Kredittvurderingsbyrå advarer mot boligboble i Norge

Lavere renter og kvantitative lettelser i Europa gjør Moody's engstelig for en boligboble i flere europeiske land, deriblant Norge.

BOBLETENDENSER: Moody's ser en mulig boligboble i Norge. Her fra et boligområde på Årvoll i Oslo tidligere i år.
Publisert: Publisert:

Kredittvurderingsbyrået Moody's anser i en ny rapport Norge, Storbritannia og Tyskland som mest utsatt for en boligboble, ifølge Financial Times.

Anna Zabrodzka, som står bak rapporten til byrået, viser til Den europeiske sentralbanken (ESB) sitt oppkjøpsprogram på 60 milliarder euro i måneden (tilsvarende 538 milliarder kroner) som en grunn til dagens lave rentenivå.

Lave renter

– Mens obligasjonsmarkedet har opplevd en korreksjon og yielden (direkteavkastningen journ.anm.) på tyske statsobligasjoner steg nylig, er de fortsatt rekordlave, sier Zabrodzka.

Hun viser til at dette har vært med på å gjøre investeringer i boligmarkedet mer attraktivt da den forventede avkastningen i øyeblikket er høyere.

Finanstilsynet har tidligere i år gjort flere tiltak for å begrense prisveksten i boligmarkedet. Disse tiltakene motvirkes imidlertid av at Norges Bank har sett seg nødt til å kutte styringsrenten videre på grunn av lavere oljepriser og at flere av nabolandene til Norge operer med lave renter.

Norges Bank kuttet 18. juli styringsrenten fra 1,25 prosent til 1,0 prosent. Det er tidenes laveste styringsrente i Norge.

Les også

Gullprisene på det laveste på fem år

Størst risiko i Norge

Rapporten viser til at norske boligpriser har steget mer enn 30 prosent siden 2010. I samme periode har tyske boliger steget 25 prosent i pris, mens Storbritannia har hatt en vekst på 15 prosent.

Størst risiko for boligboble er ifølge byrået det norske markedet. Bekymringen har vært til stede i lang tid. Allerede i 2012 senket Det internasjonale Pengefondet (IMF) sine vekstanslag for det norske boligmarkedet.

Les også

Boligmarkedsforsker: – Gi leietagere skattefradrag

Flere norske økonomer og meglere har også i lang tid spådd boligprisene ned på nasjonalt nivå. Foreløpig har ikke dette slått til. I juli steg de sesongjusterte boligprisene på landsbasis én prosent og bidro til at 12-måneders veksten fikk et løft til 8,1 prosent. Det er imidlertid store regionale forskjeller. Mens Stavanger-prisene har sunket kraftig det siste året grunnet oljebremsen, er årsveksten i hovedstaden på over 12 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om