Få oversikten før du binder pengene i de nye produktene: Slik boligsparer bankene for dine barn

Høyere rente enn vanlig, men pengene øremerkes og låses fast i flere år. Forbrukerrådet er lite begeistret for betingelsene bak DNB og Nordeas nye boligsparing for barn.

SPARER KRONER: Mange nordmenn ønsker å spare penger til barna, men hvor gunstig er egentlig bankenes tilbud?
  • Karl Wig
Publisert:

Tidlig boligsparing.DNB og Nordeas nye boligkontoer for barn muliggjør langsiktig boligsparing helt fra barna blir født. Det er høyere rente enn vanlig sparekonto, men til gjengjeld kommer straffegebyrer om pengene tas ut til annet enn boligformål.
Når kontoen også står i barnets navn, betyr det at innskuddene i praksis blir låst fast i lang tid – til barnet blir myndig og kan kjøpe bolig selv.

LES KOMMENTAREN FRA TOM STAAVI OM BARNESPARING

Les også:Oslo-folk sparer mest til barna

Reagerer.Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet er kritisk til betingelsene, og mener hovedproblemet er at man binder opp sparebeløpene over en så lang periode.

Det er gull verdt for bankene, som sikrer seg en stabil og langsiktig kilde til kapital de kan låne ut videre, påpeker han.

– Jeg reagerer på hvordan bankene later som de gjør dettte for å hjelpe folk med å få råd til bolig når de blir 18 år. Dette er først og fremst god butikk for dem, og det synes jeg de skal være ærlige på, sier Jensen til Dine Penger.

Les også:Avslår flere boliglån – øker gebyrene

IKKE OVERBEVIST:Tross høyere sparerente er fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet kritisk til at pengene låses i de nye boligkontoene for barna.

Vet ikke hva renten blir.– Denne forestillingen om at man må eie en toroms når man er 25, det er en ny verdi man prøver å etablere. Det er jo ikke det normalt, 25-åringer er gjerne studenter. Men bankene har jo en egeninteresse av at folk tar opp boliglån så tidlig som mulig, sier Jensen.

Han er også skeptisk til at man binder opp beløpet uten å vite hva renten kan bli senere. Både DNB og Nordea har flytende renter på sine boligkontoer for barn.

Les også:Sjekk prisutviklingen på boligen din

For tiden gir innskudd til «Barnas boligkonto» hos DNB en rente på 4 prosent. Hvilken rente du får i fremtiden lover ikke banken noe om.

– Det gis ingen rentegaranti, men den vil alltid ha en konkurransedyktig god sparerente, lover informasjonssjef i DNB Aud-Helen Rasmussen.

Konkurrent Nordea frister med en høyere rente på 4,65 prosent.Kommunikasjonsrådgiver Johannes Stenwig synes det blir et bomskudd å kritisere boligsparekontoen for at fremtidig rente kan bli lavere, selv om de i likhet med DNB heller ikke gir noen lovnader.


– Når vi ser på rentehistorikken til BSU, har den alltid hatt høyere rente enn den vanlige sparekontorenten. I utgangspunktet følger vår Boligsparekonto BSU-renten, og slik vil det nok også være fremover, sier Stenwig til Dine Penger.

Les også:Krisekonto viktigere enn BSU

Uttaks-smekk.Ingen av bankene har gebyrer for å ta ut pengene når de omsider skal brukes til boligformål. At pengene er øremerket bolig blir imidlertid straks klart for den som vil ta ut beløp til andre ting. Begge bankene trår da hardt til med provisjonssatser av uttakssummen.

Nordea tar 5 prosent, og har dessuten et minstegebyr på hele 1000 kroner. DNB tar en variabel sats lik innskuddsrenten, som nå er 4 prosent.

ØREMERKER:DNBs informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen sier mange kunder er positive til at sparepengene låses til boligformål. Foto: DNB

Ifølge DNB selv ønsker ikke folk flest å binde pengene på denne måten.

Les også:Aldri har du kunnet binde studierenten lavere
Ikke iPad eller russebuss.– Historisk har de fleste spart på vanlig barnesparekonto. Men vi ser at etter at vi lanserte barnas boligskonto, er det også veldig mange som ønsker dette. De ser fordelen i at pengene blir øremerket, forteller Rasmussen og fortsetter:

– Besteforeldre ønsker gjerne å vite at pengegaven til barna går til bolig, og ikke iPad eller russebus.

Også Nordea fremholder at deres nye boligsparekonto har blitt godt mottatt, siden det ble lansert i slutten av juni i år.

– Uten å ha markedsført produktet noe særlig hadde vi over 1 000 kontoåpninger de første fem ukene, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Nordea Johannes Stenwig.

Heller gi senere?Jorge i Forbrukerrådet er imidlertid klar på hva som er mest lønnsomt for familien:

– Det beste spareproduktet folk kan ha, er nedbetaling av lån. Man kan alltids hjelpe barna med boligkjøp senere. Men for gjeldsfrie foreldre kan jo dette ha et poeng, sier han.

Nordea er ikke enige. De påpeker på at innskuddsrenten for boligsparekontoen deres for tiden slår lånerenten.

– Lånekundene våre har nå en flytende rente på 3,5 prosent, men boligsparerenten er 4,65 prosent. Derfor er de ikke sånn at man taper penger på å sette de på boligsparekonto – man tjener jo faktisk på det, sier Stenwig.

Storebrand tilbyr kun «vanlige» sparekontoer for de små. De anbefaler alle foreldre å først betale ned på lånet til 60 prosent av boligens verdi, før man starter langsiktig sparing for barna.

–Det er et betimelig spørsmål. For de fleste foreldre vil det trolig være smartere å betale ned på boliglånet og heller gi barna penger senere, mener kommunikasjonssjef Kristina Picard.

Hun påpeker at lånerenten trolig etter all sannsynlighet vil være høyere enn innskuddsrenten sett over hele spareperioden.

– Dessuten står foreldrene friere i pengebruken, og man kan se an barnas pengevett og boligmarkedets utvikling, mener hun.

For flere tips/nyheter om privatøkonomi -Følg oss på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Håper de ikke har gitt opp boligdrømmen

  2. Flere banker setter opp rentene

  3. Sparerenten slår lånerenten: Slik FÅR du penger av banken

  4. Danske Bank hever renten

  5. Ikke gå i Clooney-fella: Superspar-konto er ikke mye super