Gjør som Sverige: Gi skattefradrag for vaskehjelp og snekker

Holdningskampanjer og nettsidesyken flytter ikke en eneste krone fra svart til hvit sektor. Det er på tide å innføre skattefradrag for arbeid i hjemmet. Slik Sverige har gjort.

  • Tom Staavi
Publisert: Publisert:

Staten, arbeidstagerorganisasjonene og næringslivet slo nylig til med enda en ny nettside: www.handlehvitt.no. Her argumenteres det for at skjemavelde ikke er så stort, at reglene er enkle og hvor supert det å få lov å betale skatt er. Glem det, det hjelper ikke!


Jeg vil gjerne ha hjelp i hjemmet mitt. Jeg trenger en person som kan vaske så jeg kan bruke tid på jobb og familie i uken. I helgene vil jeg gjøre noe annet enn å vaske. Jeg har kontaktet de proffe rengjøringsbyråene. De er egentlig ikke interessert, de tjener mer på å vaske for næringslivet. Og prisen deres blir i mitt private hjem hinsides av hva det er verdt. Da får det heller være litt mindre rent og skippertak når det blir for ille.
Jeg har snakket med venner og naboer som er meget fornøyde med sin vaskehjelp. Problemet er at ingen av dem vil vaske hvitt. Jeg har lagt ut anbud på anbudstjenester, også her florerer svart arbeid fra mindre bedrifter. Det er mange grunner til det. De tjener mer hvis de kan beholde alle pengene selv. Og for alt hva jeg vet kan det sogar tenkes at de allerede har en eller annen støtte fra NAV som er truet hvis de viser frem inntekt. Akkurat nå har vi hjelp, men hennes motivasjon er så som så. Selv om prisen hos oss er høyere enn hos svarte kunder, sitter hun igjen med mindre. Hun forsvinner hvis tilfanget av nye og svarte kunder stiger.
Det er intet galt med spesialisering i samfunnet. Særlig vil tjenester i hjemmet være en mulighet for en del som ellers sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Det er slik en del av tjenesteproduksjonen i hjemmet fungerer i dag, men det foregår uten av man blander ligningsmyndighetene inn i avtalen. Det er ille for staten fordi den taper skatteinntekter. Det er ille for vaskehjelpen fordi svart arbeid ikke gir rettigheter, sikkerhetsnett og pensjonsopptjening. Og det kan være ille for oppdragsgiver fordi det er ulovlig, selv om sjansen for å bli oppdaget er like stor som sjansen for å finne en McDonalds i Nord-Korea. Men hvis den svarte vaskehjelpen for eksempel skader seg, kan du pålegges et ansvar.
Også når det gjelder oppussing og ombygging av bolig, har jeg møtt min andel av håndverkere som forbauset konstaterer at jeg gjerne vil ha arbeidet hvitt. Jeg har opplevd håndverkere som har snudd i døren. Hvitt er en bransje de ikke jobber i.
Regjeringen kan så godt som fjerne dette svarte markedet med et fingerknips. Ikke fordi leverandøren plutselig ser lyset, men fordi et skattefradrag er ekstrem sterk motivasjon for å etterspørre hvite tjenester. Se til Sverige. Der har man innført skattefradrag for kjøp av tjenester i hjemmet. Der kjent som RUT (Rengöring, Underhåll, Tvätt) og ROT (Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad). Fradraget fungerer slik at den som kjøper en tjeneste som nevnt, får et fradrag som reduserer regningen på betalingstidspunktet. Den som utfører tjenesten kan kreve det samme beløpet tilbakebetalt av skattemyndighetene.
Effekten av et slikt fradrag vil forbause Stoltenberg, skattemyndighetene og kemnerkontor. Nordmenn er nemlig tulleruske når det gjelder skattefradrag. Vi gjør dumme ting for å få skattefradrag. Vi binder pengene våre i 40 år for å få skattefradrag på sparingen vår. Ukentlig er det folk som rister på hodet når jeg sier at de bør nedbetale gjeld fremfor å ha de samme pengene på bok. Argumentet deres er at de mister de skattefradraget for renteutgiftene. O kjære vene, tenker jeg, og gir opp.
Det er argumenter mot å innføre et slikt fradrag. Venstresiden er for eksempel veldig redde for at dette blir et skattegode kun for de rike. Det er tøys. Vi er snart middelklasse alle sammen. For de fleste ordinære familier vil det å få hjelp i hjemmet gjøre at man kan yte mer på jobb uten at det går ut over familien. Slik spesialisering bygger opp under arbeidslinjen til regjeringen. Og som nevnt, det gir rettigheter til en utsatt gruppe. Fradraget tukler til skattesystemet, men det er allerede tuklet til på mange områder.
Den viktigste innvendingen er trolig at dette kommer til å koste staten penger. Det er en innvending som kan vise seg å være en grov feilslutning. Ulike undersøkelser har vist at ordningen i Sverige allerede er selvfinansierende i det at skatteinngangen fra den svarte sektoren har økt mer enn verdien av skattefradraget man betaler ut. Enkelte hevder sogar at staten tjener på ordningen.
Et eventuelt norsk fradrag har nå rik erfaring fra Sverige å høste fra, men det må tilpasses det norske systemet og den norske økonomien. Det krever at politikerne må vise vilje til å ønske å gjøre noe med den svarte sektoren. For ett er rimelig sikkert, sosialdemokratiets viktigste og mest kraftfulle virkemiddel, nemlig «holdningskampanjer», har ikke flyttet mange penger fra svart til hvit sektor.

(Publisert 5. desember 2011 her)

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Ny og gammel regjering debatterer onsdag klokken 13.30: Kan skattefradrag  hindre svart arbeid?

  2. Fradrag for hjelp i hjemmet er kjempesuksess i Sverige: - Bekjemp svart arbeid, innfør fradrag!

  3. Vil innføre skattefradrag for oppussing

  4. Virke mener at et skattefradrag for arbeid i hjemmet bør innføres snarest: - Et skattefradrag vil gi staten økte inntekter

  5. - Et skattefradrag vil gi staten økte inntekter