Se den store oversikten: Så mye steg prisen på din bolig i 2012

Er du blitt rik på boligen? Sjekk hvor mye hjemmet ditt har steget i verdi det siste året.

TROR PÅ TROMSØ: Prisene i Tromsø har tatt av i året som gikk. Nå spås det at prisene vil fortsette å stige i 2013. Her fra Tromsø by i midnattsol.

Foto: Mark Ledingham
  • Maria Lekve
  • Günther Bache
Publisert: Publisert:

Mange nordmenn har tjent store summer på hus og hjem i året som gikk. Totalt sett har prisene på leiligheter vokst mest, med en økning på 10,2 prosent, mens prisene på eneboliger har vokst med 5,6 prosent de siste tolv månedene.

Det kom frem på en pressekonferanse i Bjørvika onsdag formiddag, da eiendomsmeglerbransjen presenterte utviklingen i markedet for desember 2012.

LES OGSÅ:Leiligheter steg litt, eneboliger falt i desember

Store summer. Gjennomsnittlig boligpris steg med 7,7 prosent i 2012. Boligprisene var uendret sammenlignet med forrige måned, men var 8,8 prosent høyere enn i desember 2011.

Sjekk hvor mye prisene har vokst der du bor i oversikten under.

SÅ MYE STEG PRISENE I 2012:

Kilde: NEF

LES OGSÅ: Slik kan du spare hundretusener på boliglånet

Store variasjoner. Oversikten viser store variasjoner i prisveksten, både geografisk og relatert til boligtype.

Leiligheter har økt mest i verdi, med en gjennomsnittlig totalvekst på 10,2 prosent i hele landet. Prisene på leiligheter i Tromsø har vokst med hele 12,8 prosent i 2012 og slår dermed både Trondheim, Sandnes og Drammen.

Kristiansand er på bunnen med en prisvekst på «bare» 3,7 prosent.

Når det gjelder eneboliger er veksten sterkest i Trøndelag utenom Trondheim, mens Hamar er på bunnen.

LES OGSÅ: Slik sparer Peter André 16.000 kroner på boliglånet hvert år!

Storby-regioner. – Ser vi 2012 under ett, har prisøkningen i og rundt de største byene preget utviklingen, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Totalt sett har Drammen dominert prisveksten og endte opp med 12 prosent vekst. Dette var 3 prosentpoeng høyere enn Trondheim og Sandnes, som deler andreplassen sammen med Lillehammer.

Tett på disse tre byene kommer Oslo og Stavanger med 8 prosent prisvekst.

HAR TROEN: Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) spår at vi vil se en sterk prisvekst i Tromsø i året som kommer.

NEF

– Jeg tror ikke vi vil se store forandringer i boligmarkedet i 2013. Det vil fortsatt være lavt tilbud og vi vil se at mange ønsker å flytte til storbyene, spår Tormod Boldvik, som leder av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

LES OGSÅ: Nå kan du bli en boligvinner

Tror på Tromsø. Tormod Boldvik har tro på at presset vil øke i områder rundt storbyene.

– Storby-regionene vil være klart prisledende i året som kommer, men det er grenser for hvor høye prisene kan bli akkurat i byene.

– Jeg tror kanskje at vi i større grad vil se at Drammen, Romerike, Sandnes og steder rundt storbyene vil vokse i pris. Det henger sammen med kredittilgang. En del boligkjøpere ser at de rett og slett ikke har råd til å bo i Oslo, men velger å flytte litt utenfor, sier Boldvik.

Tromsø har forbedret seg kraftig i 2012. Nå tror Boldvik at pilene vil fortsette å peke oppover neste år:

– Tromsø er regionhovedstad og en spennende del av landet. Det er mye som skjer der relatert til olje. Jeg forventer en relativ sterk boligprisutvikling her også til neste år, sier Boldvik.

LES OGSÅ: Nå skal boliginformasjonen digitaliseres

NB! Det er store variasjoner i hvor mange boliger som er omsatt i de ulike områdene og innenfor hver sjanger, noe som kan påvirke statistikken. I desember var det kun omsatt 3 eneboliger i Drammen - dermed har vi beregnet den totale veksten basert på novembertall.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Her stiger boligprisene mest

  2. Prisutviklingen landet rundt – sjekk din by: Her fortsetter boligprisene til himmels

  3. Store forskjeller mellom boligtyper: Disse boligtypene steg mest i pris

  4. Boligprisene i februar: Opp 8,5 prosent fra i fjor: Eneboliger og leiligheter stiger fortsatt

  5. Boligprisene sto imotventet prisfall