

– Her er det særlig mopedulykker som er typisk, sier Rysstad.

For eksempel fikk en mann i 30-årene et trafikkuhell på moped i byen Chaweng. Han ble innlagt på sykehus i to dager.

Les også:15-åring plassert hos kjederøykende vertsmor i England

40.000 kroner i snitt. Og det er ikke billig for forsikringsselskapet om du må legges inn: Gjennomsnittlig erstatning for et sykehusopphold i utlandet er på cirka 40.000 kroner.

Bagasjetap øker svakere. Til sammenligning økte antall reisegodssaker med over 10 prosent i forhold til sommeren 2012 opplyser Rysstad.

Gjensidiges reiseoppgjørsavdeling mottok i juni og juli over 13.000 telefoner fra fortvilte kunder som trenger hjelp. Selskapet har en firedel av skadeforsikringsmarkedet.

Les også:Tjen penger på vei hjem fra ferie

Flere nettbrett-skader. Sparebank1 Forsikring bekrefter en økning av skader og sykdom, opplyser pressekontakt Christian Brosstad til Dine Penger.

FLERE SKADER: – Vi ser en økning av sykdom og skader på nettbrett i år, sier pressekontakt Christian Brosstad i Sparebank 1 Gruppen.

Foto; Sparebank1

- Vårt kundesenter har registrert en økning i sykdom, spesielt mage og øreproblemer blant barn på reise, forteller han.

- Dette er spesielt i Tyrkia, og vi lurer på om det kan komme av stor menge klor i bassengene.

Vi har også stor økning av skader på nettbrett og smartelefoner i år, sier Brosstad.

Tryg har nedgang. Derimot har Tryg ikke registrert noen tydelig endring i forhold til i fjor.

- Vi har hatt en liten nedgang i antall reiseskadesaker i juni og juli, sammenlignet med fjoråret, sier kommunikasjonsrådgiver Thorleif Rutledal hos Tryg Forsikring til Dine Penger.

Les også:– Ryanair har skjerpet seg

Venter rush i august. Men begynnelsen av august er blant de absolutte toppene i innmelding av skader, i og med at det er da majoriteten av nordmenn kommer tilbake etter ferien, legger han til.

- Mange skader fra tidligere i sommer blir gjerne først meldt da. Vi følger spent med, og håper at trenden fra de foregående månedene holder seg.

- Det er ingen klare trender som peker seg ut. En årsak til dette er trolig at vi så langt i sommer har unngått streiker og lignende, som erfaringsmessig gir klare utslag, opplyser kommunikasjonsrådgiver Thorleif Rutledal hos Tryg Forsikring.

Les også: Ferierer på kreditt, men venter med betalingen

Uforandret. Frende Forsikring har heller ikke registrert noen klar endring fra i fjor på antall skadetilfeller.

Les også:Dette kan du kreve når flyet somler

STABILT: - Vi har ikke merket noen stor forskjell i skadetilfeller fra i fjor, sier markedsdirektør Birgitte Sørheim i Frende forsikringsselskap.

Foto: Anne Lise Stranden

- Vi har ikke analysert skadetilfellene og antall ennå, men så langt har vi ikke inntrykk av noen stor endring fra i fjor, sier markedsdirektør Birgitte Sørheim til Dine Penger.

Tilsvarende statistikk fra Europeiske Reiseforsikring og Gouda Forsikring er ennå ikke klar.

Les også: Tjen penger på boligen din

Følg oss på Facebook!

Her kan du lese mer om