Åpner for konteinerboliger for Oslos studenter

Både Samskipnaden og politikere holder døren på gløtt for at konteinerlandsbyer i Oslo kan bli en realitet. 

  • Ole Martin Skaug
  • Kristin Norli
Publisert: Publisert:

Tradisjonen tro står flere tusen studenter uten bolig i Oslo, bare to knappe uker før studiestart.

Oslo kommune og Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) ser begge en utradisjonell, firkantet løsning ta form i horisonten: konteinerlandsbyer.

SiO bekrefter overfor E24 at de allerede er i kontakt med flere mulige leverandører av konteinerhybler. Også byrådpolitikere i hovedstaden synes den utradisjonelle løsningen er interessant.

Er du student og på boligjakt? Ta kontakt med E24s journalister her!

På den andre siden av bordet sitter leverandører av kassene som tradisjonelt er forbundet med frakt. Hvordan er det å bo i en konteiner?

- Vi kan bygge det meste etter kundenes ønsker. Men det vi tenker er en moderne hybel, med fine vegger, parkettgulv, fliser på bad og toalett og generelt nymoderne løsninger. Men selvsagt hva kunden selv ønsker. Vi føler det skal være et koselig hjem å komme hjem til selv om boligen er på 20 eller 30 kvadrat, sier daglig leder i Rcontainer, Richard Sandvik til E24.

Selskapet kan tilby såkalte konteinerhybler til boligløse studenter. Men så langt synes Sandvik det er lite velvilje å spore blant norske kommuner:

- Vi føler kommunene svartmaler slike konteinerløsninger generelt. De har ikke kunnskapen om hvordan konseptet fungerer - de tenker trebrakkebygg fra 1980-tallet eller konteinerutseende, sier han.

- Men hvis kommunene legger til rette for god og rask løsning er det ingenting i veien for å bruke slike modulboliger, både som fastbygg eller midlertidige løsninger, legger han til.

(Saken fortsetter under bildet)

TO ETASJER: Slike studentboliger kan bli et syn i Norge i nærmeste fremtid. Akutt boligmangel blant studenter kan løses med konteinerlandsbyer.

4.000 studenter i kø

- Dette er svært interessant, kanskje først og fremst som et midlertidig prosjekt, sier Ola Elvestuen, 1. nestleder i Venstre og byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Han vil ikke gå så langt som å kalle studentboliger i konteinere for en endelig løsning på Oslos studentboligproblem.

Nina Langeland i SiO

I øyeblikket står over fire tusen studenter på venteliste for å få tildelt studenthybel i Oslo.

- SiO har per 31. juli 4.004 studenter i boligkø. SiO er behjelpelig med råd til boligsøkere både for de som søker bolig hos SiO, og for de som søker på det private boligmarkedet, sier Nina Langeland, kommunikasjonsdirektør i SiO til E24.

- Nøkkelferdig

En hjelpende hånd rekker også Richard Sandvik i Rcontainer ut.

Selskapet kan levere nesten nøkkelferdige konteinerboliger innen kort tid, sier han til E24.

- Vi kan løse studentproblemet raskt dersom tomt gjøres disponibelt for en slik løsning. Fra klargjort bestilling kan et prosjekt blir levert innen åtte uker og bli ferdig oppsatt innen ti uker.

Noen forbehold tar han når det kommer til prosjektets størrelse og omfang.

Sandvik omtaler likevel konteinerne som «en unik løsning for samfunnet og studenter», med «kort leveringstid og lave kostnader».

- I dialog med leverandører

Både Oslo kommune, som sitter på reguleringsmakt og store tomtearealer i Oslo, og SiO har fått med seg landsbyen i Amsterdam (se faktaboks).

Der bor mange hundre studenter i konteinerboliger.

Til E24 bekrefter Langeland at SiO vurderer et lignende prosjekt i Oslo.

- SiO er allerede i kontakt med flere mulige leverandører av konteinerhybler. Vi er også i dialog med Plan og Bygningsetaten i forhold til rammebetingelser, tillatelser og tekniske krav, sier hun.

- Vi vurderer alle mulige ideer og løsninger som kan avhjelpe boligmangelen for studentene både midlertidig og på lang sikt. Boligmangelen for studenter i Oslo er omfattende og langvarig og eventuelle brakkeløsninger vil nok bare monne litt, sier Langeland.

Langeland vil ikke kommentere hvilke leverandører SiO er i kontakt med, men kommunikasjondirektøren påpeker at en slik «landsby» vil først og fremst være en midlertidig løsning.

Elvestuen vil se på saken

Også Elvestuen i Venstre ser dette som en mulig midlertidig løsning.

Både han, som byråd for miljø og samferdsel i Oslo, og Høyre-byråd for kunnskap og utdanning, Torger Ødegård, har bitt seg merke i sommerens avisoppslag om hvordan nederlenderne har løst sine problemer med husly for studenter.

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre.

- Det er et uortodoks prosjekt. Og her må det være flere som tar initiativ. Men hvis samskipnaden sammen med staten er interessert i å finansiere denne typen studentboliger, så skal vi fra kommunens side se på hvilke muligheter vi har for å legge til rette for dette, lover Elvestuen når E24 ringer.

Kostnadsspørsmål

Selv om SiO vurderer konteinere for å løse boligproblemene for studentene, vet de ikke om en slik løsning vil lønne seg i lengden:

- SiO vet for lite rundt totalkostnadene ved konteinerløsningen, slik som tomtekostnad, byggekostnader og frakt til å vurdere om dette et billigere alternativ i et langtidsperspektiv, sier Langeland i Studentsamskipnaden til E24.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus får mellom 200.000 og 250.000 kroner per enhet i statstøtte til bygging av permanente studentboliger innenfor en kostnadsramme på 600-700.000 kroner.

Men de får ikke tildelt tomter.

Ingen hastesak

Til tross for den brede interessen for konteinerboliger, ligger det likevel ikke an til noe hastevedtak fra byrådet.

- Vi kan ikke regulere en tomt med dette spesifikt som formål. Plan- og bygningsloven er lite fleksibel, sier Venstre-politiker Elvestuen.

Han presiserer at også de tomtene der kommunen står som grunneier, må gjennom reguleringsmaskineriet.

Det kan ta sin tid.

Som det ble kjent denne uken, har Oslo kommune så langt i år bare klart å regulere tomter med plass til 650 nye boliger. Målet per år er 4.500.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Garantert plassmangel

  2. Bygger 1000 nye studentboliger

  3. Krangler om boligbygging før Oslo-valg

  4. – De har frekkhetens nådegave

  5. Oslo vurderer skatte-pisk mot boligspekulanter i kamp mot tosifret prisvekst