- Å finansiere boligkjøpet med leieinntekter er for noen hele poenget

Huseierforbundet varsler full leiekollaps, OBOS spår byggestans og Nordea mener lånetakere får dårligere betjeningsevne. Scheel-utvalgets ventede forslag om å skatte utleie av egen bolig møter kraftig motstand.

BLIR DET KOLLAPS? Det frykter enkelte, om utleie skal skattes anderledes. Her et illustrasjonsfoto fra Nordneset i Bergen.

Gøran Bohlin
  • Karl Wig
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:,

- Disse leie-enhetene eies ikke av rike bolighaier som skal tjene store summer på å leie en liten del av sin eksisterende bolig, sier boligpolitisk talsmann i Høyre, Mudassar Kapur, til E24.

- Det kan være nyetablerte som trenger den lille ekstrainntekten i startfasen. Det kan være enslige eldre som synes det er trygt å ikke bo helt alene og i tillegg er avhengig av leieinntekten for å få endene til å møtes, sier han.

Les også

Dramatiske skatteforslag fra Scheel-utvalget

Tirsdag legger det regjeringsoppnevnte Scheel-utvalget frem sin skatteutredning.

KRITISK: Høyre-boligtalsmann Mudassar Kapur mener et forslag om å skatte av utleie i egen bolig vil ramme både leiemarkedet og økonomien til unge boligeiere.

Foto: Karl Wig / E24

Både Bergens Tidene og Dagens Næringsliv siterer kilder på at utvalget vil gå inn for å senke selskaps- og personbeskatningen fra dagens 27 prosent til 20 prosent.

Leier du ut egen bolig, og frykter de nye skattereglene? Ta kontakt med våre journalister

Strengere boligbeskatning

Slike skatteletter koster, og ifølge avisene er det blant annet boligeiere som skal ta regningen.

Det skal skje med nye og skjerpede regler for eiendomsbeskatning.

I dag kan du som boligeier leie ut inntil halvparten av boligen skattefritt, så lenge du også bor der selv.

Ifølge DN vil Scheel-utvalget foreslå å avskaffe dette skattefritaket.

Etter det E24 forstår, vil dette bety at privatutleie i egen bolig skattes likt som næringsutleie og privatutleie av hele boligen (i dag 27 prosent), dersom utvalget får viljen sin.

- Rammer leietakere og studenter

Høyres boligtalsperson presiserer at han har til gode å lese rapporten, som altså først legges frem tirsdag.

- Men hvis det som har kommet frem i mediene stemmer, så må jeg si at dette er noe jeg er dypt skeptisk til, sier Kapur og fortsetter:

- Flere tusen mennesker står i dag utenfor boligmarkedet. Mange av de mest vanskeligstilte er de som skal inn på leiemarkedet. Dette er folk som ofte ikke har råd til å leie annet enn et soverom eller hybel i en sokkeletasje.

- Dette vil kunne føre til at regningen sendes rett til leietageren og leieprisene vil gå opp. Dermed gjør vi situasjonen enda verre for de som har det vanskeligst fra før. Det er ofte snakk om studenter og flyktninger, sier Kapur.

Les også

Obos-prisene svakt opp

- Gir svekket utleie-finansiering

- Frykter du at flere som har muliggjort boliglån-opptak med inntekter fra utleie kan få betjeningsproblemer?

SLÅ I BORDET! - Folk bør ta med seg dagens VG til banken, vise dem statistikken, slå avisen i bordet og kreve lavere rente, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Foto: Nils Bjåland, VG

- Dessverre vil nok regningen først og fremst havne hos leietakerne. Men dette får meg særlig til å tenke på de leilighetene som er bygget med en utleiedel – da er jo hele poenget at noe av kjøpet kan finansieres med leieinntekter.

Finanstilsynet har en rekke ganger uttrykt bekmyring for hvor mye vi nordmenn tar opp i boliglån i forhold til inntekten.

De store bankene har tidligere bekreftet til E24/Dine Penger at de ofte innvilger mer i boliglån dersom du har utleieplaner, siden leieinntekten gir bedre betjeningsevne.

- Det er en del som er avhengig av å leie ut bolig for å få skattefri inntekt til å betjene huslånet, og en slik endring vil naturlig nok strekke deres betjeningsevne, sier kommunikasjonssjef Unni Strømstad i Nordea til E24.

Frykter leiekollaps

Sjef Peter Batta i Huseiernes landsforbund er heller ikke nådig.

- Jeg tror ikke Scheel-utvalget har satt seg inn i hva leiemarkedet består av. Siden rundt 70 prosent er private boliger, vil dette få dramatiske konsekvenser. Leiemarkedet kan kollapse, sier Batta til E24.

Han mener vi får se en umiddelbar og kraftig reaksjon straks utleieskatten innføres.

Les også

Skatterådgiver ber Høyre fjerne rentefradraget

Venter kraftig prishopp

- Det er jeg helt sikker på. Allerede fra første dag vil leieprisene gå opp. Jeg tipper 25-30 prosent vil slutte med privat utleie over natten, mener han.

- Dermed vil titusenvis av utleieobjekter vil forsvinne fra markedet, og leieprisene presses opp.

- Og de som fortsetter å leie ut deler av boligen, vil justere opp prisen for å ta høyde for skatten. I begge tilfeller vil kostnaden veltes over på leietakerne. Unge og studenter vil rammes hardt, for leieprisene er allerede høye, sier Batta.

Han mener forslaget også kan ramme flere boligeiere.

- Særlig nyetablerere kan bli tvunget til å selge unna boligen fordi de har lånt «opp til pipa» og er avhengig av utleie for å få det til å gå rundt, sier Batta.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Slik vil nytt skattesystem ramme din økonomi

  2. Dreyer: – Mange enkeltskjebner vil bli voldsomt rammet

  3. Boligmarkedsforsker: – Gi leietagere skattefradrag

  4. Annonsørinnhold

  5. Regjeringen vil verne boligeierne

  6. - Dette er en festdag for alle boligeiere