184 millioner kroner i Vikinglotto-potten i kveld: Hvor mye må du vinne for å ta fri resten av livet?

De fleste drømmer vel om å vinne en haug med penger. Men hvor mye trenger du egentlig for å kunne slutte i jobben? Test med vår kalkulator!

HELDIG VINNER: Hva ville du gjort om du skulle være så heldig å vinne masse penger?

Illustrasjonsfoto: Norsk Tipping
Publisert:,

Det er 184 millioner i VikingLotto i kveld, og 43 millioner i Lotto til helgen. Men er førstepremiepotten i Lotto nok for å kunne slutte i jobben? Eller er det noe annet du drømmer om?

Les også:Tord (19) vant 12 millioner i helgen: - Håper å leve som normalt

Les også:Hege (29) er familiens Lotto-joker

I kveldens trekning i VikingLotto, hvor premiepotten er på hele 184 millioner kroner. Det er fordelt på ca. 6 millioner i førstepremie, ca. 78 millioner i internasjonal og 100 millioner i norsk lykketallspott.

Hvor mye du trenger for å kunne ta ferie resten av livet, avhenger selvfølgelig av hvor gammel du er, hvor mye gjeld du har og hvor mye du mener du trenger for å kunne leve godt.

Test deg selv! Dine Penger har utviklet en kalkulator som viser deg hvor stor formue du trenger for å kunne leve livets glade dager resten av ditt liv. Da tenker vi at du skal ha så mye at du kan leve av avkastningen du får på pengene.

Enkelt: Kalkulatoren er meget enkel: Tast inn hvor mye du vil ha utbetalt i året, og alderen din.

Prøv kalkulatoren her: Så stor formue må du ha


Mange faktorer. Du trenger en sum penger inn hver måned for å dekke alle primære behov som mat, bolig, varme, klær alt mulig annet.

For å bli fri, trenger du med andre ord et beløp stort nok til at det er mulig å leve av avkastningen dette beløpet gir deg.

Er du 60, er du teoretisk nærmere avslutningen enn en som er 30. En 30-åring vil derfor måtte basere seg mer utelukkende på avkastning, mens en 60-åring i større grad også kan leve av selve grunnbeløpet.

En annen faktor er at du må finne ut av hvor mye penger du trenger årlig. Beløpet avhenger selvfølgelig av hvor høy avkastning du kan få på pengene. Dette er igjen avhengig av risikoen du tar.

Les også hvor du har størst sjanse for å vinne:Her har du størst sjanse for å bli millionær

Inflasjon. Og til slutt, x-faktoren i regnestykket, inflasjonen. Inflasjon tærer på grunnbeløpet år for år. Noe av avkastningen må derfor holdes igjen for å sørge for at grunnbeløpet er like mye verdt i varer og tjenester hvert eneste år fremover. Man kan kun bruke den såkalte realavkastningen.

Eksempel. Under ser du to eksempler, et for en 30-åring som ønsker å få utbetalt 400.000 kroner hvert år resten av livet, og et for en 60-åring som ønsker det samme:

Tabellen viser hvordan formuen utvikler seg i løpet av de årene man har igjen av beregnet levealder, forutsatt at en 30 åring ønsker å ta ut 400.000 kroner årlig i dagens pengeverdi.

Kilde: Dine Penger

30-åringen trenger, ifølge kalkulatoren, over 30 millioner kroner i formue for å kunne leve av avkastningen.

Tabellen viser hvordan formuen utvikler seg i løpet av de årene man har igjen av beregnet levealder, forutsatt at en 60-åring ønsker å ta ut 400.000 kroner årlig i dagens pengeverdi.

Kilde: Dine Penger

60-åringen trenger 13.284.568 kroner. Dette forutsetter at skatt på kapitalinntekter trekkes fortløpende månedlig og formueskatt trekkes fortløpende årlig.

Her kan du lese mer om