Betal regningene i tide: Julestengt i nettbanken fra fredag

Skal du betale regninger eller overføre penger i jule– og nyttårshelgen, må du være klar over hvilke frister som gjelder. For å få skattefradrag på BSU må du snart sette inn årets sparebeløp.

Julestenger: For å overføre penger før jul eller betale regninger må du ha gjort dette i nettbanken i morgen formiddag. De første «stenger» kl 13.30 på fredag, de fleste kl 14.00
Publisert:

Du må svinge deg rundt. Dine Penger har undersøkt hvilke tidsfrister som gjelder i de største bankene, og det begynner å haste litt om du vil betale regninger med forfall før 27. desember.

Siste frist er nemlig i morgen – fredag 21. desember – hos alle bankene vi snakket med.

Merk også at du må legge inn betalingen før klokken 14.00 hos de fleste, men det finnes unntak.

Storebrand krever at du legger inn betalingen før klokken 13.30 for eksempel.

Fristen i Skandiabanken er klokken 13.50.

Hvis du skal gjøre gjøre en utenlandsbetaling, er fristene enda tidligere. Betalinger til utlandet/ via SWIFT som skal utføres før jul, må være registrert og godkjent innen klokken 11.30 fredag 21. desember i Nordea eksempelvis.

Det er som tidligere skrevet, forskjeller fra bank til bank. For å være på den sikre siden bør du derfor sjekke hva som er gjeldende for akkurat din bank.

NB: Skulle du ha et ønske om å redusere gjelden din før nyttår av en eller annen grunn, må du skynde deg. Skandiabanken opplyser at siste frist for ekstaordinære innbetalinger for 2012 på lån hos de er i morgen.

Les også:Denne uken drar vi kortet for over 14 milliarder

Ulike frister fra bank til bank. Kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) opplyser til Dine Penger at de ikke har noen generell oversikt over frister som gjelder for alle banker i dagene som kommer.

Ikke utsett. Kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) anbefaler alle bankkunder å registrere betalinger i nettbanken så tidlig som mulig.

– Bankenes frister til å registrere kundebetalinger varierer fra bank til bank. Vi er imidlertid kjent med at mange banker generelt har frist klokken 14.00 til å registrere betalinger i nettbank for at penger skal bli godskrevet betalingsmottaker samme dag, sier Håkonsen.

Stengt julaften. FNO er administrator for bankenes system for avregning av betalingstransaksjoner som skal gjøres opp mellom bankene. Dette betalingssystemet kalles NICS (du kan lese mer om det i egen faktaboks nederst).

– NICS og Norges Banks oppgjørssystem (NBO) er stengt på julaften. Dette vil si at ingen bankkunder vil motta penger på julaften og at ingen kundekonti vil bli oppdatert, legger Håkonsen til.

Norges Bank har også stengt 1. og 2. juledag.

– Generelt anbefaler vi at kundene registrerer betalinger så tidlig som mulig, avslutter Håkonsen.

Les også:BANK-NM 2012: Finn de beste bankene


Frister før nyttår

Reduser formuen før årsskiftet. Dersom du betaler formuesskatt og vet du har noen store regninger som forfaller rett på nyåret, kan du velge å betale disse i romjulen. Du vil da redusere din skattbare formue for inntektsåret 2012, og dermed slippe unna med mindre skatt.

– Skal du betale regninger hos oss før nyttårsaften, må du gjøre det senest kl. 14.00 mandag 31. desember 2012. Betaler du etter denne fristen, vil betalingene først bli behandlet onsdag 2. januar, opplyser Christian Brosstad som er informasjonsdirektør i Sparebank 1 Gruppen.

På nyttårsaften er siste frist for overføring til/fra andre banker mellom klokken 13.00 og 14.30 for alle de syv bankene vi spurte. Overføringer mellom egne konti kan du gjøre helt inntil midnatt.

For utenlandsbetalinger er det stor spredning på fristene fra bank til bank. Er du kunde i DNB må du gjøre dette før klokken 09.00 på nyttårsaften, mens kunder i Skandiabanken kan vente helt til klokken 13.20. I Nordea er tidsfristen klokken 08.00, 10.00 og 12.00, avhengig av hvilket land du skal sende til.

Les også:Slik FÅR du penger av banken

BSU skiller seg ut. Dine Penger anbefaler sterkt å spare i BSU om du har mulighet til det. For å få skattefradrag for inneværende inntektsår, kreves det at årets sparebeløp godskrives din konto i år og at dette blir innrapportert til skattemyndighetene.

Både Storebrand og Danske Bank (tidligere Fokus Bank) anbefaler at du gjør denne overføringen senest 3. juledag (27. desember). Fristene i DNB og Skandiabanken er satt til nyttårsaften klokken 20.00 og 21.50, men da forutsettes det at du gjør en internoverføring.

Skal du overføre BSU-midler fra annen bank, må du først sjekke når siste forfallstidspunkt er satt hos dem, slik at du er sikker på at beløpet godskrives din BSU-konto i 2012.

Har du planer om å flytte BSU-kontoen fra en bank til en annen i romjulen, er et godt tips at du setter inn årets sparebeløp i «gammel» bank før du flytter kontoen til den andre banken.

Aksjer og aksjefond. Det kan være smart å realisere tap på verdipapirer før nyttår, for å få fradragene allerede nå.

På nyttårsaften er alle børser stengt, bortsett fra USA, Canada og England (halv dag). Skal du selge enkeltaksjer på Oslo Børs, må du altså gjøre dette 27. eller 28. desember.

For aksjefond og andre verdipapirfond er praksisen svært ulik fra fond til fond. For å være sikret salg i år, bør du gi beskjed til fondsforvalter allerede 27. desember før klokken 15.

Det er noen forvaltere som godtar senere beskjed, men her henviser vi bare til hvert enkelt fond.

Les også:Disse fondene må du selge nå

(Oppdatert 20. desember kl 10.22: Fristen for regningsbetalinger før jul i Storebrand er korrigert etter en kontrabeskjed. Fredag 21. desember er vanlig bankdag med frist kl. 13.30 for innenlandsbetalinger og kl. 14.00 for utenlandsbetalinger får vi opplyst.)

Hold deg oppdatert og følg Dine Penger på Facebook.

Publisert:

Her kan du lese mer om