Menn er dårligere betalere

Langt flere menn enn kvinner får betalingsanmerkninger. Hver mann med betalingstrøbbel skylder også langt større beløp til flere kreditorer enn kvinner. Men kvinner haler litt innpå.

MENN SLITER MEST: Flere menn har betalingsproblemer som fører til anmerkninger enn kvinner, og de skylder også langt større beløp. Illustrasjonsbilde: Colourbox.com
  • Anne Lise Stranden
Publisert:

I snitt har 5,1 prosent av oss fått betalingsanmerkninger i tredje kvartal i år. Det er en svak nedgang i forhold til de forrige fire kvartalene.
Av disse er 6,3 prosent menn, og 3,8 prosent kvinner, viser tall Dine Penger har fått fra inkassoselskapet Lindorff.
- På dette området er likestilling uønsket, sier Håkon Bøe i Kreditorforeningen.

LES OGSÅ:

- Dyrere å «glemme» regningene

I alle landets byer har menn i snitt flere betalingsanmerkninger enn kvinner. Menn med betalingsanmerkninger har i snitt 4,7 anmerkninger, kvinner har 4,08. En forskjell på 0,62 på landsbasis.
Men det er store variasjoner mellom byene, viser en oversikt fra Kreditorforeningen, basert på tall fra AAA Soliditet. I byer med størst forskjell har menn i snitt 1,1 flere anmerkninger enn kvinner. Halden er byen med størst kjønnsforskjeller i antall betalingsanmerkninger.

2 av 3 er menn

Menn utgjør hele 64,1 prosent av dem som er dårlige betalere, viser tall fra kredittopplysningsselskapet Experian, tidligere Creditinform. Kvinneandelen er 35,9 prosent. I alt har de registrert 77 168 kvinner og 137 514 menn som dårlige betalere.

Menn skylder 4 ganger mer

Menn skylder også markant mye mer: Over fire ganger mer enn kvinner gjør. Mens kvinner skyldte 6,4 milliarder, skylder menn 26 milliarder. Fordelt på antall dårlige betalere, skylder kvinner 83 000 kroner, og menn 192 000 kroner i snitt som de ikke klarer å betale.

Håkon Bøe, salgssjef i Kreditorforeningen Vest.

- Større risikotakere

Forskjeller i personlig økonomistyring spiller inn, mener salgssjef Håkon Bør i Kreditorforeningen Vest. Kreditorforeningen er landets eldste inkassobyrå, med kontorer flere steder i landet.
- Vi vet at menn er større risikotakere og at kvinner er mer sosialt ansvarlige enn menn, og det gir nok også utslag på betalingsanmerkningsfronten, mener Bøe.
En annen grunn kan være at mennene i mange familier betaler de store regningene, mens kvinnene betaler løpende utgifter som mat og klær, mener han.

LES OGSÅ:

En av fire angrer kredittkjøp

Store geografiske forskjeller

Byene med de største kjønnsforskjellene er Halden, Harstad, Bodø, Haugesund og Drammen. Her er det en forskjell på 1,08 - 0,78 anmerkninger.
Byene med minst forskjeller er Ålesund, Moss, Trondheim, Oslo og Tønsberg. Her ligger kjønnsforskjellene mellom 0,22 og 0,43 anmerkninger i snitt.

Kvinner haler innpå

Men kjønnsforskjellene er blitt noe mindre den siste tiden.
- Dessverre ser det ut til at kvinner i større grad pådrar seg betalingsanmerkninger enn før, og får en mannlig betalingsatferd. Men på dette området ønsker vi ikke likestilling, sier Håkon Bøe i Kreditorforeningen.
Andelen kvinner som var dårlige betalere økte marginalt fra 2008 til 2011, viser tall fra Experian. Fra 35,5 prosent til 35,9 prosent. Menns andel sank litt, fra 64,5 til 64,1.

Bente Thorbjørnsen i Experian. Foto:

- Så det er jo ikke snakk om dramatiske endringer på tre år, sier analysedirektør Bente Thorbjørnsen i Experian til Dine Penger.
Dette bekreftes av inkassobyrået Lindorff. Mens andelen menn som har fått betalingsanmerkninger har sunket siste kvartal i forhold til tidligere, til 6,3 prosent fra 6,7 prosent samme kvartal i fjor, har kvinneandelen holdt seg stabilt på 3,8 %.
Aldersgruppene mellom 35 og 44 hadde mest problemer med betalingene, hos både menn og kvinner.

LES OGSÅ:

Stor økning i inkassosaker

Vinduskonvolutt-skrekk

Mange slutter å åpne konvolutter med vindu. Personer med betalingsproblemer kan få hjelp til å håndtere situasjonen, selv om de synes det er pinlig.
- Det er flere grep man kan gjøre for å unngå at en ubetalt regning ender som en betalingsanmerkning. Vi er opptatt av å behandle alle med respekt, og bistå med løsninger. For oss er betalingsproblemer dagligdags, sier Bøe til Dine Penger.

LES OGSÅ:

Betal staten først

Dette gir betalingsanmerkning:

For å få en betalingsanmerkning må kravet ha ligget 3 måneder fra betalingsfristen på regningen. Et inkassovarsel som ikke betales, går etter hvert til namsmannen.
- Etter 30 dager får man en betalingsanmerkning, forklarer direktør for marked og kommunikasjon i Lindorff ,May-Britt Falcke.
En betalingsanmerkning registreres i kredittopplysningsbyråer, og kan gjøre det vanskelig for personen å få lån og annen kreditt. Banker, mobilselskaper og kredittkortselskaper sjekker slike registre før de vil gi kreditt eller sende varer som skal betales i avdrag.
En betalingsanmerkning slettes når kravet blir betalt. Før ble anmerkningen stående i mellom ett og tre år etterpå.

LES OGSÅ:

Gjeldsproblemer? Du har krav på hjelp

LES OGSÅ:

50000 unge trues av gjeldsbombe

Få flere gode råd og tips om din privatøkonomi fra Dine Penger

-

trykk her for et godt tilbud på abonnement

.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Privatøkonomi

Flere artikler

  1. Inkassosjef mener dagens regler er for slepphendte: - Langt flere nordmenn bør svartelistes

  2. Færre har fått betalingsanmerkninger i år

  3. Dyster inkassoutvikling: I Bærum har snittgjelden økt til 300.000

  4. - Ikke push kredittkort på unge

  5. Sliter med å betale regninger til rett tid: Aldri har flere vært svartelistet