Nordmenn pusser opp for titusener, men får prissjokk når taket må byttes

Over halvparten av oss bor i boliger fra før 1980, men likevel sparer bare en tredjedel av oss penger til vedlikehold av boligen vår.

PÅ OVERFLATEN: Nordmenn pusser opp mye og sparer også penger til oppussing, men det er bare på overflaten - de dyre vedlikeholds- og oppgraderingsutgiftene kommer ofte overraskende på.

Alix Minde / Colourbox
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert: Publisert:

Nordmenn er glad i interiør og bruker stadig mer penger på oppussing. I starten av 2014 svarte 48 prosent av norske boligeiere i en undersøkelse at de planlegger å pusse opp enten innvendig eller utvendig i år.

Halvparten av disse ville bruke minst 40.000 kroner på oppussingen.

Vi er altså glad i å pusse opp og gjøre det hyggelig hjemme, men vi blir likevel tatt på sengen av kostnadene når det dukker opp større oppgraderingsbehov som drenering og nytt tak, skal vi tro en ny undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for If forsikring.

1085 personer mellom 18 og 74 som bor i enebolig, rekkehus eller i to-/firemannsbolig har svart på undersøkelsen.

Les også: Dette er oppussingen du tjener penger på

Bor i eldre hus

56 prosent av respondentene bor i et hus som er fra før 1980, mens mer enn hvert tiende hus er fra før andre verdenskrig.

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If forsikring

Kilian Munch / If

Veldig mange nordmenn bor med andre ord i en bolig hvor de vil måtte regne med oppgraderinger med jevne mellomrom.

Likevel svarer bare fem prosent at de har skrevet ned en vedlikeholdsplan for når ulike ting skal skiftes ut eller utbedres.

– Norske huseiere er glad i å pusse opp, men vi skifter ut sofaen, maler og tapetserer. De dyre vedlikeholdsprosjektene er vi for dårlig forberedt på, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver hos If.

Kjedelig vedlikehold

Respondentene ble også spurt om hva de sparer penger til. Omtrent en tredjedel svarer at de sparer til oppussing og vedlikehold, en tredjedel sparer til andre ting, mens en tredjedel ikke sparer til noe.

Clementz tror dette har sammenheng med både lite kunnskap om hva som bør gjøres av vedlikehold, manglende begrep om hva disse tingene faktisk koster, og at det ofte er «kjedelige prosjekter som ikke synes».

Han tror mange av disse utgiftene dessverre kommer litt brått på mange av oss, og anbefaler å jevnlig vurdere behovet for vedlikehold og oppgradering.

– De fleste som har pusset opp badet har blitt overrasket over hvor dyrt det kan bli. Det blir som regel dyrere enn de regner med, sier han.

Maler før vi reparerer

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener nordmenn har blitt flinkere til å spare etter 2008, men at vi fortsatt er for dårlige til «å sette navn på sparepengene våre».

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB.

Foto: DNB

Hun forteller at de ofte får spørsmål om hvor stor buffer en bør ha, og understreker at det er viktig å ta høyde for at ting kan skje hvis du bor i en eldre bolig.

– Vi liker å ha det fint rundt oss og bruker en del penger på oppussing, men vi maler gjerne den ødelagte muren før vi reparerer den. Å ha en buffer til rør som kan sprekke og vinduer eller elektriske anlegg som må byttes er vi mindre flinke til, sier hun.

– Må planlegge mer

I en fersk undersøkelse fra DNB svarer 27 prosent at de sparer til å ha noe i bakhånd, mens 21 prosent sparer til ferie og 20 prosent til bolig.

13 prosent svarer at de sparer til oppussing, og 16 prosent svarer at de ikke vet hva de sparer til.

Sandmæl mener dette illustrerer at vi ikke er spesielt gode til å planlegge.

– Vi er altfor dårlige på det. Hvis du flytter inn i en bolig hvor du kjøper alle hvitevarene nye bør du jo tenke at innen et visst antall år ryker sannsynligvis alt på likt, og da bør du ha spart litt penger til akkurat det, sier hun.

Les også:

Bankene varsler om stadig flere forsøk på hvitvaskingLinus og Oda kjøpte hus som ikke var bruksgodkjentMelgertopp bekymret for høy gjeld: – Det er mange der ute som vil slite

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Nå kommer skattepengene. Pass deg for renten!

  2. Norske familier på bunn i budsjett-undersøkelse: – Vi har hatt det for godt lenge

  3. – Dette er bekymringsverdig

  4. Annonsørinnhold

  5. Vi er mer fornøyd med oss selv enn med håndverkeren

  6. Nordmenn vil bruke 51 milliarder kroner på julefeiringen